Διεθνή

Πώς το λόμπι της Wall Street έπεισε τον Μπάιντεν να άρει τις κυρώσεις στον Μαδούρο

Πώς το λόμπι της Wall Street έπεισε τον Μπάιντεν να άρει τις κυρώσεις στον Μαδούρο

Πηγή Φωτογραφίας: protothema.gr

Κι όμως. Δεν ήταν το πετρέλαιο, αλλά τα ομόλογα της χώρας που έκαιγαν τις ΗΠΑ

Αφού οι ΗΠΑ ήραν ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας τον περασμένο Οκτώβριο, προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να τις επαναφέρουν όλες, εκτός από μία. Ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκε ότι η απαγόρευσή του να αγοράζει ομόλογα της Βενεζουέλας ήταν μια αποτυχία που είχε δυνητικά ωφελήσει τους εχθρούς της χώρας.

Πώς καταλήξαμε σε αυτή την παραδοχή; Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, παρασκηνιακά μία ομάδα ισχυρών επενδυτών της Wall Street τροφοδοτούσε την Ουάσιγκτον με μια ροή στοιχείων που έδειχναν ότι τα ομόλογα της Βενεζουέλας διακινούνταν από επενδυτές που είχαν δεσμούς με τη Ρωσία. Με αυτόν τον τρόπο η Μόσχα ουσιαστικά ήλπιζε να αποκτήσει επιρροή στην πίσω αυλή των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι η κατάργηση της απαγόρευσης των συναλλαγών ομολόγων «θα είχε το θετικό αποτέλεσμα να εκτοπίσει κακούς παίκτες», αποφεύγοντας τις ευθείες αναφορές. Ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ αναγνώρισαν δημοσίως ότι η απαγόρευση σε Αμερικανούς επενδυτές να αγοράζουν χρέος μιας χώρας –  υπό την επιβολή κυρώσεων – θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, πλήττοντας τα αμερικανικά συμφέροντα, αντί να τα θωρακίσει.

Πώς οι αντίπαλοι των ΗΠΑ μετέτρεψαν τις κυρώσεις σε κέρδος

Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τη χρήση των οικονομικών κυρώσεων ως «όπλου» τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σε απάντηση της τακτικής αυτής, χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα παλεύουν να βρουν παραθυράκια ή γίνονται ολοένα και πιο ικανές στη μεταφορά μετρητών και αγαθών πέρα από τα σύνορά τους. Οι απαγορεύσεις αγοράς ομολόγων, οι οποίες έχουν επίσης επιβληθεί για τα χρεόγραφα Ρωσίας και Λευκορωσίας, θεωρείται πλέον ότι δίνουν στους ξένους αγοραστές την ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη και ενδεχομένως να επηρεάσουν τις αναδιαρθρώσεις του χρέους, ενώ παράλληλα καθιστούν δυσκολότερη την παρακολούθηση των συναλλαγών.

Το μπλόκο στην αγορά ομολόγων έχει βεβαίως μία λογική. Όταν αγοράζεις κρατικά ομόλογα, δανείζεις τη χώρα. Οι κυρώσεις της εποχής Τραμπ στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, είχαν σκοπό να χτυπήσουν το καθεστώς. Ο Λευκός Οίκος κατέστησε παράνομο των να δανειοδοτούν οι Αμερικανοί επενδυτές το Καράκας. Η Βενεζουέλα κατά καιρούς φύλαγε ομόλογα σε εκκρεμότητα σε εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή offshore και τα πουλούσε όταν χρειαζόταν μετρητά.

Ομόλογα 50 δισ. στα χέρια αμερικανικών εταιρειών

Η Βενεζουέλα διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και είναι μέλος του ΟΠΕΚ. Οι αμερικανικές εταιρείες κατείχαν ομόλογα αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία είχαν εκδοθεί είτε από την εθνική κυβέρνηση είτε την κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας, Petroleos de Venezuela. Χάριζαν υψηλές αποδόσεις και υποστηρίζονταν από ταμειακές ροές σε σκληρό νόμισμα από την πώληση πετρελαίου. Οι επενδυτές των ΗΠΑ πούλησαν περίπου τα μισά από αυτά τα ομόλογα.

Ομάδα μεγαλοεπενδυτών συμπεριλαμβανομένων των Fidelity Investments, T. Rowe Price και Greylock Capital, δεν πούλησαν και πολέμησαν την απαγόρευση. Μερικά μέλη αυτής της ομάδας έδωσαν σε αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρχεία συναλλαγών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αγορές ομολόγων στη Βενεζουέλα από επενδυτές από το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η WSJ.

«Κανείς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν φαινόταν να είχε αντιληφθεί, αυτό που τους είπε η Wall Street: ότι ήταν προφανείς οι παρενέργειες της πολιτικής αυτής», δήλωσε στη WSJ ο Hans Humes, επικεφαλής επενδύσεων στη Greylock Capital και συμπρόεδρος του ομίλου πιστωτών της Βενεζουέλας που άσκησε πίεση για τον τερματισμό των κυρώσεων.

Εξήγησαν σε αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ρωσία συσσωρεύει μια θέση στο χρέος της Βενεζουέλας και ότι θα μπορούσε να επιδιώξει μια συμφωνία να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία με αντάλλαγμα τη διαγραφή του χρέους, σύμφωνα με ένα αντίγραφο υπομνήματος από την ομάδα των ομολογιούχων, που στάλθηκε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments