Διεθνή

Πορτογαλία: Γκάλοπ δείχνουν ακροδεξιό κόμμα με ηγέτη σχολιαστή ποδοσφαιρικών αγώνων να φτάνει το 19%

Πορτογαλία: Γκάλοπ δείχνουν ακροδεξιό κόμμα με ηγέτη σχολιαστή ποδοσφαιρικών αγώνων να φτάνει το 19%

Πηγή Φωτογραφίας: wikidata.org

Στις 10 Μαρτίου οι εκλογές - Τα σκάνδαλα διαφθοράς και οι δημοσκοπήσεις

Ούτε η Πορτογαλία έχει καταφέρει να είναι η εξαίρεση στην συνεχώς αυξανόμενη ακροδεξιά της Ευρώπης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, για τις εκλογές του Μαρτίου.

Η προεκλογική περίοδος διάρκειας μόλις δύο εβδομάδων στην Πορτογαλία μόλις ξεκίνησε με τις δημοσκοπήσεις να θέλουν την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά να προηγούνται. Την ίδια ώρα ωστόσο, σχεδόν το ένα πέμπτο των ψήφων φέρεται να πηγαίνει στο λαϊκίστικό ακροδεξιό κόμμα «Chega».

Το ακροδεξιό κόμμα «Chega» (μτφ: Φτάνει) της Πορτογαλίας του 41χρονου πρώην σχολιαστή ποδοσφαιρικών αγώνων Αντρέ Βεντούρα, φαίνεται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στις εκλογές που έρχονται. Το κόμμα του που το 2019 είχε συγκεντρώσει μόλις το 1,3% των ψήφων, σήμερα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει σκαρφαλώσει στο 19%.

Σε αντίθεση με πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Φινλανδία μέχρι την Ιταλία, μέχρι σήμερα η ακροδεξιά είχε αποτύχει να ισχυροποιηθεί στην Πορτογαλία, η οποία τον Απρίλιο γιορτάζει μισό αιώνα από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων του 1974 που τερμάτισε σχεδόν τόσα χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης.

Οι εκλογές στις 10 Μαρτίου 2024 ωστόσο γίνονται υπό τη σκιά της αιφνίδιας παραίτησης του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα. Η παραίτηση του σοσιαλιστή ηγέτη ήρθε μετά από σκάνδαλα διαφθοράς που ήρθαν στη δημοσιότητα και έχουν οδηγήσει τους ψηφοφόρους, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, προς την ακροδεξιά

Πηγή: Guardian 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments