Πολιτική

Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη στο δρόμο προς την ευρωκάλπη

Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη στο δρόμο προς την ευρωκάλπη

Πηγή Φωτογραφίας: [364660] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 27ης ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ECONOMIST (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Οι αλλαγές στις οποίες πρόκειται να δώσει ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει αποφάσεις ούτε νομοθετεί με βάση τις δημοσκοπήσεις, αναφερόμενος στη βία των οπαδών και την αντιμετώπισή της, αλλά και αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο και στο μέλλον.

Αυτό που ακούγεται έντονα από τα κυβερνητικά χείλη το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά παρεμβάσεις που προκαλούν πολιτικές ή κοινωνικές αντιδράσεις, είναι ότι δεν λαμβάνεται υπόψη το πολιτικό κόστος. Η κυβέρνηση και το κόμμα γνωρίζουν ότι το 41% των ψήφων τούς λύνει τα χέρια και τους επιτρέψει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που θα αποδείξουν στην κοινή γνώμη ότι είπαν και έκαναν το σωστό.

Ωστόσο, ο καθαρός χρόνος που απομένει μέχρι την έναρξη ακόμα μιας προεκλογικής περιόδου είναι ελάχιστος έτσι ώστε να υλοποιηθούν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί.

Στο διάστημα λοιπόν έως τις αρχές της Άνοιξης στο κυβερνητικό επιτελείο υπολογίζουν να έχουν δρομολογηθεί τουλάχιστον 20 μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη, στην υγεία, στην παιδεία, στην οικονομία αλλά και στον τομέα των δικαιωμάτων.

Ήδη στον δικαστικό τομέα, βρίσκονται σε εξέλιξη τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, τις οποίες θα ακολουθήσει ο δικαστικός χάρτης της χώρας. Η σχεδιαζόμενη ενοποίηση των ειρηνοδικείων και των περιφερειακών δικαστηρίων, η ανακατανομή των δικαστηρίων και η μεταρρύθμιση των λειτουργιών τους αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο χώρος της υγείας αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη τετραετία. Από το καλοκαίρι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης προσλήψεων χιλιάδων ατόμων, αλλά η κύρια έμφαση δόθηκε στο προσωπικό και στα κίνητρα για την τοποθέτηση ειδικοτήτων που σπανίζουν, όπως αναισθησιολόγων και ακτινολόγων, στο ΕΣΥ. Και, όπως και με τη δικαιοσύνη, η αλλαγή του υγειονομικού χάρτη θα αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολο έργο, καθώς θα περιλαμβάνει αναπόφευκτα συγχωνεύσεις νοσοκομείων και αλλαγές προσωπικού, οι οποίες αναπόφευκτα θα οδηγήσουν και σε αντιπαραθέσεις.

Όσον αφορά την οικονομία, η κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει την αποφασιστικότητά της να πατάξει τη φοροδιαφυγή, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη, καθώς τα κομβικά μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2024. Το περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν αποκλείει εκπλήξεις, καθώς έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα λάβει αποφάσεις που θα αναστατώσουν κάποιους.

Ίσως το πιο καυτό μέτωπο είναι η εκπαίδευση, όπου η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που παλαιότερα θα προκαλούσαν αντιδράσεις απλώς και μόνο με την αναφορά τους. Τα σχέδια για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και παραρτημάτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία έχουν διασυνοριακές συμφωνίες, όπως ορίζει το άρθρο 28, θα συναντήσουν την έντονη αντίδραση τόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και μερίδας του φοιτητικού κόσμου.

Το μεγαλύτερο αγκάθι στη συζήτηση, ωστόσο, φαίνεται να είναι το ζήτημα του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει ότι θα πιέσει για νομοθετική ρύθμιση, κορυφαία στελέχη από τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ μέχρι τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έχουν ήδη εκφράσει την αρνητική στάση τους. Το χρονοδιάγραμμα είναι ακόμη ασαφές, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εξαπολύσει “αιφνιδιαστική επίθεση”, όπως συνέβη με την επιστολική ψήφο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments