Πολιτική

Η επίθεση φιλίας και συνεργασίας του πρωθυπουργού στην Άγκυρα

Η επίθεση φιλίας και συνεργασίας του πρωθυπουργού στην Άγκυρα

Πηγή Φωτογραφίας: [365641] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Παρά τις αντίθετες φωνές, το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία.

Η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα F-35 το περασμένο Σάββατο και το «πράσινο φως» που άναψαν οι ΗΠΑ για τα F-16 στην Τουρκία άνοιξαν πολλά θέματα, τόσο για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο επανασχεδιάζεται, όσο και για τη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία και την Ελλάδα αλλά και για τα ελληνοτουρκικά. 

Αυτό που ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν καταστήσει σαφές τις τελευταίες ημέρες είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν θα διαταραχθούν. Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τη συνεργασία σε διάφορους τομείς και έχει αποφασίσει να μην εκμεταλλευτεί τις λεκτικές τουλάχιστον προκλήσεις του Ερντογάν και να συμπεριφερθεί σαν να μην υπάρχουν. Η Τουρκία σταμάτησε τις παραβιάσεις πριν από μερικούς μήνες, αλλά οι λεκτικές προκλήσεις άρχισαν και πάλι.

Πριν από λίγες μέρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε υποψήφιους του κόμματός του για τις δημοτικές εκλογές στη Σμύρνη, είπε ότι ο αγώνας τους δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα, ενώ στις 29 Ιανουαρίου τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας αναφέρθηκαν σε «τουρκική» μειονότητα στη Δυτική Θράκη, της οποίας τον αγώνα για αναγνώριση «τουρκικής εθνικής ταυτότητας» θα συνεχίσουν να στηρίζουν.

Παράλληλα, σε αντίθεση με τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα αγοράζει τα όπλα που χρειάζεται για να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την εθνική της κυριαρχία και ότι δεν πρόκειται να επιτεθεί σε καμία χώρα, όπως έχουν ξεκαθαρίσει συλλογικά οι Έλληνες και ο πολιτικός κόσμος.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, εμφανίζεται παραπάνω από αισιόδοξος αυτή την εποχή, καθώς υποστηρίζει ότι αυτή η περίοδος είναι μια ιστορική ευκαιρία για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία. 

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει επενδύσει στη βελτίωση των σχέσεων, συντονίζει εδώ και καιρό μια «επίθεση φιλίας και συνεργασίας» προς την Τουρκία σε διάφορους τομείς, με οικονομικό περιεχόμενο και με αμυντικά οφέλη.

Η Τουρκία είχε κάθε λόγο να δεχθεί και να αντιδράσει θετικά, καθώς διαπίστωνε ότι μπορεί να επωφεληθεί από κάτι μικρό και μέχρι πρόσφατα είχε λόγο να δείχνει ότι θα συμμορφωθεί περιμένοντας την έγκριση των F-16. Φυσικά, το παζάρι της Τουρκίας συνεχίζεται. Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική με τα F-35, γιατί αν δεν αποσύρει τους ρωσικούς S-400, ο δρόμος για τα F-35, που η Τουρκία θέλει περισσότερο, θα παραμείνει κλειστός.

Από την πλευρά του, για «σημαντική πρόοδο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων τους τελευταίους μήνες μίλησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη, όπου ανακοίνωσε πως θα επισκεφτεί την Άγκυρα τον Μάιο, ως απάντηση στην επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλώνοντας πως «όλοι έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα με την Τουρκία που οικοδομήθηκε τους τελευταίους μήνες». 

Η επίθεση φιλίας και συνεργασίας είναι λοιπόν σαφής και μάλλον ευνοϊκή για την Ελλάδα, αφού, μέχρι στιγμής, το Αιγαίο δεν είναι ένα πεδίο διαρκών συγκρούσεων και η Αθήνα είναι αν μη τι άλλο ικανοποιημένη από την εξέλιξη για την προμήθεια των F-35.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments