Πολιτική

Ποια ονόματα «κλειδώνουν» για το ευρωψηφοδέλτιο σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ποια ονόματα «κλειδώνουν» για το ευρωψηφοδέλτιο σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Valery Giscard d' Estaing στο Ευρωκοινοβούλιο, Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021. (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI)

Ποιοι «παίζουν» στον ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιδράσεις για τη διαδικασία επιλογής - Ισχυρή γυναικεία παρουσία θέλει ο Ανδρουλάκης.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις επιλογές από τον πρωθυπουργό των προσώπων που θα συμπεριληφθούν στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Οι σχετικές συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν μπει στην τελική ευθεία με τις προτάσεις να δίνουν και να παίρνουν, με πιο πρόσφατη τη μεταγραφή της πρώην υπουργού και στελέχους του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου, όπου στο τετ α τετ που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επισφραγίστηκε όχι μόνο η είσοδός της στη γαλάζια παράταξη, αλλά και η συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκαθαρίσει και η λίστα των υποψηφιοτήτων, αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με στόχο έως τα τέλη του μήνα να έχουν «κλειδώσει» τα περισσότερα πρόσωπα και να απομένουν οι αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη για το τι θα συμβεί με τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές.

Στελέχη που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο φωτογραφίζουν ως «σίγουρους» να είναι εκ νέου υποψήφιοι τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και την Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επιλογή του πρωθυπουργού να επιμείνει στα ανοίγματα προς τους κεντρώους ψηφοφόρους, μέσω προσώπων που προέρχονται από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, όπου εκτός από την Εύη Χριστοφιλοπούλου, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου βολιδοσκοπούν τις προθέσεις και του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, τον οποίο ο τηλεοπτικός φακός «συνέλαβε» στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Αγία Παρασκευή…

«Κλειδωμένη» θεωρείται η υποψηφιότητα του διευθυντή γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα και του πρώην υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ενώ για δεύτερη φορά στο τραπέζι βρίσκεται το όνομα του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά.

Μεταξύ άλλων, η σχετική ονοματολογία περιλαμβάνει –χωρίς ωστόσο να υπάρχουν τελικές αποφάσεις– τη Βούλα Πατουλίδου, τον Γιώργο Αμυρά, τον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, τον Αλκιβιάδη Στεφανή, ακόμα και το όνομα του προέδρου των Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργου Καλλιακμάνη.

Εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Με βασικό στόχο να διατηρήσει τη δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Ιουνίου, ενισχύοντας τα ποσοστά του, μπαίνει στη «μάχη» των ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει απομείνει με δύο ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, θεωρείται βέβαιο ότι τόσο ο Κώστας Αρβανίτης όσο και η Έλενα Κουντουρά θα ανταμειφθούν με μια νέα ευκαιρία επανεκλογής τους τον Ιούνιο.

Από κοντά, ισχυρή πιθανότητα για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν η νυν εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιώργος Τσίπρας, αλλά και η συντονίστρια των 29 think-tanks της Κουμουνδούρου, Διάνα Βουτυράκου, ενώ έντονα ακούγονται τα ονόματα του καθηγητή Νίκου Φαραντούρη και του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι θα τεθούν πρώτα στην κρίση της βάσης, με εσωκομματικές εκλογές, ζήτημα που έχει ήδη προκαλέσει τις αντιρρήσεις στελεχών του κόμματος.

«Πράσινο» από την Κεντρική Επιτροπή στις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ

Στη Χαριλάου Τρικούπη βρίσκονται ήδη στην αναζήτηση των 42 ονομάτων που θα απαρτίζουν το «πράσινο» ευρωψηφοδέλτιο, με τις οριστικές υποψηφιότητες να εγκρίνονται από την Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Ήδη, συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη κάνουν λόγο για τουλάχιστον 17 γυναίκες που θα συμμετάσχουν στις εκλογές του Ιουνίου, ενώ μέσα στις επόμενες 40 ημέρες ο πρόεδρος του κόμματος θα έχει ολοκληρώσει τις επαφές του με πρόσωπα από διάφορους κοινωνικούς χώρους μέχρι να καταλήξει στις τελικές του επιλογές.

Βέβαιη θεωρείται η υποψηφιότητα του γραμματέα της ΚΕ, Ανδρέα Σπυρόπουλου, εκ των στενών συνεργατών του, ενώ γρίφος παραμένει αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος στις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ φιγουράρουν ακόμα στη σχετική λίστα. Πρόκειται για τον Φίλιππο Σαχινίδη και τον Γιάννη Μανιάτη, ενώ ακούγεται μεταξύ άλλων και το όνομα του γνωστού αθλητικογράφου Βασίλη Σκουντή, που ήταν υποψήφιος βουλευτής στο Ρέθυμνο στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments