Οικονομία

Συναγερμός για τα POS και τις ταμειακές

Συναγερμός για τα POS και τις ταμειακές

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Αποκλείει παράταση πέραν της 29ης Φεβρουαρίου το υπ. Οικονομικών, ενώ καθιερώνονται πρόστιμα τουλάχιστον 1.500 ευρώ για τις επιχειρήσεις και κυρώσεις στους παρόχους. Πότε μπορεί να δοθεί χρόνος ενός μήνα σε μια επιχείρηση.

Αποκλείει παράταση πέραν της 29ης Φεβρουαρίου το υπ. Οικονομικών, ενώ καθιερώνονται πρόστιμα τουλάχιστον 1.500 ευρώ για τις επιχειρήσεις και κυρώσεις στους παρόχους. Πότε μπορεί να δοθεί χρόνος ενός μήνα σε μια επιχείρηση.

Καθώς απομένει ένα 15θήμερο από την καταληκτική προθεσμία για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παράτασης πέρα από τις 29 Φεβρουαρίου και όσοι δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα.

Ξεκάθαρο μήνυμα σε όσες επιχειρήσεις δεν φροντίσουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου, να προχωρήσουν στη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS, ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με βαριά πρόστιμα, τα οποία θα ξεκινούν από το ποσό των 1.500 ευρώ έστειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης.

Ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια νέα παράταση για το μέτρο, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι εάν μια επιχείρηση μπορεί να αποδείξει ότι έχει κάνει όλες τις διαδικασίες, αλλά ο πάροχος είναι αυτός που έχει καθυστερήσει την εγκατάσταση του POS, τότε μόνο σε αυτή την περίπτωση έχει περιθώριο να συμμορφωθεί ένα μήνα αργότερα, μέχρι τα τέλη Μαρτίου. 

Όπως διευκρίνισε, κάτι το οποίο θα καταγράφεται και σε υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα «υπάρχει ένα πρόστιμο και θα βγει και υπουργική απόφαση. Το πρόστιμο θα έχει διαβάθμιση και θα ξεκινάει από 1.500 ευρώ αλλά θα υπάρχουν και διαβαθμίσεις. Μετά τη λήξη της προθεσμίας (29/2) υπάρχει μια “διέξοδος” για όσους δεν έχουν κάνει τη σύνδεση Κάποιος από την 1η Μαρτίου πρέπει να αποδείξει ότι το έχει πάρει και δεν έχει έρθει κάποιος τεχνικός να έρθει να τα εγκαταστήσει, αυτό είναι για ένα μήνα μια διέξοδος».

Αναφερόμενος στις αναβαθμίσεις ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «υπάρχει ένας φόβος για τις αναβαθμίσεις», αλλά παρότρυνε τους επιχειρηματίες να κάνουν τις παραγγελίες τους καθώς όπως είπε δεν θα χαθούν τα χρήματά τους. Υπογράμμισε ακόμη ότι θα ισχύσουν ισχυρές κυρώσεις και σε όσους παρόχους POS δεν έχουν φροντίσει να αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πίεση στο υπουργείο Οικονομικών για έγκαιρη ολοκλήρωση της διασύνδεσης προέρχεται και από τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση και η ΑΑΔΕ έχουν την υποχρέωση μέσα στο β’ τρίμηνο του 2024 να έχουν βεβαιώσει στην Κομισιόν ότι ολοκληρώθηκε η διασύνδεση τουλάχιστον 500.000 ταμειακών με τα POS, αν και πλέον ο νέος στόχος προβλέπει τη διασύνδεση τουλάχιστον 400.000 ταμειακών.

Εκστρατεία με χιλιάδες μηνύματα

Όπως έχει υπογραμμίσει το υπ. Οικονομικών, η ΑΑΔΕ φροντίζει να ενημερώσει μέσω αποστολής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν πριν από τη λήξη της προθεσμίας στη διασύνδεση ταμειακών – POS.

Ήδη την περασμένη Παρασκευή, εστάλησαν e-mails στις πρώτες 15.000 επιχειρήσεις, που διαθέτουν ταμειακή μηχανή, και οι πάροχοι των οποίων έχουν αναβαθμίσει τα POS τους. Τα μηνύματα καλούν τις επιχειρήσεις να διασυνδέσουν άμεσα τα POS τους με τις ταμειακές μέχρι την 29η Φεβρουαρίου που είναι και η προθεσμία. Ταυτόχρονα, τα μηνύματα αυτά αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς της κάθε επιχείρησης, στο myAADE, στο πεδίο, «Τα Μηνύματά Μου». 

Καθημερινά θα αποστέλλονται αντίστοιχα e-mails και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, για τις οποίες οι πάροχοι POS και οι κατασκευαστές ταμειακών μηχανών θα ενημερώνουν την ΑΑΔΕ ότι η διασύνδεσή τους είναι έτοιμη να προχωρήσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments