SPOTLIGHTS

Πώς θα κινηθούν οι τιμές των υπερατλαντικών πτήσεων προς την Ελλάδα για το καλοκαίρι

Πώς θα κινηθούν οι τιμές των υπερατλαντικών πτήσεων προς την Ελλάδα για το καλοκαίρι

Πηγή Φωτογραφίας: thedaily.case.edu

Μπορεί να διανύουμε μόλις τον Φεβρουάριο, ωστόσο ήδη τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των προκρατήσεων και των προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων

Μπορεί να διανύουμε μόλις τον Φεβρουάριο, ωστόσο ήδη τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των προκρατήσεων και των προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων, μιλούν ξεκάθαρα για ένα ακόμη καλοκαίρι όπου η ζήτηση για ταξίδια θα φθάσει σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Αυτό, ωστόσο, που δεν έχει επί του παρόντος ξεκαθαρίσει είναι τι θα πρέπει να περιμένουν να πληρώσουν οι ταξιδιώτες φέτος για τα αεροπορικά εισιτήρια.

Θυμίζουμε ότι το 2022 και το 2023, οι τιμές των ναύλων ακολούθησαν ανοδική πορεία με την αύξηση να ανέρχεται μέχρι και 30% καθώς μετά από την πανδημία του κορονοϊού σημειώθηκε εκρηκτική ζήτηση για ταξίδι. Επιπλέον, οι τιμές είναι ακόμη πιο “τσιμπημένες” για τους προορισμούς οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως δημοφιλείς. Σε αυτούς αναμφίβολα συγκαταλέγεται και η χώρα μας, η οποία κατά την καλοκαιρινή περίοδο φιγουράρει ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι Αμερικανοί τουρίστες με την αγορά των ΗΠΑ να αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια σε μια από τις σημαντικότερες και τις πιο δυναμικές για το εγχώριο τουριστικό προϊόν.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία από την Airlines Reporting Corporation, έναν αμερικανικό οργανισμό διεκπεραίωσης συναλλαγών και εισιτηρίων, δείχνουν ότι η ζήτηση για υπερατλαντικά ταξίδια για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν εμφανίζεται σημαντικά υψηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι. Κατά τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024, οι πελάτες προχώρησαν στην αγορά κατά 13% περισσότερων εισιτηρίων για καλοκαιρινές πτήσεις προς τους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης που είναι το Λονδίνο, η Ρώμη, το Παρίσι, η Αθήνα, το Δουβλίνο, η Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, ο μέσος ναύλος που καταβλήθηκε, μέχρι στιγμής, κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 4%.

Στα 918 δολάρια η μέση τιμή

Από την άλλη, πηγές από εταιρείες ταξιδιωτικών κρατήσεων αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί μια ελαφριά μείωση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων προς την Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας για τους καλοκαιρινούς μήνες σε σχέση με πέρυσι. Πιο αναλυτικά, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου 2024, έχουν κινηθεί κατά μέσο όρο στα 918 δολάρια μετ’ επιστροφής, καταγράφοντας πτώση 5% από το 2023.

Η αναντιστοιχία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν διαφορετικά δεδομένα, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά γενικό κανόνα, οι φθηνότεροι ναύλοι συνήθως αγοράζονται νωρίτερα, κάτι που σημαίνει ότι ο μέσος ναύλος ενδέχεται να αυξηθεί όσο πλησιάζει το καλοκαίρι.

Η σημασία της αμερικανικής αγοράς

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αμερικανική αγορά βρίσκεται ανάμεσα στις κυριότερες, στις οποίες απευθύνεται ο ελληνικός τουρισμός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, ο αριθμός των προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων από τις ΗΠΑ προς την χώρα μας για το σύνολο της φετινής σεζόν, μέχρι στιγμής, κινούνται ανοδικά με διψήφιο ποσοστό αύξησης της τάξεως του 10,2%.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες αγορές και για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Ελ. Βενιζέλος, καθώς στο εννεάμηνο του 2023 διακινήθηκαν 803.527 Αμερικανοί επιβάτες στον διεθνή αερολιμένα της Αθήνας, αριθμός που μεταφράζεται σε 5,5% μερίδιο.

Πηγή: capital.gr//Ματίνας Χαρκοφτάκη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments