Nέα της αγοράς

467.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2023

467.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2023

Πηγή Φωτογραφίας: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΛΑΣΤΩΝ ΚΑΡΤΩΝ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ)

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα πλαστά χαρτονομίσματα κυκλοφορούν στην Ευρώπη, αλλά και τον βαθμό εξέλιξης των εν λόγω μεγεθών κατά τη διάρκεια των ετών;

Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), περί τα 467.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Μέγεθος που αποδεικνύει στην πράξη πως η πιθανότητα κάποιος πολίτης να λάβει πλαστό τραπεζογραμμάτιο ευρώ είναι εξαιρετικά μικρή, καθώς ο αριθμός τους παραμένει χαμηλός σε σχέση με το πλήθος των γνήσιων χαρτονομισμάτων ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία αυτή τη στιγμή. Πόσα είναι τα τελευταία; Τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν 29.815.687.708 χαρτονομίσματα ευρώ. Προκειμένου να διευκολυνθείτε, το πλήθος ήταν περισσότερα από 29,8 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα ευρώ. Όσο για την συνολική αξία τους; Κινούταν στα επίπεδα του 1.567.174.846.790 ευρώ. Αλλιώς, κάτι παραπάνω από 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ!

Επιστρέφοντας στα δεδομένα του 2023, εντοπίστηκαν 16 πλαστά ανά εκατομμύριο γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία. Πρόκειται για μια από τις χαμηλότερες αναλογίες από την εισαγωγή των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία. Μπορεί, βέβαια, η αναλογία να ήταν ιδιαίτερα μικρή, εντούτοις όμως ο πραγματικός αριθμός πλαστών τραπεζογραμματίων αυξήθηκε συγκριτικά με το 2022, καθώς τότε ο αριθμός ήταν εξαιρετικά χαμηλός, απόρροια και της πανδημικής κρίσης.

Οι παραχαράκτες προτιμούν τα 20 και 50ευρα!

Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης, καθώς οι δυο ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν αθροιστικά σε κάτι παραπάνω από το 70% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων. Παράλληλα, το 97,2% των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκε σε χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ, το 1,9% εντοπίστηκε σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ έναντι του εθνικού τους νομίσματος, ενώ το 0,9% βρέθηκε σε άλλα μέρη του κόσμου.Όπως επισημαίνεται από την πλευρά των στελεχών της ΕΚΤ, τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια ανιχνεύονται εύκολα, διότι τα χαρακτηριστικά ασφαλείας είτε δεν υπάρχουν καθόλου ή είναι πολύ κακές απομιμήσεις. Η γνησιότητα των τραπεζογραμματίων μπορεί να εξακριβωθεί εύκολα με τη μέθοδο των τριών ελέγχων (έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία). Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως η χρήση πλαστών τραπεζογραμματίων για πληρωμές αποτελεί ποινικό αδίκημα που μπορεί να οδηγήσει σε ποινική δίωξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments