Πολιτική

Η κρισιμότητα του Φεβρουαρίου για το Μαξίμου

Η κρισιμότητα του Φεβρουαρίου για το Μαξίμου

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Γάμος ομοφύλων και αγροτικές κινητοποιήσεις απασχολούν την κυβέρνηση.

Αν και το Πάσχα αργεί ακόμα, πέφτει στις 5 Μάϊου, τα «πάθη» για την κυβέρνηση αναμένεται να κορυφωθούν σε λίγες ημέρες. Ο Φεβρουάριος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο πιο δύσκολος μήνας για το Μαξίμου, καθώς μπροστά του έχει μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα να αντιμετωπίσει με ένα βασικό ζητούμενο: να αντέξει δημοσκοπικά. Είναι θετικό το γεγονός πως στην Ηρώδου Αττικού μπαίνουν με το «δεξί» στο νέο μήνα μετά το πράσινο φως που άναψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την απόκτηση των F-35.

Η κινητοποίηση των αγροτών έχει ήδη δημιουργήσει ένα πιεστικό πλαίσιο για το Μαξίμου, το οποίο αναζητά τη χρυσή τομή. Η κλιμάκωση από την Αχαΐα και τη Θεσσαλία προς τη Θεσσαλονίκη είναι αναμενόμενη. Ανακοινώθηκε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για τους αγρότες που πλήττονται από την κακοκαιρία, αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό. Σε σημερινή του συνέντευξη, πάντως, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την καταβολή πρόσθετης αρωγής στους αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι επλήγησαν από τις θεομηνίες. Τα τρακτέρ κυκλοφορούν στις πόλεις και στις εθνικές οδούς και οι περισσότεροι αγρότες κατηγορούνται για την αύξηση του κόστους παραγωγής. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο και αναζητά λύσεις για να “λειάνει” τη στάση των αγροτών, αλλά το μπλόκο γίνεται όλο και πιο ισχυρό. Κάθε φορά που ο πρωτογενής τομέας, η βάση της οικονομίας, αντιδρά έντονα, η πλειοψηφία φαίνεται να έχει δεμένα τα χέρια της. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν ήδη την κατάσταση για να “ξεκολλήσουν” από την ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το “σκληρό ροκ” αναμένεται να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, καθώς το θέμα αφορά όλη την περιφέρεια.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Νέα Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει ίσως τη μεγαλύτερη πρόκλησή της από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2019. Και αυτό γιατί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια θα είναι η μεγαλύτερη “απειλή” μέχρι στιγμής.  Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς τι απώλειες θα προκαλέσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Διαφωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν και υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 30 βουλευτές που ακολουθούν διαφορετική γραμμή από την “επίσημη”. Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς θα συμπεριφερθούν οι υπουργοί. Από την πλευρά του Μαξίμου τονίζεται ότι οι σχεδόν τελειωμένες συζητήσεις και εξηγήσεις αρκούν για να συνεχίσει η κυβέρνηση απρόσκοπτα το έργο της. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου σκοπεύουν να αφήσουν γρήγορα πίσω τους τη συγκεκριμένη συζήτηση. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι προσπαθούν μέχρι την τελευταία στιγμή να μειώσουν τον αριθμό των “όχι” ή των αποχών.

Καθόλου ανέφελη δεν θα είναι η ψήφιση της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Οι φοιτητικοί σύλλογοι ήδη αντιδρούν και η αντιπολίτευση ακονίζει τα «μαχαίρια» της, καθώς βλέπει πως προετοιμάζεται το έδαφος για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Είναι ένα ταυτοτικό ζήτημα για το οποίο δεξιά  και αριστερά έχουν καταγράψει ηχηρές συγκρούσεις στο παρελθόν. Χθες οι φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ αναλόγως κινήθηκαν και οι φοιτητές στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο. Αντιδρούν παράλληλα και για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων στα ανώτατα ιδρύματα.

Η αντιπολίτευση θέλει να καλύψει το έδαφος και γι’ αυτό. προσπαθεί να πυροδοτήσει ένα κοινωνικό κύμα διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει συνέδριό του στα τέλη του επόμενου μήνα και ο βασικός στόχος του Στέφανου Κασσελάκη είναι να επιστρέψει το κόμμα στη δεύτερη θέση. Το ΠΑΣΟΚ με τη κριτική που αναμένεται να ασκήσει θέλει διακαώς να αυξήσει τη διαφορά από την Κουμουνδούρου σε ποσοστό ασφαλείας άνω των τριών μονάδων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments