Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός για τις δημοσκοπήσεις και τη στροφή στο Κέντρο

ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός για τις δημοσκοπήσεις και τη στροφή στο Κέντρο

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ/EUROKINISSI)

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η τακτική του Στέφανου Κασσελάκη να στραφεί το κόµµα προς το Κέντρο ίσως δεν ήταν η ενδεδειγµένη.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζουν αρκετά ανήσυχα προς την ευρωκάλπη του Ιουνίου, γιατί η εικόνα που παρουσιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ιδιαίτερα προβληματική. Ο κύριος στόχος της Κουμουνδούρου – να φτάσει η αντιπολίτευση στο 18% – μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός. Και αυτό γιατί, παρά την ηρεμία στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης, ειδικά μετά τις Σπέτσες, ο ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζεται το ΠΑΣΟΚ για την τρίτη και ενίοτε τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις τέσσερις μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές, δεν υπάρχουν παραδείγματα που να δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει την απήχησή του.

Όπως λένε ακόµα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ απολέσει τη δεύτερη θέση, στο τοπίο που θα προκύψει την επόµενη µέρα των εκλογών η Κουµουνδούρου δεν θα έχει το πάνω χέρι στην ανασύνθεση της Αριστεράς – Κεντροαριστεράς. Σε αυτή την περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι ο ρυθµιστικός παράγοντας, µαζί µε τα στελέχη της Νέας Αριστεράς.

Η ανησυχία έχει φουντώσει στα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αφού ακόµα κι αυτοί που στήριξαν τον νέο πρόεδρο θεωρούσαν ότι τα πράγµατα θα πάρουν τον δρόµο τους, µετά τη διάσπαση. Μάλιστα, πολλοί λένε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει την πολιτική του υπόσταση και το κύρος που είχε ως κόµµα εξουσίας στο πρόσφατο παρελθόν, τότε πολύ δύσκολα θα µπορέσει να επανέλθει στη βασική του στόχευση, που δεν είναι άλλη από το να κονταροχτυπηθεί µε τη Ν.∆. Τα καµπανάκια από τους δηµοσκόπους χτυπούν όλο και περισσότερο, ενώ το ένα µετά το άλλο τα στελέχη εµφανίζονται προβληµατισµένα για την πορεία του κόµµατος. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι ο Νίκος Παππάς, ο οποίος πρόσφατα είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραµµα και θέσεις, αλλά δεν έχει την πολιτική ισχύ για να ακουστεί, πολλώ δε µάλλον να περάσει στη συνείδηση των ψηφοφόρων ως εναλλακτική δύναµη πολιτικής αλλαγής.

Εκτός των άλλων, η πρόσφατη εντύπωση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ της προεδρικής και της νεοπροεδρικής τάσης έχει δώσει την εντύπωση ότι ένας νέος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή έχει οδηγήσει σε μια συζήτηση για το αν η αντιπολιτευτική τακτική που ασκεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάλληλη. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν ο ηγετικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσφέρει απλόχερα τη συναίνεσή του στην κυβέρνηση λέγοντας “ναι” στην κούρσα των εξοπλισμών και σε πολλά άλλα ζητήματα, έχει κάτι άλλο να πει στην κοινή γνώμη.

Άλλωστε, το πρόσφατο επεισόδιο με τον Παύλο Πολάκη καταδεικνύει ακριβώς αυτή τη διάσταση: ορισμένοι βουλευτές αντιδρούν στο κλίμα συναίνεσης που προσπαθεί να δημιουργήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής Χανίων τάχθηκε κατά της εξοπλιστικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, και πιο συγκεκριμένα κατά της έμμεσης αποδοχής του εξοπλιστικού προγράμματος των F-35 αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. 

Ακόµα πολλοί υποστηρίζουν ότι στην ηγετική οµάδα του κόµµατος υπάρχει µία σπουδή για συναίνεση που δεν της βγαίνει πάντα σε καλό. Φέρνουν µάλιστα ως παράδειγµα την ιστορία µε την επιστολική ψήφο, που ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την εντύπωση ότι «την πάτησε» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συναινώντας επί της αρχής, ενώ αργότερα αναγκάστηκε να πάρει πίσω την ψήφο του, καθώς η αρµόδια υπουργός θέλησε να επεκτείνει την τροπολογία και στις εθνικές εκλογές. Στην πραγµατικότητα, τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης τη συγκεκριµένη στιγµή ψάχνουν στίγµα και τακτική, προκειµένου να µπορέσουν να περάσουν στην αντεπίθεση, σε µία στιγµή που η αρένα µοιάζει άδεια, καθώς κανένα κόµµα της αντιπολίτευσης δεν εµφανίζεται να κερδίζει τους Ελληνες ψηφοφόρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments