Πολιτική

Υπ. Εξωτερικών: Ρηματική διακοίνωση στην Τουρκία και επιστολές διαμαρτυρίας για τις Navtex

Υπ. Εξωτερικών: Ρηματική διακοίνωση στην Τουρκία και επιστολές διαμαρτυρίας για τις Navtex

Πηγή Φωτογραφίας: Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας ΕΛΛΗ με το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης INS SUMEDHA του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας, στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. (ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ/EUROKINISSI)

«Σε όλα τα κείμενα απορρίπτονται τουρκικοί ισχυρισμοί και προβάλλεται νομική ορθότητα ελληνικών θέσεων»

Ρηματική διακοίνωση έχει ήδη επιδοθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά σχετικά με τουρκική Navtex και πληροφορίες που έχουν πρόσφατα δει φως δημοσιότητας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

«Γνωστοποιείται ότι έχει ήδη επιδοθεί σχετική Ρηματική Διακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σε τουρκική πλευρά και έχουν σταλεί επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας σε αρμόδια υπηρεσία IΜΟ και σε Ισπανό συντονιστή Navtex περιοχής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας. Σε όλα τα κείμενα απορρίπτονται τουρκικοί ισχυρισμοί και προβάλλεται νομική ορθότητα ελληνικών θέσεων» αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Μπαράζ από τουρκικές NOTAM και Navtex στο Αιγαίο

Η Άγκυρα συνεχίζει με κάθε ευκαιρία να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Η γειτονική χώρα σε αντιNavtex που εξέδωσε χθες το μεσημέρι, αντιδρώντας σε ελληνική αεροναυτική άσκηση νοτιοανατολικά της Καρπάθου που πραγματοποιείται σήμερα, ισχυρίζεται σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ότι η περιοχή είναι σε χώρο της τουρκικής δικαιοδοσίας και στο πλαίσιο αυτό αναμετέδωσε τις συντεταγμένες προκειμένου ότι αυτή έχει τη μέριμνα της περιοχής μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Ωστόσο, δεν έπραξε κάτι ανάλογο για ελληνική Navtex, που αφορά άσκηση πυρών του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού την ίδια ημέρα ανατολικότερα.

Στο ίδιο πλαίσιο και λόγω της προγραμματισμένης εκτέλεσης πυρών επί στόχου στη θάλασσα στην Ικαρία, επίσης για σήμερα 20 Φεβρουαρίου, η Τουρκία σύμφωνα με το δημοσίευμα εξέδωσε μία ακόμα Navtex θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από Θάσο μέχρι και το Καστελόριζο.

Παράλληλα αντιδρώντας σε ελληνική ΝΟΤΑΜ που δεσμεύει περιοχή ανάμεσα σε Λήμνο, Άη Στράτη, Ψαρά και Λέσβο για αεροναυτική άσκηση από τις 20 έως και τις 22 Φεβρουαρίου, προχώρησε στην έκδοση αντιΝΟΤΑΜ στην οποία θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης Λήμνου, Άη Στράτη και Λέσβου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments