Nέα της αγοράς

Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη: 10,7 δισ. μέχρι το 2030-Τι δείχνουν τα ευρήματα έρευνας της Deloitte

Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη: 10,7 δισ. μέχρι το 2030-Τι δείχνουν τα ευρήματα έρευνας της Deloitte

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη αναφέρεται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν νέο περιεχόμενο με τη μορφή γραπτού κειμένου, ήχου, εικόνων ή βίντεο.

Φοβούνται να υιοθετήσουν την Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη οι επιχειρήσεις

H νέα εποχή που τρέχει με χίλια, επιβάλλει αλλαγή κουλτούρας στο ελληνικό επιχειρείν με την Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (Gen AI) να «επιβάλλει» στις διστακτικές και σε μεγάλο βαθμό φοβικές με την τεχνολογία, επιχειρήσεις την υιοθέτηση νέων πρακτικών όπως προκύπτει από έρευνα της Deloitte που παρουσίασε στο φόρουμ του ΣΕΠΕ ο Νίκος Χριστοδούλου, Partner, Consulting Leader της εταιρείας.

Η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη αναφέρεται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν νέο περιεχόμενο με τη μορφή γραπτού κειμένου, ήχου, εικόνων ή βίντεο.

Οι λύσεις Gen AI δεν φαίνεται να έχουν ενταχθεί ευρέως στην ελληνική επιχειρηματικότητα ενώ σημαντικό εμπόδιο για όλους είναι η έλλειψη των κατάλληλων δεξιοτήτων.

Τα οφέλη της Gen AI είναι τεράστιας στρατηγικής σημασίας για την χώρα μακροπρόθεσμα με την Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη να δύναται να εισφέρει έως και 10,7 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2030 (+5,45% στο ΑΕΠ), σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.

Η ενσωμάτωση της Gen AI θα διευρύνει το κενό στο ανθρώπινο δυναμικό στον τεχνολογικό κλάδο καθώς με ένα μετριοπαθές σενάριο το χάσμα στην προσφορά και ζήτηση εργασίας θα ανοίξει κι άλλο. Μέχρι το 2030 θα χρειάζονται 83.000 ειδικοί στον κλάδο τεχνολογίας – πληροφορικής από 25.000 σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, επείγει η ανάγκη

μέτρων για να καλυφθεί η διαφορά με τα ταχύρρυθμα προγράμματα που οδηγούν σε πιστοποιήσεις να δείχνουν τον δρόμο.

Τρέχει το δημόσιο

«Είμαστε σε καλό σημείο, τρέχουμε συνεχώς ψηφιακά στον δημόσιο τομέα», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εστιάζοντας, πέρα από τον ψηφιακό βοηθό του gov.gr, στην ψηφιοποίηση που είτε είναι σε εξέλιξη είτε θα τρέξει σε φορολογία, υγεία, δικαιοσύνη, πυρασφάλεια, προαναγγέλοντας πως τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την εθνική αρχή κυβερνοασφάλειας.

Ο φόβος των επιχειρήσεων

«Οι επιχειρήσεις φοβούνται να υιοθετήσουν εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά να εμβαθύνουν σε αυτές, κυρίως λόγω κουλτούρας, πολλές φορές στελέχη των επιχειρήσεων φοβούνται πως η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται σε αντιπαράθεση με τις δεξιότητές τους με αποτέλεσμα να μην την υιοθετούν υπολειπόμαστε πολύ σε ρυθμούς υιοθέτησης σε σχέση με την ΕΕ.

Πολύ λίγες είναι οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε ψηφιακή κατάρτιση των εργαζομένων τους στα νέα δεδομένα της τεχνητής νοημοσύνης ενώ η Ελλάδα είναι στην 17η θέση της ΕΕ στις επενδύσεις των επιχειρήσεων σε τεχνολογίες αιχμής και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, οι ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν σε ξεπερασμένες τεχνολογίες», σημείωσε ο Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

«Διπλάσιοι εισακτέοι»

«Χρειαζόμαστε διπλάσιους εισακτέους σε σχολές του τεχνολογικού κλάδου για να καλύψουμε τα κενά στις θέσεις εργασίας στην πληροφορική», υποστήριξε ζητώντας πιο απελευθερωμένο θεσμικό πλαίσιο.

«Θα εκπαιδεύσουμε 2 εκατ. νέους μέχρι το 2025 στην γενετική τεχνητή νοημοσύνη μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, προβλέπω δυνατό μέλλον»,

ανέφερε ο Νίκος Μανιάτης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Το Generative AI λειτουργεί συμπληρωματικά με το ανθρώπινο ταλέντο, η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην ενσωμάτωση του απλού ΑΙ, οι επιχειρήσεις που υιοθέτησαν το απλό ΑΙ ήταν πιο έτοιμες να προχωρήσουν και στο επόμενο βήμα, το Gen AI», επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Καμάρας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ στην ATCOM.

«Στην εταιρεία μας υιοθετούμε καθημερινά εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης», σημείωσε ο Αλέξανδρος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft.

«Να κινηθούμε τώρα»

«Η Microsoft θα εκπαιδεύσει τις ψηφιακές δεξιότητες 100.000 Ελλήνων μέχρι το 2025, 1.000 από αυτούς που θα επιλεγούν, έχουμε ήδη 5.000 αιτήσεις, θα εκπαιδευτούν σε τεχνολογίες αιχμής και ΑΙ, οι 500 εγγυόμαστε πως θα βρουν δουλειά. Το θέμα είναι κατά πόσο είναι έτοιμη η χώρα να ψηφιοποιηθεί. Κρίσιμο ζήτημα είναι και η ασφάλεια των δεδομένων, το Gen AI εκδημοκρατίζει το απλό AI, πρέπει να κινηθούμε τώρα», σημείωσε η Γιάννα Ανδρονοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα.

«Δεν είναι έτοιμες οι επιχειρήσεις, ανοίγει ορίζοντες η τεχνητή νοημοσύνη»

«Δεν είναι έτοιμες οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις για να υιοθετήσουν τεχνολογίες Gen AI», σημείωσε ο Μιχάλης Κασιμιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hewlett Packard Enterprise Ελλάδος & Κύπρου.

«Υπάρχει τεράστια ευκαιρία με την Gen AI να ανοίξουμε τα σύνορα της χώρας», υποστήριξε ο Aleksandar Preradovic, General Manager της DELL TECHNOLOGIES, σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα.

«Το ΑΙ αναμένεται να αυτοματοποιήσει σε μεγάλο βαθμό πολλές εσωτερικές διαδικασίες των επιχειρήσεων, χρειάζεται αυτό να το εκμεταλλευτούμε, ο κατακερματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων με τη συντριπτική πλειοψηφία από αυτές να είναι μικρομεσαίες, δημιουργεί προβλήματα στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών», ανέφερε ο Λεωνίδας Τουγιαννίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Fortinet σε Ελλάδα, Κύπρο & Ουγγαρία.

«Επανακατάρτιση»

Ο Θρασύβουλος Παπαγγελής, Business Development Manager της BYTE εστίασε στην αναγκαιότητα επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής.

Τα πάνελ συντόνισε ο Σύμβουλος Έκδοσης του ot.gr, Νίκος Φιλιππίδης.

Πηγή: ot.gr//Στέφανος Μαχτσίρας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments