Οικονομία

Ρήξη στην ΕΚΤ για το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις – «Πρόωρο να το συζητάμε» λέει η Λαγκάρντ

Ρήξη στην ΕΚΤ για το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις – «Πρόωρο να το συζητάμε» λέει η Λαγκάρντ

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks to reporters following the Governing Council's monetary policy meeting at the ECB headquarters in Frankfurt, Germany, January 25, 2024. REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Η πρόεδρος της ΕΚΤ από την πλευρά της πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να προχωρήσει σε βιαστική μείωση των επιτοκίων. Η μείωση των τιμών προς τον στόχο του 2% επιτυγχάνεται, «αλλά πρέπει να είμαστε πιο σίγουροι», θεωρεί η Κριστίν Λαγκάρντ.

Διαφορετικές απόψεις φαίνεται ότι έχουν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πότε θα πρέπει να ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, γεγονός που δείχνει τα αντίθετα στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί στους κόλπους της ΕΚΤ. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Βιλερουά ντε Γκαλό, έριξε το γάντι στους συναδέλφους του αναφέροντας ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε από τις επόμενες συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας. Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έδινε επίσημο σήμα για μειώσεις από τις αρχές του καλοκαιριού και μετά.

Σε αντίθετη κατεύθυνση με τον Βιλερουά ντε Γκαλό φαίνεται να κινείται ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Γιοαχίμ Νάγκελ, ο οποίος πριν από τις δηλώσεις του ομολόγου του από τη Γαλλία είχε αναφέρει το αντίθετο, λέγοντας ότι είναι προτιμότερο να αργήσει κανείς να μειώσει τα επιτόκια από ό, τι να τα μειώσει νωρίτερα από ό, τι πρέπει. Ο Νάγκελ είχε προτρέψει μάλιστα τα άλλα μέλη της ΕΚΤ να είναι υπομονετικά στην αξιολόγηση της κατάστασης. Μία από τις ανησυχίες των «γερακιών» της ΕΚΤ όπως ο Νάγκελ για άμεση μείωση στο κόστος δανεισμού είναι κατά πόσον οι αυξήσεις των μισθών στην ευρωζώνη θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν γενικότερη αναζωπύρωση των πιέσεων στις τιμές.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ από την πλευρά της πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να προχωρήσει σε βιαστική μείωση των επιτοκίων. Η μείωση των τιμών προς τον στόχο του 2% επιτυγχάνεται, «αλλά πρέπει να είμαστε πιο σίγουροι», θεωρεί η Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι διαφωνίες

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Νάγκελ τάχθηκε και η Ισαμπέλ Σνάμπελ, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία προειδοποίησε για κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν εάν ο πληθωρισμός ανακάμψει έπειτα από μια σύντομη μείωση των επιτοκίων. Η Σνάμπελ θεωρεί ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική έως ότου η ΕΚΤ είναι σίγουρη ότι οι αυξήσεις των τιμών θα επιστρέψουν σταθερά στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Στα «περιστέρια» της ΕΚΤ από την πλευρά του φαίνεται ότι ανήκει ο κεντρικός τραπεζίτης της Ισπανίας Πάμπλο Χερνάντες ντε Κος, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει στις δηλώσεις του μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Οπως ανέφερε, δεν υπάρχει βιασύνη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει το κόστος δανεισμού. «Η πίστη ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται και να συγκλίνει προς τον στόχο του 2% είναι αυτό που μας κάνει στο Διοικητικό Συμβούλιο να πιστεύουμε ότι η επόμενη κίνηση των επιτοκίων θα είναι μείωση (…) Δεν είμαστε ξεκάθαροι για το πότε θα συμβεί, νομίζω ότι υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος για αυτό», ανέφερε.

Η παρέμβαση του Ντε Γκαλό

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας ήταν πιο επιθετικός στις εκτιμήσεις του: «Θα πρέπει να αποφύγουμε δύο κινδύνους που έχουν εξισορροπηθεί: να μειώσουμε (τα επιτόκια)πολύ γρήγορα και να χάσουμε τον στόχο (του πληθωρισμού), αλλά και να δράσουμε πολύ αργά και να επιβραδύνουμε υπερβολικά τη δραστηριότητα», είπε. Ο Βιλερουά ντε Γκαλό έχει επίσης πολλούς επενδυτές στο πλευρό του. Οι αγορές χρήματος δείχνουν τώρα σχεδόν 90% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Απρίλιο.

Στο πλευρό του έχει ακόμη τον Μάριο Σεντένο από την Πορτογαλία, που ανέφερε ότι μια μείωση επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει πριν από τον Μάιο και τον κεντρικό τραπεζίτη της Λιθουανίας Γκεντίμινας Σίμκους ο οποίος πιστεύει ότι θα μπορούσε να γίνει μείωση ακόμη και τον Απρίλιο εάν το επιτρέψουν τα δεδομένα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments