Nέα της αγοράς

Κακάο: Σοκολάτες με πιστοποίηση… GPS – Ο ευρωπαϊκός νόμος και η ανησυχία της αγοράς

Κακάο: Σοκολάτες με πιστοποίηση… GPS – Ο ευρωπαϊκός νόμος και η ανησυχία της αγοράς

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Scattered cocoa powder with chocolate pieces and cocoa beans bowl

Η κοινοτική οδηγία που απειλεί με νέες αυξήσεις στις τιμές - Τα 27 μέλη της ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής κακάο από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα

Το ταξίδι του κακάο από τους κόκκους στο τελικό προϊόν περνά μέσα από μία μεγάλη και σύνθετη διαδικασία: στέγνωμα ταξινόμηση, καθάρισμα. Μια διαδικασία που πραγματοποιείται σε τεράστιες εγκαταστάσεις στη Δυτική Αφρική, με εκατομμύρια και εκατομμύρια κόκκους να προετοιμάζονται προκειμένου να αποσταλούν μεταξύ άλλων σε αποθήκες στο Άμστερνταμ, το Αμβούργο και την Αμβέρσα του Βελγίου, για τις κορυφαίες σοκολάτες του κόσμου.

Ωστόσο, μια τεράστια αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη που απειλεί να ανατρέψει αυτήν την αλυσίδα εφοδιασμού και να κλονίσει τις τιμές για τα γλυκά, τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος και τα φυτικά φάρμακα.

Όπως θυμίζει το Bloomberg, από τις 30 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαιτήσει από εταιρείες όπως η Cargill Inc., η Ferrero Group, η Nestle SA και η Mars Inc. να αποδείξουν ότι κάθε κόκκος που εισάγουν στην ήπειρο δεν συνέβαλε στην αποψίλωση των δασών κάπου αλλού.

Η εκτίναξη των τιμών του κακάο βγάζει τις σοκολάτες από το ράφι

Αυτό σημαίνει ιχνηλάτηση του κακάο από το χωράφι στο λιμάνι, μια δαπανηρή διαδικασία για έναν κλάδο που ήδη πλήττεται από τη μείωση της παραγωγής και τις τιμές ρεκόρ για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Ωστόσο, καμία απόδειξη σημαίνει και καμία πώληση, – μια σημαντική ποινή δεδομένου ότι τα 27 μέλη της ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα.

«Έχουμε ένα όπλο στον κρόταφο για να εγκαταστήσουμε συστήματα και να ετοιμαστούμε», δήλωσε ο Paul Davis, πρόεδρος του βιομηχανικού ομίλου European Cocoa Association. «Αναμένουμε διακοπή για περίπου ένα έως δύο χρόνια και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη».

Με συντεταγμένες…

Κάθε αποστολή —σε σακούλες ή χύμα— θα πρέπει να αναφέρει τις συντεταγμένες GPS των εκμεταλλεύσεων όπου καλλιεργήθηκε το κακάο και αυτές οι πληροφορίες πρέπει να ανεβαίνουν σε μια βάση δεδομένων της ΕΕ. Οι Cargill, Ferrero και Nestle δήλωσαν ότι αναπτύσσουν τα δίκτυα γεωεντοπισμού τους στην Ακτή του Ελεφαντοστού, η οποία προμηθεύει το 44% του παγκόσμιου κακάο.

Κατά τη διάρκεια μιας κλήσης κερδών στις 22 Φεβρουαρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nestle, Mark Schneider, δήλωσε ότι είναι «πολύ σίγουρος» ότι η εταιρεία θα έχει μια αλυσίδα εφοδιασμού χωρίς αποψίλωση μέχρι την προθεσμία.

Ωστόσο, ακόμη και ενώ εργάζονται για την εκπλήρωση της εντολής, ορισμένοι πιέζουν το μπλοκ να καθυστερήσει την εφαρμογή, σύμφωνα με τον Peter Feld, CEO της Barry Callebaut AG.

«Ο κανονισμός της ΕΕ τέθηκε σε ισχύ και στην πραγματικότητα δεν μίλησε με κανέναν από τους παίκτες του κλάδου», είπε ο Feld. «Όλοι οι παίκτες συνεργάζονται με την Επιτροπή της ΕΕ για να ασκήσουν πιέσεις για μια μεταβατική περίοδο».

Ο κανονισμός της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, ή EUDR, καλύπτει επίσης το φοινικέλαιο, τον καφέ, τη σόγια, την ξυλεία και τα βοοειδή. Ο νόμος, που φτάνει από τον Αμαζόνιο μέχρι την Αφρική και την Ασία, ισχύει για πρώτες ύλες καθώς και για προϊόντα όπως το δέρμα και τα έπιπλα.

Χωρίς αυτό, περίπου 248.000 εκτάρια (613.000 στρέμματα) δάσους θα χάνονταν κάθε χρόνο μέχρι το 2030, εκτιμά το μπλοκ.

Οι ανησυχίες

Η ανησυχία για τον νέο νόμο κυριάρχησε στο συνέδριο του World Cocoa Foundation αυτό το μήνα στο Άμστερνταμ, όπου μια συνεδρία με θέμα «Οι γνωστοί άγνωστοι του EUDR» ξεχείλισε από ρυθμιστικές αρχές και στελέχη του κλάδου. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι παρευρισκόμενοι ζήτησαν από την υπεύθυνη πολιτικής της επιτροπής Zoe Druilhe λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή, αλλά δεν πήραν όλες τις απαντήσεις που ήθελαν.

Ο Druilhe δεν μπόρεσε να διευκρινίσει πότε θα κυκλοφορήσει ο ιστότοπος EUDR ή τι θα χρησιμοποιήσουν οι αρχές χαρτών αναφοράς για να ελέγξουν διπλά τις υποβολές των εταιρειών.

«Υπάρχει υψηλό επίπεδο ανησυχίας μεταξύ των εμπόρων, επειδή ο κανονισμός θα δυσκολέψει την είσοδο των κόκκων στην αγορά της ΕΕ», δήλωσε ο Fuad Mohammed Abubakar, επικεφαλής της Ghana Cocoa Marketing Company (UK) Ltd. «Αυτό θα ωθήσει τις τιμές ακόμα υψηλότερα»

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο κοστίζουν περίπου 800 δολάρια ο τόνος περισσότερο από αυτά στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται στα πιο ενεργά συμβόλαια.

Το κακάο ευθύνεται για το 7,5% της συνεισφοράς της ΕΕ στην παγκόσμια αποψίλωση των δασών, σύμφωνα με το BloombergNEF. Ορισμένες εταιρείες ήδη παρακολουθούν τους κόκκους μέσω εθελοντικών προγραμμάτων βιωσιμότητας, αλλά ο νέος νόμος απαιτεί ένα βαθύτερο επίπεδο επιτήρησης που ξεκινά με τη χαρτογράφηση των συχνά ασαφών ορίων απομακρυσμένων, μεμονωμένων οικοπέδων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments