Τεχνολογία

Ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου από το διάστημα

Ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου από το διάστημα

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Η ταχύτερη γήρανση που προκαλεί το διάστημα επιτρέπει καλύτερη πρόβλεψη για το είδος προκαρκινικών αλλοιώσεων και ταχύτερη ανάπτυξη θεραπειών

Διακόσια πενήντα μίλια πάνω από τη Γη, οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχουν ξεκινήσει μια τολμηρή αποστολή: τη θεραπεία του καρκίνου.

Καθώς τα κύτταρα γερνούν πιο γρήγορα με την έλλειψη βαρύτητας, χρησιμοποιούν την ατμόσφαιρα μέσα στο διαστημικό σκάφος για πειράματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη νέων θεραπειών γρηγορότερα.

Οι προσπάθειες θα μπορούσαν να συμβάλουν στο πρόγραμμα «Moonshot» του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που στοχεύει στη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας από καρκίνο στο μισό, σε διάστημα 25 ετών. Ο στόχος θα ήταν ευκολότερο να επιτευχθεί με την ταχεία ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Για να γίνει αυτό όμως, οι υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας, μεταξύ των οποίων και η NASA, θα πρέπει να πείσουν το Κογκρέσο – που ενδιαφέρεται για την περιστολή των δαπανών – να στηρίξει αυτήν την έρευνα με χρηματοδότηση από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και να βοηθήσει τη μετάβαση σε εμπορικούς διαστημικούς σταθμούς.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για το διάστημα, με στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση φαρμάκων και την επέκταση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους.

Το διάστημα μας δίνει την ευκαιρία να εξετάσουμε προκαρκινικές αλλοιώσεις και να καταλάβουμε τον καρκίνο πριν γίνει πραγματικά καρκίνος

«Βρισκόμαστε στο κατώφλι σημαντικών εξελίξεων», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA Μπιλ Νέλσον, αναφερόμενος στο πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο και το προσωπικό του διαστημικού σταθμού. Ήδη ο ίδιος, είχε διεξάγει πρώιμα πειράματα καρκίνου στο Διαστημικό Λεωφορείο το 1986, όταν, ως πρόεδρος της Υποεπιτροπής Διαστημικού Σώματος, έγινε ο πρώτος εκπρόσωπος που εγκατέλειψε την ατμόσφαιρα της Γης. Εκείνη την εποχή, εκπροσωπούσε το ακρωτήριο Κανάβεραλ στη διαστημική ακτή της Φλόριντα.

Σχεδόν 40 χρόνια μετά, στους σημερινούς ερευνητές του διαστημικού σταθμού περιλαμβάνονται η νεοφυής εταιρεία βιοτεχνολογίας MicroQuin, η Bristol Myers Squibb, καθώς και η Merck Sharp & Dohme (MSD), της οποίας η ανοσοθεραπεία pembrolizumab για τον καρκίνο έχει αναδειχθεί σε «οδηγό» της έρευνας για τον καρκίνο στο διάστημα.

Η εργασία της MSD στον διαστημικό σταθμό δείχνει ότι η κρυστάλλωση πρωτεϊνών στη μικροβαρύτητα, και στη συνέχεια η αντιγραφή της ίδιας διαδικασίας στη Γη, θα μπορούσε να ανανεώσει τη σύνθεση της ανοσοθεραπείας για υποδόρια χορήγηση. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σχετική δοκιμή σε ανθρώπους, όμως πρόκειται για το καλύτερο σενάριο στη λήψη του φαρμάκου. Αντί ο ασθενής να βρίσκεται στο νοσοκομείο συνδεδεμένος με ενδοφλέβιο καθετήρα, θα μπορούσε να κάνει μια ένεση μόνο στο ιατρείο.

Διαστημική ανοσοθεραπεία

«Είναι καταπληκτικό να βλέπεις τον ίδιο κρύσταλλο πρωτεΐνης να αναπτύσσεται σε δύο διαφορετικά περιβάλλοντα, ένα στη βαρύτητα και ένα στη μικροβαρύτητα», ανέφερε ο Nelson. «Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη κρυστάλλων πρωτεΐνης στην ανοσοθεραπεία. Όμως χρειάστηκε να περάσουν όλα αυτά τα χρόνια».

Αν και είναι ακόμα μια υπόθεση, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι. «Εάν η MSD είναι σε θέση να βελτιώσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του αντικαρκινικού της φαρμάκου πρώτης γραμμής, αυτό θα οδηγήσει στη σωτηρία περισσότερων ζωών», δήλωσε ο Μάικλ Ρόμπερτς, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Εργαστηρίου του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. «Θα πρέπει να μειώσει το κόστος και να το κάνει πιο εύκολα διαθέσιμο».

Μέχρι στιγμής, το Κογκρέσο δεν συζητά την αύξηση του προϋπολογισμού της NASA. Ο Μπάιντεν πρότεινε την ενίσχυση των συνεργασιών δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για τον διαστημικό σταθμό στον προϋπολογισμό του 2024, αλλά τόσο η Βουλή που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και η Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς θέλουν να περικόψουν τη χρηματοδότηση της NASA, που παρέμεινε σταθερή στα επίπεδα του 2023. Το Κογκρέσο θα αποφασίσει τι θα κάνει πριν τις 2 Φεβρουαρίου.

Παρά το στενό δημοσιονομικό περιβάλλον, η Ζόι Λόφγκρεν, Δημοκρατική βουλευτής από την Καλιφόρνια και μέλος της Επιτροπής Επιστημών στη Βουλή των Αντιπροσώπων είπε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της επενδύουν στην «κρίσιμη έρευνα που πραγματοποιείται στον Διεθνή Αεροπορικό Σταθμό».

Μακροπρόθεσμα ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για την επερχόμενη απόσυρση του διαστημικού σταθμού το 2030 λόγω γήρανσης εξαρτημάτων. Εμπορικά εργαστήρια αναμένεται να πάρουν τη θέση του όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι έτοιμα μέχρι τότε.

Έτσι, ο Νέλσον επισήμανε τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η NASA με πολλές εταιρείες και οι οποίες αφορούν χρηματοδότηση πάνω από 400 εκατ. δολ. για την ανάπτυξη εμπορικών διαστημικών σταθμών.

Στο τέλος, θα πρέπει να είναι έτοιμοι, δήλωσε ο Ρόμπερτς και συμπλήρωσε ότι «Η κυβέρνηση έχει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση της έρευνας σε αρχικό στάδιο, αλλά κάποια στιγμή τα πράγματα που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανθρωπότητα, ορίζονται από τον εμπορικό τομέα».

Έρευνα για τον καρκίνο στο διάστημα

Ο Πολ Ράιχερτ, βιοχημικός στην MSD, ο οποίος ηγήθηκε της εργασίας του pembrolizoumab στον διαστημικό σταθμό, είναι θετικός στην έρευνα υγείας στο διάστημα. Ο ίδιος πιστεύει ότι η παραγωγή φαρμάκων εκεί, δεν είναι ρεαλιστική – έχουμε ήδη αρκετά προβλήματα στη Γη, είπε – αλλά υπάρχει μεγάλη υπόσχεση για ανακαλύψεις στην έρευνα και την ανάπτυξη. Θέλει περισσότερους επιστήμονες να μεταφέρουν τα πειράματά τους στο διάστημα και έχει συμβουλέψει άλλες φαρμακευτικές εταιρείες σχετικά με τη χρήση της μικροβαρύτητας ως εργαλείου.

Η αξιοποίηση της μικροβαρύτητας για έρευνα και ανάπτυξη έχει οφέλη, εξήγησε. Οι πρωτεϊνικοί κρύσταλλοι παραμένουν αιωρούμενοι σε χαμηλή βαρύτητα και τα μόριά τους κινούνται πιο αργά, επιτρέποντάς τους να σχηματιστούν πιο τέλεια από ό,τι στη Γη. Οι ερευνητές μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία ανάπτυξης κρυστάλλων, κάτι που τους επιτρέπει να μεγαλώνουν ομοιόμορφα και με λιγότερα ελαττώματα.

Δεδομένου ότι υπάρχουν περιορισμένα ρεύματα μεταφοράς στο διάστημα, τα υγρά θερμαίνονται ομοιόμορφα επίσης. «Αν πρόκειται να δοκιμάσετε να φτιάξετε σοκολάτα και η σοκολάτα κρυσταλλώνει μόνο στους 45 βαθμούς, μπορείτε να πάρετε μια πολύ όμορφη σοκολάτα – ή στην περίπτωσή μας, έναν κρύσταλλο», είπε ο Ράιχερτ.

Ιατρικοί ερευνητές σε άλλους τομείς εκμεταλλεύονται επίσης τη μικροβαρύτητα, εξήγησε ο Ράιχερτ, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη φαρμάκων μικρών και μεγάλων μορίων και εμβολίων είναι δυνητικά ώριμες. Επεσήμανε ότι «υπάρχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον για τη σταθερότητα και την ομοιογένεια των σωματιδίων που χρησιμοποιούνται στα εμβόλια» και ότι «τα εμβόλια είναι μια ανοιχτή περιοχή».

Τόνισε ακόμη, πως υπάρχει η μελλοντική προοπτική ανάπτυξης «σπόρων» στο διάστημα «σαν τέλειοι κρύσταλλοι – και να τους φέρουμε πίσω στη Γη για να παράγουμε μεγαλύτερες ποσότητες τελειότερων υλικών από αυτούς. Αυτή είναι μια περιοχή που δεν έχει εξεταστεί», κατέληξε.

Πέρα από τα φάρμακα, η Μέγκαν Έβερετ, αναπληρώτρια επιστήμονας του προγράμματος διαστημικού σταθμού, βλέπει ευκαιρίες και για την πρόληψη του καρκίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments