Ελλάδα

Οδός Σταδίου: Τροχιά αναγέννησης για τον πιο ταλαιπωρημένο δρόμο του κέντρου της Αθήνας

Οδός Σταδίου: Τροχιά αναγέννησης για τον πιο ταλαιπωρημένο δρόμο του κέντρου της Αθήνας

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΘΗΝΑ --ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΑΔΕΙΑ ΠΟΛΗ //ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Σήμερα η οδός Σταδίου εξακολουθεί να είναι ένας δρόμος σε κρίση, αλλά η προοπτική έχει αντιστραφεί πλήρως.

Τα θεμέλια μπήκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά θα είναι το 2024 που θα αρχίσουμε να βλέπουμε απτά σημάδια από την τροχιά αναγέννησης στην οποία έχει εισέλθει τελεσίδικα ο πιο ταλαιπωρημένος δρόμος του κέντρου της Αθήνας. Στην περίπτωση της οδού Σταδίου δεν έχουμε να κάνουμε με ένα οργανωμένο σχέδιο αστικής ανασυγκρότησης. Το αντίθετο: Δήμος και κεντρική κυβέρνηση δεν έχουν βάλει τα… δυνατά τους για να πάρει μπροστά η καθημαγμένη από τις διαδοχικές κρίσεις οδική αρτηρία που συνδέει τις δύο μεγάλες πλατείες της πόλης, Συντάγματος και Ομονοίας. Στην αρχή (δεκαετία ’80 και μετά) ήταν η σταδιακή εμπορική απαξίωσή της ύστερα από τα χτυπήματα που δέχθηκαν τα μεγάλα πολυκαταστήματα του δρόμου, για να ακολουθήσει η οικονομική κρίση του 2010, με (συμβολικό) αποκορύφωμα τον εμπρησμό των κινηματογράφων Αττικόν και Απόλλων και την αναστολή της λειτουργίας τους.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Νομικός Παλμός (@nomikospalmos)

Σήμερα η οδός Σταδίου εξακολουθεί να είναι ένας δρόμος σε κρίση, αλλά η προοπτική έχει αντιστραφεί πλήρως. Τα δύο γειτονικά, μεγάλα και θορυβώδη εργοτάξια, στη Στοά Αρσακείου και στο κεντρικό κτίριο της Alpha Bank στο νούμερο 40, δίνουν τον τόνο της νέας εποχής: εκεί που πριν από την κρίση συναντούσαμε τη Στοά του Βιβλίου, από το φθινόπωρο του 2024 θα λειτουργεί η πρώτη οργανωμένη, σύγχρονη αγορά τροφίμων (food hall) με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή και στους Ελληνες παραγωγούς. Περισσότερα από 20 καταστήματα θα δημιουργήσουν έναν πολυχώρο που θα συνδυάζει γαστρονομία με πολιτισμό και αναμένεται να προσελκύσει κόσμο που σήμερα δεν κατεβαίνει πιο κάτω από την προβληματική πλατεία Κλαυθμώνος. Η πλήρης ανακαίνιση του κεντρικού κτιρίου της Alpha Bank (έργο του Νίκου Βαλσαμάκη, είχε εγκαινιαστεί ως ένας από τους πιο σύγχρονους γραφειακούς χώρους της Αθήνας τον Φεβρουάριο του 1987) είχε προηγηθεί των ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεων των διοικήσεων των δύο άλλων συστημικών τραπεζών, της Eurobank και της Tράπεζας Πειραιώς, να ματαιώσουν τα σχέδια μετεγκατάστασής τους στο μελλοντικό επιχειρηματικό κέντρο του Ελληνικού. Επρόκειτο για δύο ισχυρές ψήφους εμπιστοσύνης στο κέντρο της Αθήνας, καθώς υπολογίζεται ότι από την αλλαγή πλεύσης των δύο τραπεζών επηρεάζονται περισσότερα από δέκα κτίρια μόνο στην οδό Σταδίου. Απότοκο της ίδιας εξέλιξης ήταν και η εντυπωσιακή αγορά του κτιρίου στη συμβολή Σταδίου και Κολοκοτρώνη (γνωστό σε μια παλαιότερη γενιά Αθηναίων ως ξενοδοχείο Ατενέ Παλάς) από τη Eurobank για να το μετατρέψει σε βάθος χρόνου σε ναυαρχίδα της τράπεζας. Για την ώρα, η έδρα της διοίκησης μετακόμισε από το Μέγαρο Μποδοσάκη (που εκμισθώθηκε πρόσφατα στη Βουλή των Ελλήνων) στο πρώτο πράσινο κτίριο της Σταδίου, γωνία με οδό Ομήρου, που μόλις αποπερατώθηκε. Μαζί με το αναγεννημένο πρώην Εσπέρια στη συμβολή με την Εδουάρδου Λω (και νυν NYX Esperia Palace Hotel Athens), ήταν τα δύο πρότζεκτ που πρόλαβαν να λειτουργήσουν μέσα στο 2023 κρατώντας τη σημαία της νέας Σταδίου.

Φυσικά, το μεγάλο νέο που μας κληροδοτεί ο παλιός ο χρόνος είναι η δρομολόγηση βιώσιμης λύσης για το κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί τους (ευτυχώς) άθικτους από τη φωτιά του 2012 ιστορικούς κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων. Ο επιχειρηματίας Γιάννης Περρωτής είχε αναλύσει διεξοδικά στην Κ το σχέδιό του για το οικόπεδο που αναπτύσσεται πίσω από την περίτεχνη πρόσοψη του Ερνέστου Τσίλλερ και το οποίο κατά ένα μεγάλο μέρος θα εξαρτηθεί από τον βαθμό συνεννόησης με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού που θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν τα όσα τελικά προταθούν: στην πιο διευρυμένη εκδοχή του, το επικρατέστερο σενάριο περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχείου και την επαναλειτουργία του Αττικόν ως κινηματοθεάτρου.

Ο τουρισμός εξακολουθεί να στηρίζει το κτιριακό απόθεμα του αθηναϊκού κέντρου (και της οδού Σταδίου), καθώς στα σκαριά βρίσκονται τέσσερα ξενοδοχειακά πρότζεκτ. Δεν τρέχουν όμως όλα με την ίδια ταχύτητα. Πιο ώριμο από όλα, καθώς τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει, είναι το εννιαώροφο κτίριο στη συμβολή της Σταδίου με την Εμμανουήλ Μπενάκη, το οποίο μετατρέπεται από την Blend Development σε τεσσάρων αστέρων μονάδα, δυναμικότητας 117 κλινών. Για ξενοδοχεία προορίζει ο ΕΦΚΑ τρεις διατηρητέες ιδιοκτησίες του: το μεσοπολεμικό Μέγαρο Εφεσίου (Σταδίου 28) που στεγάζει τον κινηματογράφο Αστορ, το κτίριο του παλιού Fokas (Σταδίου 41), που θεωρητικά είχε νέο μισθωτή (την αλυσίδα ξενοδοχείων Brown Hotels) αλλά φαίνεται πως έχει παρουσιαστεί εμπλοκή στο παραπάνω σχέδιο, καθώς και το επιβλητικό, τυπικά νεοκλασικό κεραμοσκεπές κτίριο των Χαυτείων (Σταδίου 58 και Αιόλου 103), που τοποθετείται χρονικά στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα και αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυταντζόγλου. Καλά νέα υπάρχουν και για την Οικία Σούτσου (Σταδίου 47), η μετατροπή της οποίας σε νέα έδρα του Θεατρικού Μουσείου εντάχθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στο νέο ΕΣΠΑ.

Πηγή: kathimerini.gr//Δημήτρης Ρηγόπουλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments