Τεχνολογία

Telepathy: Πώς το «ελληνικό» μικροτσίπ της Neuralink του Ίλον Μασκ πήρε έγκριση για δοκιμή σε ανθρώπους

Telepathy: Πώς το «ελληνικό» μικροτσίπ της Neuralink του Ίλον Μασκ πήρε έγκριση για δοκιμή σε ανθρώπους

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Σύμφωνα με την εταιρεία Neuralink του Ίλον Μασκ, αν οι δοκιμές στη συσκευή που έλαβε το ελληνικό όνομα «Telepathy» αποδειχθούν επιτυχείς, τότε οι άνθρωποι θα μπορέσουν να χρησιμοποιούν συσκευές όπως το τηλέφωνο, στηριζόμενοι στη δύναμη του εγκεφάλου τους.

Ο ισχυρισμός του Ίλον Μασκ ότι η νεοσύστατη εταιρεία Neuralink προχώρησε στην πρώτη εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο, έρχεται έπειτα από μια αυστηρή διαδικασία έγκρισης, όπου δεν έλειψαν τα εμπόδια.

Σύμφωνα με την εταιρεία Neuralink του Ίλον Μασκ, αν οι δοκιμές στη συσκευή που έλαβε το ελληνικό όνομα «Telepathy» αποδειχθούν επιτυχείς, τότε οι άνθρωποι θα μπορέσουν να χρησιμοποιούν συσκευές όπως το τηλέφωνο, στηριζόμενοι στη δύναμη του εγκεφάλου τους. Παράλληλα το μικροτσίπ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων. Αντίθετα, αν αποδειχθεί αποτυχημένη, τότε και μόνο το γεγονός ότι έγιναν δοκιμές σε ανθρώπους αποτελεί ένα σημαντικό βήμα.

Ο Ίλον Μασκ ανακοίνωσε πως ο άνθρωπος στον εγκέφαλο του οποίου τοποθετήθηκε μικροτσίπ «αναρρώνει καλά». Υποστήριξε ότι τα πρώτα αποτελέσματα «είναι υποσχόμενα» ως προς τη νευρική δραστηριότητα

Η ανάρτησή του όμως προκάλεσε πλήθος αρνητικών σχολίων.

Να σημειωθεί πως η σχετική ανακοίνωση για την τοποθέτηση του μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο, η οποία δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητο φορέα, ήρθε μήνες μετά την έγκριση που έλαβε η Neuralink από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. Η εταιρεία ανέφερε σε ανάρτηση ότι σκοπός της πρώτης δοκιμής σε ανθρώπους είναι να αξιολογηθεί η ασφάλεια της συσκευής και του χειρουργικού ρομπότ που την εμφυτεύει, καθώς και να δοκιμαστεί η ικανότητά της να διαβάζει και να αποκωδικοποιεί τη νευρική δραστηριότητα.

«Telepathy» (ή τηλεπάθεια) ονομάζεται η συσκευή της Neuralink

Ο Ίλον Μασκ ίδρυσε την εταιρεία μαζί με μια ομάδα νευροεπιστημόνων το 2016 με αποστολή την ανάπτυξη και εμπορία μιας εμφυτεύσιμης συσκευής διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή. Η συσκευή αποτελείται από μια μπαταρία λιθίου που μπορεί να φορτιστεί ασύρματα, μικροτσίπ και άλλα ηλεκτρονικά στοιχεία.

Η συσκευή θα εμφυτεύεται στον εγκέφαλο από ένα χειρουργικό ρομπότ που μοιάζει με ραπτομηχανή και διαθέτει κάμερες, αισθητήρες και μια βελόνα που μοιάζει με ανθρώπινη τρίχα. Κατά την εταιρεία, η συσκευή είναι ικανή να θεραπεύσει νευρολογικές ασθένειες και τραυματισμούς.

Κατά τον Ίλον Μασκ η εν λόγω συσκευή θα ονομάζεται «telepathy», δηλαδή «τηλεπάθεια», και «θα επιτρέπει τον έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας, μόνο με τη σκέψη».

Γιατί έχουν επικριθεί η Neuralink και η συσκευή της

Η εταιρεία του Ίλον Μασκ έχει κατηγορηθεί για κακομεταχείριση των ζώων και για δυνητικό κίνδυνο έκθεσης του ανθρώπου σε μολυσματικά παθογόνα μέσω μολυσμένου υλικού. Καταγγελίες μέσα από το προσωπικό της εταιρείας αναφέρουν ότι οι δοκιμές σε ζώα έγιναν εσπευσμένα, με αποτέλεσμα να υποφέρουν άσκοπα και να πεθαίνουν, γεγονός που οδήγησε σε έρευνα από το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα αρχεία που εξέτασε το Reuters το 2022 έδειξαν ότι η εταιρεία είχε θανατώσει 1.500 ζώα από το 2018, συμπεριλαμβανομένων 280 προβάτων, χοίρων και πιθήκων. Ωστόσο, η Neuralink υπερασπίστηκε τη μεταχείριση των ζώων σε πολλές αναρτήσεις στο blog της, ενώ ο Ίλον Μασκ ισχυρίστηκε ότι κανένας πίθηκος δεν πέθανε ως αποτέλεσμα του εμφυτεύματος.

Πώς πήρε η Neuralink έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων

Η Neuralink ανακοίνωσε τον Μάιο του 2023 ότι έλαβε την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων για να αρχίσει να δοκιμάζει την τεχνολογία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων της σε ανθρώπους. Την Τρίτη, ο οργανισμός επιβεβαίωσε ότι η έγκριση είχε χορηγηθεί, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με μελέτες που σχετίζονται με νέες συσκευές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments