Πολιτική

Η στροφή Κασσελάκη προς το μεσαίο χώρο

Η στροφή Κασσελάκη προς το μεσαίο χώρο

Πηγή Φωτογραφίας: [365927] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΟ DIGITAL ECONOMY FORUM 2023 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πολιτική ρητορική και κινήσεις που υποδηλώνουν μετατόπιση προς το χώρο του Κέντρου.

Τρία νέα σημεία στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποδηλώνουν ένα νέο βήμα στην εποχή του Στέφανου Κασσελάκη, που φαίνεται να απομακρύνει την Κουμουνδούρου από τους πρώην συντρόφους του στη Νέα Αριστερά και να αναζητά ένα νέο εκλογικό ακροατήριο.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών επί της αρχής, στον απόηχο της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Όσον αφορά το ιστορικό της μεταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο Γιάννης Λαγούσης που έθεσε πρώτος την ιδέα αυτής της μεταστροφής στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος πριν από τη συζήτηση στη Βουλή, τονίζοντας ότι αν η πολιτική είναι πάνω απ’ όλα μια μάχη συμβόλων, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πίσω σε αυτό το θέμα. Παρά τις κάποιες δεύτερες σκέψεις που έγιναν τις ημέρες μεταξύ ΚΕ και ΚΟ, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι, τελικά, η άποψη για την αλλαγή θέσεων κέρδισε δυναμική στους βουλευτές και στο επιτελείο της Κουμουνδούρου και τελικά πέρασε με αισθήματα ικανοποίησης.

Το δεύτερο σημείο στη ρητορική του Στέφανου Κασσελάκη, που αντιμετωπίζεται ως “καινά δαιμόνια” για τον πολιτικό χώρο του ακόμα και από τους πολιτικούς του αντιπάλους, είναι μια αποστροφή  από πρόσφατες δηλώσεις του στον Κύκλο Νέων Επιχειρηματιών, όπου είπε: “Δεν πρόκειται να χωρίσουμε τον ελληνικό λαό ταξικά. Δεν χρειαζόμαστε άλλο διχασμό. Ας χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία και οικονομία για όλους μας”. Πολλές δυνάμεις το εξέλαβαν αυτό ως μια μετατόπιση από τον ταξικό λόγο της αριστεράς προς μια ωμή ανάγνωση των σημερινών αντιφάσεων.

Ένα τρίτο σημείο είναι οι επανειλημμένες αναφορές του Κασελάκη στον όρο “πατριωτική αριστερά”. Ο όρος συνδυάστηκε περαιτέρω με δύο παραμέτρους. Πρώτον, από την ενσωμάτωση της έννοιας του “εθνομηδενισμού” στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, από την προσεκτική κριτική στην πρόσφατη Διακήρυξη των Αθηνών που υπέγραψε η χώρα μας με την Τουρκία (η οποία, για τον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύει μια σειρά από κόκκινες γραμμές για την ελληνική εθνική κυριαρχία). Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά, για πολλούς, μιας σταδιακής μετατόπισης, αλλά και μιας σταδιακής απομάκρυνσης από παραδοσιακές κεντρικές θέσεις του κόμματος.

Προχθές πάντως ο Κασσελάκης παρέστη στο Digital Economy Forum 2023 και ανέπτυξε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μια δίκαιη ψηφιακή μετάβαση. Εδώ ανάμεσα σε άλλα περιέγραψε ως προτάσεις τη σύσταση μιας Εθνικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης, Τομέα Ψηφιακών Δεξιοτήτων, την ψηφιοποίηση του Δημοσίου με ασφάλεια, τη συμπερίληψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία και άλλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments