Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Μια νέα ηγετική ομάδα για τον Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Μια νέα ηγετική ομάδα για τον Κασσελάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [366980] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΗ 30η ΕΚΘΕΣΗ AGROTICA ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ / EUROKINISSI)

Η σύγκρουση με τον Παύλο Πολάκη και η προσπάθεια ανάδειξης ενός νέου ηγετικού στρώματος.

Η ένταση που καταγράφεται στη σχέση του Στέφανου Κασσελάκη και του Παύλου Πολάκη, μετά το θερμό επεισόδιο στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ, και επιβεβαιώνεται από όλους πέραν από τον βασικό πρωταγωνιστή και τις επίσημες πηγές της Κουμουνδούρου, φέρνει ένα βασικό ερώτημα εκ νέου στην επιφάνεια: έχει διάθεση και πρόθεση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτό που δεν έκανε ο προκάτοχός του, οδηγώντας αργά αλλά σταθερά τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας προς την έξοδο;

Παρά τη στήριξη που ο βουλευτής Χανίων παρείχε στον κ. Κασσελάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει εκτεθειμένο τρεις φορές τον κ. Πολάκη: την πρώτη φορά για την αντίθεσή του στα ομόφυλα ζευγάρια, τη δεύτερη φορά για τις σατιρικές γελοιογραφίες του και την τρίτη φορά, μια προφανή διαφωνία για το πρόγραμμα F-35 – αυτή η τελευταία ήταν η αφορμή για το “Παύλο, αν δεν σου αρέσει, φύγε”.

Μια εκτίμηση που κυκλοφορεί εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως μετράμε πια αντίστροφα στη σχέση των δύο ανδρών – με βάση αυτή, ο Κασσελάκης έχει πάρει τις αποφάσεις του για τον Πολάκη και το μόνο που μένει είναι ο χρόνος και ο τρόπος υλοποίησής τους.

Από την άλλη πλευρά, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πολάκης παίζει το κεφάλι του κορώνα – γράμματα.  Αρκετοί μέσα στον πιο στενό ηγετικό πυρήνα αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα του βουλευτή Χανίων, ειδικά στον τομέα της διαφθοράς, και επισημαίνουν ότι η παρουσία του δεν θα ήταν επιζήμια αν κατανοούσε τη “νέα κατάσταση” που επικρατεί στην Κουμουνδούρου. Και ο Κασσελάκης έχει ήδη λάβει αποφάσεις που φαίνονται ασυνήθιστες στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία πλευρά, έχει υιοθετήσει μια “πατριωτική” γραμμή στα εθνικά θέματα, όπως φαίνεται από τη συναινετική στάση που κράτησε σε κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Άμυνας, και από την άλλη,  και αφετέρου με σκληρή δικαιωματική στάση, στα πρότυπα ενός συγκεκριμένου προφίλ του κόμματος των Αμερικανών Δημοκρατικών.

Ενδεχομένως η κρίση με τον Πολάκη να αποτελέσει και το έναυσμα για ένα πιο συμπαγές σχήμα πολιτικού κέντρου, που έχει συζητηθεί πολύ από τα στελέχη – ακόμα και η δημόσια παραδοχή του Νίκου Παππά πως «όλοι κρινόμαστε στις ευρωεκλογές» θεωρείται πως δείχνει τις προσεκτικές αποστάσεις του πρώην υπουργού, που επίσης αποτέλεσε ένα από τα στηρίγματα Κασσελάκη στις ευρωεκλογές.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει υιοθετήσει τον παραδοσιακό “πρωινό καφέ” που υπάρχει στα πολιτικά κόμματα, αλλά εισήγαγε έναν νέο τρόπο καθορισμού της ημερήσιας ατζέντας. Αντί του “πρωινού καφέ”, η επικοινωνία γίνεται συχνά μέσω ηλεκτρονικών μέσων, ενώ στην καθημερινή ομάδα τεκμηρίωσης συμμετέχουν ο Μανώλης Καπνισάκης, καθώς και η Δώρα Αυγέρη, ο Παυσανίας Παπαγεωργίου, ο Γιάννης Μπουρνούς και ο Γρηγόρης Θεοδωράκης. Τα κορυφαία στελέχη συμβουλεύεται ο ίδιος ο Κασσελάκης, αλλά κάθε φορά καλούνται για την προετοιμασία των εγγράφων οι επικεφαλής των τμημάτων και τα στελέχη του κόμματος που γνωρίζουν την ατζέντα, την επικαιρότητα και τα θέματα που “θέλει να σηκώσει” -εν προκειμένω- η Κουμουνδούρου. Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένη την επικείμενη αποχώρηση του διπλωματικού συμβούλου Βαγγέλη Καλπαδάκη, ο οποίος παραμένει στον Αλέξη Τσίπρα, πληροφορίες από τις ΗΠΑ λένε πως τη θέση του αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου από το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Το μοντέλο λειτουργίας του στενού κύκλου Κασσελάκη είναι υπό συνεχή αναδιαμόρφωση, που απαιτεί χρόνο για να αποκτήσει βασικές λειτουργίες, όπως να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες ο ένας τον άλλον. Σ’ αυτό το πλαίσιο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κοντά στην ηγεσία εκτιμούν πως ρόλο θα παίξουν και τα πρόσωπα που θα εμπλακούν στην καθημερινότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω των think-tanks, καθώς στόχος είναι να παράσχουν τεχνογνωσία από την αγορά και να ανανεώσουν τη σχέση με τη βάση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments