Πολιτική

ΚΥΣΕΑ: Εγκρίθηκε η αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα

ΚΥΣΕΑ: Εγκρίθηκε η αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ "FS LORRAINE" (ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Στην απόφαση να αποπλεύσει το ταχύτερον δυνατόν, εντός εβδομάδος, η φρεγάτα «Ύδρα»

Στην απόφαση να αποπλεύσει το ταχύτερον δυνατόν, εντός εβδομάδος, η φρεγάτα «Ύδρα» για να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ασπίδα» ώστε να προστατέψει τα εμπορικά πλοία που δέχονται επίθεση από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, κατέληξε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ),  που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε, μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, η συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides» για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού θα πάει αρχικά στη Σούδα και στη συνέχεια θα αποπλεύσει προς την περιοχή τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, την φρεγάτα «Ύδρα» επισκέφθηκε – στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας – ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

«Η συμμετοχή της φρεγάτας, μαζί με την ανάληψη της διοίκησης του επιχειρησιακού στρατηγείου από την Ελλάδα με Έλληνα Διοικητή, εξυπηρετεί πρωτίστως τα εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα ως ναυτιλιακή δύναμη με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία, αποδίδει τεράστια σημασία στην ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της ζωής των Ελλήνων ναυτικών, αλλά και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας μας», έγραψε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο Χ ο κ. Δένδιας.

Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας υποδέχθηκαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας και ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης.

Μετά από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη, αποφασίστηκε η παράταση για ένα έτος, της θητείας του εν ενεργεία Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη.

Το ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, σχετικά με την πορεία του μεταναστευτικού, τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τη σταδιακή αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής.

Σχετικά με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου καταγράφεται σημαντική μείωση των ροών:

Σύμφωνα με πηγές του ΚΥΣΕΑ, η μείωση των ροών αφορά στο θαλάσσιο σύνορο κυρίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου παρατηρείται πολύ μεγάλη βελτίωση, ενώ στο χερσαίο σύνορο στον Έβρο οι ροές έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Όπως αναφέρουν, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρακολουθεί με προσοχή τη ροή που έχει παρατηρηθεί από τη νοτιοανατολική ακτή της Λιβύης και η αντιμετώπιση των παράνομων ροών περνά μέσα από:

α. την αυστηρή φύλαξη των συνόρων,

β. την καλύτερη συνεργασία με τις χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία αλλά και με τις χώρες προέλευσης όπως η Αίγυπτος,

γ. την γρήγορη επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου (η Ελλάδα καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη),

δ. την επιτάχυνση των επιστροφών και σε αυτό θα συμβάλλει ο επικείμενος διορισμός του προσφάτως θεσμοθετημένου Εθνικού Συντονιστή Επιστροφών, και

ε. τη στενότερη δυνατή ευρωπαϊκή συνεργασία και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.

Επίσης, βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Καιρίδης, οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί πάνω από 25% σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου.

Μετά από πρόταση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε η τροποποίηση του Σχεδίου «Αιγίς», για την προμήθεια 300 νέων οχημάτων για τις δασικές υπηρεσίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments