Διεθνή

Ο κινεζικός πληθυσμός μειώθηκε το 2023, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Ο κινεζικός πληθυσμός μειώθηκε το 2023, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Πηγή Φωτογραφίας: pexels.com

Το 2022, η Κίνα ανακοίνωσε την πρώτη συρρίκνωση του πληθυσμού της σε έξι δεκαετίες.

Ο κινεζικός πληθυσμός μειώθηκε το 2023, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, με τον δείκτη γεννητικότητας να επιβραδύνεται, την ώρα που το κόστος της εκπαίδευσης αυξάνεται και οι κοινωνικές συμπεριφορές μεταβάλλονται.

Το 2022, η Κίνα ανακοίνωσε την πρώτη συρρίκνωση του πληθυσμού της σε έξι δεκαετίες.

Και, την περασμένη χρονιά, έχασε τον τίτλο της «πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου» από την Ινδία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει τη συρρίκνωση του πληθυσμού προσφέροντας οικογενειακά επιδόματα και άλλα κίνητρα, που παραμένουν ωστόσο όχι ιδιαίτερα γενναία, προχωρώντας σε επικοινωνιακή εκστρατεία, και —πλέον— επιτρέποντας σε όλα τα ζευγάρια να αποκτούν τρία παιδιά.

«Στα τέλη του 2023, ο εθνικός πληθυσμός ανήλθε σε 1,40967 δισεκ. ανθρώπους», με άλλα λόγια σημειώθηκε «μείωση κατά 2,08 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2022», ανέφερε η κινεζική στατιστική υπηρεσία.

Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο ανθρώπους που έχουν την κινεζική υπηκοότητα και τόπο διαμονής την ηπειρωτική Κίνα. Δεν συνυπολογίζονται οι κάτοικοι των ημιαυτόνομων περιφερειών (Χονγκ Κονγκ, Μακάο), ούτε αυτοί της Ταϊβάν, νήσου με 23 εκατομμύρια κατοίκους που το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία, προορισμένη να επανενωθεί μια μέρα με την υπόλοιπη χώρα, ακόμα και διά της βίας αν χρειαστεί.

Η συρρίκνωση της περασμένης χρονιάς είναι υπερδιπλάσια από αυτήν του 2022, όταν ο ασιατικός γίγαντας είδε τον πληθυσμό του να συρρικνώνεται κατά 850.000 ανθρώπους.

Αυτή ήταν η πρώτη χρονιά που μειώθηκε ο πληθυσμός της Κίνας από τα χρόνια του 1960.

Τη δημογραφική παρακμή εξηγούν διάφοροι λόγοι, όπως το υψηλό κόστος της εκπαίδευσης, η έλλειψη εμπιστοσύνης στο οικονομικό μέλλον, ή ακόμη η αυξανόμενη δυσφορία απέναντι στον θεσμό της οικογένειας — ο γάμος είναι απαραίτητη προϋπόθεση στην Κίνα προτού οποιοδήποτε ζευγάρι αποκτήσει παιδί.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα πως η οικονομία της αναπτύχθηκε το 2023 με ρυθμό 5,2%, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πιο ασθενικούς των τελευταίων τριών δεκαετιών, αν εξαιρεθεί η περίοδος της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το Πεκίνο είχε ορίσει στόχο η ανάπτυξη να κυμανθεί «περί το 5%» μετά την επέκταση κατά 3% του ΑΕΠ το 2022, περίοδο κατά την οποία ενέσκηψε κρίση στον τομέα των ακινήτων, η κατανάλωση ήταν άτονη και οι αβεβαιότητες έπληξαν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Καθώς έχει τεράστια πολιτική σημασία, μολονότι γενικά αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, ο επίσημος δείκτης του ΑΕΠ παρακολουθείται στενά, με δεδομένο το ειδικό βάρος της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία.

Ομάδα οικονομολόγων που απάντησε σε ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου προχθές Δευτέρα προέβλεψε ακριβώς αυτό το μέγεθος (5,2%), το οποίο επιβεβαίωσε εξάλλου ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ χθες Τρίτη στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

Το 2022, το ΑΕΠ είχε ανακοινωθεί πως επεκτάθηκε με ρυθμό 3%, παρά τους δρακόντειους περιορισμούς εξαιτίας της COVID-19, που επιβάρυναν την οικονομική δραστηριότητα.

Μετά την άρση των μέτρων, το Πεκίνο όρισε στόχο η ανάπτυξη να κυμανθεί «περί το 5%».

Αρχικά, η επιστροφή στην ομαλότητα δημιούργησε ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη.

Όμως αυτή η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη προσέκρουσε στην έλλειψη εμπιστοσύνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η κυριότερη έκφανση της οποίας ήταν η άτονη κατανάλωση.

Τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις λιανικής, βασικός δείκτης των δαπανών των νοικοκυριών, επιβραδύνθηκε (+7,4% σε ετήσια βάση), παρά το ότι είχε καταγράψει καθαρή επιτάχυνση τον Νοέμβριο (+10,1%).

Αναλυτές που είχαν συμμετάσχει σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg προέβλεπαν λίγο ταχύτερο ρυθμό (+8%).

Η άνευ προηγουμένου κρίση στον τομέα των ακινήτων, η ανεργία-ρεκόρ των νέων και η παγκόσμια επιβράδυνση μοιάζουν ωστόσο να φρενάρουν τους κινητήρες της κινεζικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά της, η βιομηχανική παραγωγή επιταχύνθηκε ελαφρά τον Δεκέμβριο (+6,8% σε ετήσια βάση), αφού σημείωσε άνοδο 6,6% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του Μπλούμπεργκ προέβλεπαν πιο συγκρατημένο ρυθμό (+6,6%).

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, αυξήθηκε οριακά τον Δεκέμβριο (5,1%), από 5% τον Νοέμβριο. Ο δείκτης αυτός ωστόσο δεν αποκαλύπτει παρά μέρος του συνολικού πίνακα, καθώς αφορά μόνο τους κατοίκους των πόλεων.

Εξαιρεί επομένως εκατομμύρια εργαζόμενους, τους λεγόμενους εσωτερικούς μετανάστες, που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην επιβράδυνση της ανάπτυξης· η κατάστασή τους επιδεινώθηκε εξαιτίας της κρίσης στον τομέα των ακινήτων.

Αυτός ο συγκεκριμένος τομέας και συνδεόμενες δραστηριότητες συνεισφέρουν πάνω από το ένα τέταρτο του κινεζικού ΑΕΠ και είναι καίριας σημασίας πηγή απασχόλησης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments