Πολιτική

Στην κόψη του ξυραφιού ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην κόψη του ξυραφιού ο ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [367409] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αλλεπάλληλες οι συγκρούσεις του κ. Κασσελάκη με κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και πάλι στην “κόψη του ξυραφιού”. Η αντιπαράθεση, η οποία ξεκίνησε όταν ο Στέφανος Κασσελάκης “ζήτησε” να κριθεί μετά τις εθνικές εκλογές του 2027 και όχι μετά τις επόμενες ευρωεκλογές, κατέληξε σε συμβιβασμό. Μετά από μια μακρά και τεταμένη συνεδρίαση, αργά το βράδυ, φέρεται να εκφράστηκε “προσωρινή ψήφος εμπιστοσύνης” από τα μέλη της Π.Γ., αλλά συγκλίνουν σε μια δήλωση χωρίς να δοθεί σαφής προθεσμία.

Με βάση το κείμενο της ανακοίνωσης, «στην Π.Γ. που συνεδρίασε σήμερα, μετά μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία: α) εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, β) επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ. ως πολιτικού κέντρου».

Τι συνέβη πριν από αυτό; Η νέα “βόμβα” που έριξε ο Στέφανος Κασσελάκης στο “δεύτερο μισό” της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας θεωρήθηκε από πολλούς ως τελεσίγραφο. Με φόντο τις εθνικές εκλογές και την απόφασή του να παραμείνει στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του κόμματος ζήτησε να σταματήσει αυτός ο αδιάκοπος καταιγισμός ερωτήσεων. Ουσιαστικά πέταξε το γάντι στα μέλη του Πολιτικού Γραφείου προκειμένου να λάβει “λευκή επιταγή” και να μην αμφισβητηθεί μέχρι το 2027, όταν θα διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.

To κόμμα δεν πηγαίνει καλά δημοσκοπικά, ωστόσο ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε μέσα στο όργανο πως θα κάνει «ένα συνέδριο επανίδρυσης», επισημαίνοντας πως «αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζητώ την αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών». Απευθυνόμενος προς τα μέλη του οργάνου τους είπε πως όποιος τον αμφισβητεί, να το πει μέσα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είπε προς τα στελέχη πως αν μπορούν να βρουν κάποιον αντίπαλο, δεν έχει αντίρρηση να προσφύγει και πάλι στη βάση του κόμματος. Στο τέλος της συνεδρίασης «πήρε πίσω» την προχθεσινή «επιθετική» επιστολή του προς τα μέλη του οργάνου. «Αφού δεν με αμφισβητείτε κιόλας, δεν θα πάω σε εκλογές από τη βάση. Αποσύρω την επιστολή», φέρεται να είπε.

Κατά πληροφορίες ο πρόεδρος του κόμματος ανακάλεσε επιστολή που είχε αποστείλει στην συνεδρίαση της Δευτέρας με την οποία επέρριπτε ευθύνες στην Πολιτική Γραμματεία για την εικόνα του κόμματος, ενώ απέσυρε το «αίτημά» του για «λευκή επιταγή» μέχρι το 2027 (τις επόμενες εκλογές). Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι λειάνθηκαν προσωρινά οι αντιθέσεις, ώστε να προχωρήσουν στο αυριανό συνέδριο και να βαδίσουν ενωμένοι προς τις ευρωεκλογές, όπου όλα θα ξανασυζητηθούν.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας φέρεται να του απάντησε σε υψηλούς τόνους πως «δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος του απάντησε πως «όλοι κρινόμαστε στις ευρωεκλογές». Στην ίδια γραμμή φέρεται να κινήθηκαν η Ολγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Ζωή Καρκούλια, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Κώστας Ζαχαριάδης κ.ά. Σε αυτό το κλίμα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και η τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη. Μόνο τρία μέλη της Π.Γ. φέρεται να τον υποστήριξαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments