Policy Briefs

Βούτσιτς: Τα Δυτικά Βαλκάνια χρειάζονται μια ισχυρότερη Γερμανία

Βούτσιτς: Τα Δυτικά Βαλκάνια χρειάζονται μια ισχυρότερη Γερμανία

Πηγή Φωτογραφίας: Thepavlovictoday.com

«Όταν η Γερμανία βήχει, παθαίνουμε πνευμονία», αστειεύθηκε ο Σέρβος πρόεδρος.

Η Σερβία και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων χρειάζονται μια ισχυρότερη Γερμανία, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου σημείωσε ότι η Σερβία διπλασίασε το ΑΕΠ της τα τελευταία δέκα χρόνια.

Στη συζήτηση για τη « Νέα Ευρασιατική Αυγή  » συμμετείχαν ο Odile Renaud-Basso, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ο Mirek Dušek του Παγκόσμιου Οικονομικού Προγράμματος, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Garibashvili, ο Τούρκος επιχειρηματίας Cenk Alper και τον υπουργό Οικονομίας του Καζακστάν Alibek Kuantirov.

Ο κ. Vučić, ο οποίος σχολίασε τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους ευρωπαίους φορολογούμενους για τη στήριξη που λαμβάνει η Σερβία και τόνισε τον οικονομικό αντίκτυπο της τρέχουσας ύφεσης της Γερμανίας στην περιοχή.

« Όταν η Γερμανία βήχει, παθαίνουμε πνευμονία  », αστειεύτηκε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Σχολιάζοντας τις αντίστοιχες κυβερνήσεις της Μ.Μ. Garibashvili και Kuantirov, ο κ. Vučić συνεχάρη τη Γεωργία για την οικονομική της επιτυχία και επαίνεσε τα οικονομικά αποτελέσματα του Καζακστάν.

Ο Βούτσιτς τόνισε επίσης την ανάγκη για κινεζικές επενδύσεις για ανάπτυξη, απορρίπτοντας την πίεση της ΕΕ για αυτό το θέμα και επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Σερβίας στις κινεζικές επενδύσεις, που αποτελούν το 30% των συνολικών ξένων επενδύσεων.

« Ορισμένοι εξακολουθούν να κατευνάζουν τους αξιωματούχους της ΕΕ ενώ θρηνούν για οικονομικές δυσκολίες. Αυτό δεν ισχύει για τη Σερβία  », πρόσθεσε ο κ. Βούτσιτς.

Ο κ. Kuantirov εξέφρασε τη συμφωνία του με τον κ. Vučić, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις οικονομίες και τους λαούς τους αντί να ευθυγραμμιστούν με συγκεκριμένα έθνη.

Ο κ. Βούτσιτς αναφέρθηκε επίσης στην αναμενόμενη αύξηση του σερβικού ΑΕΠ κατά 3,5% φέτος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Σερβία θα μπορούσε ακόμη και να υπερβεί αυτό το ποσοστό.

Τόνισε επίσης τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας, αποδίδοντας το 60-64% των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη και το 32-33% στην Ασία.

Ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε επίσης τη μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης προς την Ασία και τόνισε τη σημασία των δεσμών με τις ασιατικές χώρες. Χαιρέτισε επίσης τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία επιτρέπει συζητήσεις μεταξύ χωρών της ΕΕ και χωρών εκτός ΕΕ.

Όσον αφορά τα οικονομικά σχέδια της Σερβίας, ο Βούτσιτς ανακοίνωσε επίσης ένα μεγάλο σχέδιο που θα παρουσιαστεί το Σάββατο (20 Ιανουαρίου) και ζήτησε υποστήριξη από την EBRD, επικαλούμενη την επιτυχημένη συνεργασία τους στο παρελθόν.

Σχολιάζοντας τον αντίκτυπο των παγκόσμιων συγκρούσεων στην Ευρώπη, ο Βούτσιτς προέβλεψε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Ισραηλινοπαλαιστινιακός πόλεμος και οι πρόσφατες επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα θα αυξήσουν το λειτουργικό κόστος των ευρωπαϊκών εταιρειών και θα επηρεάσουν την ανάπτυξη.

Εν κατακλείδι, ο Σέρβος Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για οικονομικές, μεταφορικές, ενεργειακές και ψηφιακές συνδέσεις με άλλες χώρες για να διασφαλιστεί η μελλοντική ανάπτυξη της Σερβίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments