Πολιτική

Θεοχαρόπουλος: Χρειάζονται προσεκτικά βήματα για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα

Θεοχαρόπουλος: Χρειάζονται προσεκτικά βήματα για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: [366378] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στις προοπτικές της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, αναφέρθηκε μιλώντας στο Ertnews και την εκπομπή «Newsroom», ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στις προοπτικές της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, αναφέρθηκε μιλώντας στο Ertnews και την εκπομπή «Newsroom», ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Επειδή όλα τα τελευταία χρόνια έχω κάνει ιδιαίτερες προσπάθειες σε αυτόν το χώρο της αριστεράς κεντροαριστεράς, να σας θυμίσω ότι το 2015 μαζί με τη Φώφη Γεννηματά είχαμε φτιάξει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη όταν διαφωνήσαμε πολιτικά, γιατί πολιτικές είναι οι συμφωνίες, ή οι διαφωνίες, στη συμφωνία των Πρεσπών και σε άλλα ζητήματα, όταν έφυγε ο Καμμένος στη συνέχεια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρήσαμε και θεωρούμε με αρκετή επιτυχία και δημιουργήσαμε την Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όλα αυτά στον χώρο της κεντροαριστεράς Αριστεράς, δηλαδή σε αυτό το χώρο, ο οποίος πρέπει να είναι ένας ισχυρός χώρος δίπολο στη χώρα μας. Όχι δικομματισμός, αλλά δίπολο. Από τη μια η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη η παράταξη η μεγάλη της Αριστεράς – Κεντροαριστεράς.

Και τώρα, όπως είδατε, κάναμε μια πρόταση τρία στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας να κάνει τη στροφή προς την Κεντροαριστερά, τη μεγάλη κεντροαριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή το βήμα το οποίο ξεκίνησε να το ολοκληρώσει το βήμα με την Προοδευτική Συμμαχία. Και το λέω αυτό, το βάζω αυτό στη συζήτηση, διότι έχοντας και την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων, θέλω να σας πω ότι πράγματι αυτά τα βήματα πρέπει να γίνονται πάντοτε προσεκτικά και πράγματι με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μπορεί τελικά να πετύχει το αποτέλεσμα».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Εγώ λέω βάζω πρώτα πρώτα το εξής. Ότι ακόμα και σήμερα που μιλάμε καταθέσαμε μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση και τον Κώστα Ζαχαριάδη αυτή την πρόταση, στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Συμμαχία να γίνει ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς, όπως λένε και οι ψηφοφόροι μας, το 62% στις μετρήσεις, με ακριβώς αυτή την αγωνία, ότι πρέπει τώρα να γίνουν αυτά τα βήματα, όπως είπα, ένα χαρακτηριστικό βήμα άμεσα, έτσι ώστε, γιατί έχουμε ευρωεκλογές σε τέσσερις μήνες και γιατί οι συνθήκες είναι ανταγωνιστικές.

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, έτσι ώστε να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να αποτελέσει τον κύριο πόλο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Θα πω τη μεγάλη εικόνα και γ’ι αυτό ξεκίνησα, η μεγάλη εικόνα ποια είναι ότι χρειάζεται ένας ισχυρός πόλος της Κεντροαριστεράς απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Θεωρώ ότι επειδή είμαστε ακριβώς πριν από τις ευρωεκλογές αυτό για το οποίο δίνουμε τη μάχη, να το εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Είναι μια ανοιχτή συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματός μας και στο συνέδριο μπροστά, εμείς την καταθέσαμε, τη συζητήσαμε στην Κεντρική Επιτροπή, την καταθέσαμε και δημόσια. Μια συζήτηση η οποία πρέπει επιτέλους κατά την άποψή μας να γίνει. Δεν υπάρχει δηλαδή περιθώριο μεγάλου χρόνου, με την έννοια ότι οι εθνικές εκλογές είναι το κριτήριο όταν θα γίνουν.

Για τις συνεργασίες και την απλή αναλογική

Τώρα, σε σχέση με τα ζητήματα, σε σχέση με τη συνεργασίες των κομμάτων και πότε και πώς μπορεί να συζητιούνται όλα αυτά. Να σας θυμίσω ότι οι προηγούμενες εκλογές ήτανε με απλή αναλογική. Και πάλι απολύτως ειλικρινά, στο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το θέμα είπαμε να γίνει μια συνεργασία ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της διακυβέρνησης της χώρας, όχι του ενός κόμματος. Δηλαδή πιο χαλαροί από πολλά θέματα που λέγονται τώρα στη δημόσια σφαίρα και παρόλα αυτά υπήρξε όχι άρνηση, υπήρξε κάθετη άρνηση.

Λέω από τη στιγμή που δεν έγινε με την απλή αναλογική, τότε το να ανοίξουμε το θέμα δύο μήνες πριν τις εκλογές, καταλαβαίνετε ότι είμαστε και ρεαλιστές στην πολιτική Και αν ανοίξει κάτι που δεν πρόκειται να γίνει, χρειάζεται και προσοχή. Πάμε τώρα στην απλή αναλογική, Πρώτον, η απλή αναλογική τι είναι. Είναι η πιστή αποτύπωση της βούλησης των πολιτών. Γι αυτό την ψηφίσαμε.

Θεωρώ ότι είναι ένα μέτρο το οποίο αποτυπώνει πιο πιστά τη βούληση των πολιτών από το αυτό. Άρα θεωρώ με αυτή τη λογική ότι ήταν μια τομή, μια καινοτομία όταν έγινε. Πράγματι δεν υπήρξαν οι συνθήκες τελικά ώριμες έτσι ώστε να την υποδεχτεί η κοινωνία και οι πολιτικές δυνάμεις δεν υπήρξαν. Αποδείχθηκε στις πρόσφατες εκλογές. Άρα, με αυτά τα δεδομένα είπαμε μετά από τη στιγμή που έγινε ότι έπρεπε να το καταλάβουμε νωρίτερα. Φαίνεται ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ωριμάσει το έδαφος για συνεργασίες τέτοιου επιπέδου.

Κατά την άποψη τη δική μας, μην έχουμε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει μια κυριαρχία αυτού του είδους που έχει αυτή την περίοδο, η οποία δημιουργεί αλαζονεία.

Άκουσα και τον Τάσο τον Παππά να σας λέει αυτό το οποίο έχει πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν έχω εγώ θα κάνω αντιπολίτευση του εαυτού μου. Μεγαλύτερη αλαζονική φράση από αυτή δεν έχω ακούσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments