Policy Briefs

Ουκρανία: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν μεταρρύθμιση του ταμείου στρατιωτικής βοήθειας

Ουκρανία: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν μεταρρύθμιση του ταμείου στρατιωτικής βοήθειας

Πηγή Φωτογραφίας: Lemonde.fr

Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης.

Οι ηγέτες της ΕΕ ανέβαλαν τη συμφωνία για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης (EFF), το οποίο βοηθά κυρίως στη χρηματοδότηση των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία, καθώς ορισμένες χώρες θέλουν να αλλάξουν τους όρους του ταμείου.

Το ταμείο προοριζόταν αρχικά να χρηματοδοτήσει φονικό και μη θανατηφόρο εξοπλισμό για τρίτες χώρες, καθώς και στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ στο εξωτερικό.

Αυτό το ταμείο θεωρήθηκε κρίσιμο από τα κράτη μέλη που δώρησαν τον αμυντικό τους εξοπλισμό στην Ουκρανία, καθώς τους επιτρέπει να λάβουν αποζημίωση, αλλά και για την Ουκρανία, επειδή της επιτρέπει να διασφαλίσει την άμυνά της έναντι του Ρώσου εισβολέα.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ήλπιζαν ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα αποδέσμευαν τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αύξηση του ανώτατου ορίου της ΕΕΚ, από τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ που προτάθηκαν αρχικά.  

Στο κείμενο που εγκρίθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη (14 Δεκεμβρίου), διαβάζουμε ότι «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να εντείνει τις εργασίες για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης και τη συνεχιζόμενη αύξηση της χρηματοδότησής του, με βάση την πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου [της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrel]” .

Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ και τρεις διπλωμάτες είπαν στο Euractiv ότι η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο μεγαλύτεροι συνεισφέροντες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% της γατούλας, εξετάζουν τώρα τη μεταρρύθμιση του διακυβερνητικού ταμείου.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη ήταν απρόθυμα να χορηγήσουν ολόκληρο το προτεινόμενο ποσό, δηλαδή 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτή η απόφαση έρχεται να προστεθεί ουγγρική δέσμευση οικονομικής βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, ανακοινώσεις οι οποίες, σε συνδυασμό, θέτουν υπό αμφισβήτηση την υποστήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο.

Σε μια πιο θετική νότα, οι ηγέτες της ΕΕ κατάφεραν ακόμα να παρακάμψουν την αντίθεση της Βουδαπέστης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην ΕΕ.

Το ζήτημα της μεταρρύθμισης του FEP, για τη βελτιστοποίηση της χρήσης του, προέκυψε καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος διαρκεί περισσότερες από 600 ημέρες, αναγκάζει τους Ευρωπαίους συμμάχους να παράσχουν μεγάλη ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού και υποστήριξης, σημαντική οικονομική.

Το ταμείο, το οποίο χρηματοδοτείται από κράτη μέλη της ΕΕ με βάση το ΑΕΠ τους, επέτρεψε την επιστροφή 5,6 δισ. ευρώ σε στρατιωτικές δωρεές και κοινές αγορές, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη τις διμερείς συμφωνίες.

Το σύστημα διακυβερνητικής αλληλεγγύης επέτρεψε σε πλουσιότερα κράτη, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, να χρηματοδοτήσουν μεγάλες δωρεές από μικρότερα κράτη, ιδιαίτερα εκείνα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, επιτρέποντάς τους να αγοράσουν νεότερο εξοπλισμό.

Προηγούνται το Βερολίνο και το Παρίσι

Εκτός από τη συζήτηση για τα ποσά που θα διατεθούν στο ταμείο, “υπάρχει μια ευρύτερη συζήτηση” σχετικά με το FEP, είπε ο ένας των διπλωματών της ΕΕ, «με συζητήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες, την εφαρμογή και ούτω καθεξής».

Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με το μέλλον του ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Politico, το Βερολίνο θέλει να αναθεωρήσει τον τρόπο υπολογισμού της συνεισφοράς του. Αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις είπαν στην Euractiv ότι το προτεινόμενο σύστημα θα περιλάμβανε τα κράτη μέλη να λαμβάνουν υπόψη τα ποσά που δαπανώνται σε διμερή βάση και να τα αφαιρούν από τη συνεισφορά τους στο ταμείο της ΕΕ.

Η Γερμανία έχει επικριθεί έντονα για αυτήν την ιδέα, είπε μια πηγή στο Euractiv, επειδή αυτό το σχέδιο θα μπορούσε de facto να θέσει τέλος στην αρχή της αλληλεγγύης στο οποίο βασίζεται το σύστημα.

Η Γαλλία, από την πλευρά της, θα ήθελε μια ρήτρα που ευνοεί την αγορά ευρωπαϊκού εξοπλισμού να αποτελεί μέρος της συμφωνίας, προκειμένου να προωθηθεί μια πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αμυντική ένωση.

Το Παρίσι θέλει «να σκεφτεί τρόπους, όπως τη θέση της ευρωπαϊκής τεχνολογικής βάσης όσον αφορά την άμυνα και την καινοτομία, καθώς και πώς να ενθαρρύνει τις κοινές αγορές και να τονώσει την ανάπτυξη της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας», είπε ο διπλωμάτης.

Η θέση της Γαλλίας, η οποία υποστηρίζει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, είναι επομένως επίσης υπέρ της προτεραιότητας στον εξοπλισμό που προέρχεται από την ΕΕ, γεγονός που καθιστά αδύνατη την κάλυψη της ζήτησης για όλους τους τύπους εξοπλισμού βραχυπρόθεσμα.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) προσπάθησε να μετατρέψει τη λογική του ταμείου από κίνητρο για την πώληση αμυντικού εξοπλισμού σε κίνητρο για απόκτηση για την κάλυψη των αναγκών του Κιέβου, που είναι πιο κοντά από τη σκοπιά του Παρισιού.

Το ΕΤΑ αποτελεί σημαντικό μέρος των «δεσμεύσεων ασφαλείας» που η ΕΕ επιδιώκει να προσφέρει στο Κίεβο ως απόδειξη της υποστήριξής της για μεγάλο χρονικό διάστημα όρος. Αυτό περιλαμβάνει κεφάλαια, εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων και βιομηχανική συνεργασία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments