Γεωπολιτικά

Ουγγαρία: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν μοιάζει να είναι προτεραιότητα για τη Σουηδία

Ουγγαρία: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν μοιάζει να είναι προτεραιότητα για τη Σουηδία

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban holds an international news conference in Budapest, Hungary, January 9, 2020. REUTERS/Tamas Kaszas

Η Σουηδία δεν έχει κάνει οτιδήποτε προκειμένου να ενισχύσει την εμπιστοσύνη όσον αφορά την καταλληλότητά της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

Η Σουηδία δεν έχει κάνει οτιδήποτε προκειμένου να ενισχύσει την εμπιστοσύνη όσον αφορά την καταλληλότητά της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, και έχει δώσει την εντύπωση πως η ένταξη στη συμμαχία δεν είναι προτεραιότητα για τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας.

Η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου τον Μάιο του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς, όμως η διαδικασία προσχώρησης, η οποία απαιτεί την έγκριση όλων των μελών, καθυστερεί από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Η επικύρωση εκκρεμεί στο ουγγρικό κοινοβούλιο για πάνω από έναν χρόνο, με τους κυβερνώντες εθνικιστές του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν να λένε ότι δεν υφίσταται απειλή στην ασφάλεια της Σουηδίας και να επικαλούνται αδικαιολόγητους όπως τους χαρακτηρίζουν σουηδικούς ισχυρισμούς ότι έχουν υπονομεύσει τη δημοκρατία στην Ουγγαρία.

Η Σουηδία “δεν λαμβάνει οποιαδήποτε βήματα προκειμένου να ενισχύσει την εμπιστοσύνη έτσι ώστε η σχέση μας να γίνει μία σχέση συμμάχων και φίλων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκεργκέλι Γκούλιας, ο προσωπάρχης του Ορμπάν.

“Αυτή η σχέση είναι μια σχέση συμμάχων από νομική άποψη αυτή τη στιγμή, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλική, ως εκ τούτου θα πρέπει να συμπεράνω πως δεν είναι καθόλου προτεραιότητα σήμερα για τη Σουηδία να ενταχθεί γρήγορα στο ΝΑΤΟ”.

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε προσώρας σε αίτημα για σχόλια που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Γκούλιας υπαινίχθηκε πως ο υπουργός Εξωτερικών ή ο πρωθυπουργός της Σουηδίας πρέπει να “έρθουν σε επαφή και να ρωτήσουν τι ανησυχίες έχει το ουγγρικό κοινοβούλιο” σχετικά με την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε πως η Ουγγαρία θέλει να αποφύγει να είναι η τελευταία χώρα που θα επικυρώσει την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά “πιθανόν δεν θα καταφέρουμε να το κάνουμε αυτό χωρίς τη βοήθεια της Σουηδίας. Γιατί να είναι σημαντικό για μένα αν δεν είναι σημαντικό για τη Σουηδία;”

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, που είναι σε χειμωνιάτικες διακοπές, θα επαναλάβει τις εργασίες του περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας μπορεί να συζητήσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τις ερχόμενες εβδομάδες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) την περασμένη εβδομάδα.

Ο προσωπάρχης του Βίκτορ Ορμπάν είπε ακόμη πως η Ουγγαρία απέχει πολύ από μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Η ΕΕ θα προσπαθήσει να συμφωνήσει στη χορήγηση περισσότερης οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία κατά έκτακτη σύνοδο κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου, παρότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός παραμένει αντίθετος.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι είναι βέβαιη πως θα βρεθεί λύση μεταξύ των 27 χωρών μελών.

Ο Γκρεγκέλι Γκούλιας δήλωσε σήμερα πως η Ουγγαρία είναι σε συνομιλίες με την Επιτροπή αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

Αν αυτό δεν γίνει, είπε, τότε τα υπόλοιπα 26 μέλη της ΕΕ μπορεί να καταλήξουν σε μία λύση χωρίς την Ουγγαρία.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Ούγγρος πρωθυπουργός αναφέρθηκε σήμερα στο ενδεχόμενο μιας ετήσιας επανεξέτασης.

“Αν θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, ας το κάνουμε εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ και σε ετήσια βάση! Είναι η μοναδική υποστηρίξιμη δημοκρατική λύση πέντε μήνες πριν από τις [ευρω)εκλογές”, είπε.

Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, η Ουγγαρία προέβαλε βέτο στη χορήγηση νέας βοήθειας προς το Κίεβο.

Η Επιτροπή έχει προτείνει να διοχετευθεί η βοήθεια μέσω της αναθεώρησης του κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027.

Η παροχή βοήθειας βάσει 26 διμερών συμφωνία είναι μία επιλογή που έχει συζητηθεί, αλλά είναι πιο περίπλοκη και κοστίζει περισσότερο, ενώ θα μπορούσε να πλήξει την ενότητα της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments