Διεθνή

Όλιβερ Ρόπκε: Η Ευρώπη μπορεί να προοδεύσει αν μείνουμε ενωμένοι

Όλιβερ Ρόπκε: Η Ευρώπη μπορεί να προοδεύσει αν μείνουμε ενωμένοι

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), Όλιβερ Ρόπκε.

Ο μόνος τρόπος για να βγει κερδισμένη η Ευρώπη στις επικείμενες εκλογές του Ιουνίου είναι να συνεργαστούμε, παρέχοντας ορθή και τεκμηριωμένη πληροφόρηση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), Όλιβερ Ρόπκε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   «Η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση για την Ευρώπη θα ήταν μια σημαντική νίκη των αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το μέλλον της, αλλά η Ευρώπη μπορεί να προοδεύσει, αν μείνουμε ενωμένοι», τόνισε ο κ. Ρόπκε.

   Ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ακόμη ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής της προοδευτικής ενσωμάτωσης, πιστεύοντας ότι η συνεργασία με τις υποψήφιες χώρες είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή λαθών του παρελθόντος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών και ένας αποτελεσματικός κοινωνικός διάλογος είναι απαραίτητα στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατιών».

   Ολόκληρη η συνέντευξη του Όλιβερ Ρόπκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη Λίλα Χοτζόγλου έχει ως εξής:

   Ερ. Πρόσφατα υπογράψατε Μνημόνιο με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ώστε να συνεργαστείτε ενόψει των ευρωεκλογών. Τι σκοπεύετε να κάνετε για να ενισχύσετε την προσέλευση των ψηφοφόρων;

   Απ. Η ΕΟΚΕ διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο 329 μελών από όλη την ΕΕ, που εκπροσωπούν επιχειρήσεις, εργαζόμενους, αγρότες, καταναλωτές και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Είναι σε ιδανική θέση για να προσεγγίσουν και να συνεργαστούν με διάφορες εκλογικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μη ψηφοφόρων, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για την Ευρώπη, εκφράζοντας τις ανησυχίες των πολιτών και τις προσδοκίες τους από τους ηγέτες της ΕΕ.

   Ο μόνος τρόπος για να πετύχει η «Ευρώπη» στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο είναι να συνεργαστούμε – παρέχοντας τεκμηριωμένες, βασισμένες σε στοιχεία πληροφορίες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. H πρόσβαση στην πληροφόρηση είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των απειλών παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων για τις δημοκρατίες μας, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας της Κοινωνίας των Πολιτών. Η ΕΟΚΕ βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία εκπόνησης μιας συνολικής γνωμοδότησης για το θέμα της παραπληροφόρησης. Επιπλέον, πέρυσι ξεκινήσαμε την εκστρατεία «Η κοινωνία των πολιτών μπορεί να νικήσει την παραπληροφόρηση» με μια εναρκτήρια εκδήλωση στη Βουλγαρία. Φέτος, θα επεκτείνουμε τις προσπάθειές μας πέρα από τα σύνορα της ΕΕ οργανώνοντας μια διάσκεψη στη Μολδαβία. Η παραπληροφόρηση και η ξένη παρέμβαση δεν σέβονται τα σύνορα. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούμε τόσο εντός της ΕΕ όσο και με τις υποψήφιες χώρες για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

   Ερ. Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για την προστασία της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Θα αποτελούσε πλήγμα για τη δημοκρατία η χαμηλή προσέλευση στις εκλογές;

   Απ. Η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση για την Ευρώπη θα ήταν μια σημαντική νίκη των αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά η Ευρώπη θα παραμείνει ανθεκτική όσο συμφωνούμε στη σημασία της ενότητας. Η διαφορετικότητα των απόψεων, σκέψεων και φιλοδοξιών είναι εγγενής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, καταλήγουμε πάντα σε κοινό έδαφος και συναίνεση. Η έλλειψη συνομιλητών στην άλλη πλευρά του τραπεζιού αποτελεί έναν πραγματικό λόγο ανησυχίας. Όπως λέει και η παροιμία: «Αν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου, αν θέλεις να πας μακριά, πήγαινε μαζί με άλλους». Πιστεύω ακράδαντα σε αυτήν την προσέγγιση. Η Ευρώπη μπορεί να προοδεύσει, αν μείνουμε ενωμένοι.

   Ερ. Έχετε αναφέρει ότι η ΕΟΚΕ μεταφέρει τις φωνές της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών – εργοδοτών, εργαζομένων, ΜΚΟ – στην Ευρώπη, τονίζοντας πως κάθε φωνή μετράει. Με ποια μέσα μπορεί η ΕΟΚΕ να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους;

   Απ. Με την εκλογή μου ως προέδρου της ΕΟΚΕ τον Απρίλιο του περασμένου έτους, δεσμεύτηκα να μετατρέψω την ΕΟΚΕ σε μια πραγματική πύλη για την κοινωνία των πολιτών. Θέλω η ΕΟΚΕ να αποτελεί έναν χώρο συνάντησης ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα όπου θα αισθάνονται ελεύθεροι και ασφαλείς να εκφραστούν. Η ενσωμάτωση όλων των ανθρώπων και η συνεκτικότητα συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες αξίες της ΕΟΚΕ, η οποία λειτουργεί ως πλατφόρμα μέσω της οποίας οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να μεταφέρουν τα μηνύματά τους στους ηγέτες της ΕΕ. Η πρόσφατη Εβδομάδα της Κοινωνίας των Πολιτών ήταν το καλύτερο παράδειγμα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 800 ανθρώπων από όλη την Ευρώπη σε ζωντανές συζητήσεις, πάνελ και εργαστήρια. Το μήνυμα ήταν σαφές – ένα κάλεσμα για περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή των νέων, λιγότερα fake news και μια οικονομία που λειτουργεί για όλους. Δεσμεύομαι να διασφαλίσω ότι αυτό το μήνυμα θα μεταφερθεί στους μελλοντικούς ηγέτες της ΕΕ.

   Ερ. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) είναι το πρώτο θεσμικό όργανο της ΕΕ που άνοιξε τις πόρτες του στις υποψήφιες χώρες. Πράγματι, η διεύρυνση είναι μια κρίσιμη επιλογή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πιστεύετε ότι αυτό ίσως αποτελέσει απειλή για το ευρωπαϊκό κεκτημένο;

   Απ. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της προοδευτικής ενσωμάτωσης, πιστεύοντας ότι η συνεργασία με τις υποψήφιες χώρες τώρα είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή λαθών του παρελθόντος. Αυτή η φιλοσοφία στηρίζει την πρωτοβουλία των υποψηφίων μελών για τη διεύρυνση, καθιστώντας την ΕΟΚΕ το πρώτο θεσμικό όργανο της ΕΕ που αγκαλιάζει εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από τις υποψήφιες χώρες. Η σταδιακή ενσωμάτωση ξεκινά με την καλλιέργεια ισχυρών δεσμών και η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών – συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτών, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών – αποτελεί το θεμέλιο λίθο των προσπαθειών μας. Μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών και ένας αποτελεσματικός κοινωνικός διάλογος είναι απαραίτητα στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατιών. Ενσωματώνοντας σταδιακά τις υποψήφιες χώρες στην κοινωνία των πολιτών, τους δίνουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους κατά την προετοιμασία για την ένταξη.

   Ερ. Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της πολιτικής της ΕΟΚΕ για την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα;

   Απ. Θέλω η ΕΟΚΕ να γίνει ο θεματοφύλακας της δημοκρατίας, ιδίως όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως πύλη για την κοινωνία των πολιτών, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στα κράτη μέλη και στις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες. Μέσω της ειδικής Ομάδας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου, πραγματοποιούμε ολοκληρωμένες αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, για να αξιολογήσουμε την κατάσταση αναφορικά με την κοινωνία των πολιτών. Τώρα ξεκινάμε έναν δεύτερο γύρο επισκέψεων, επεκτείνοντας το πεδίο εφαρμογής μας στις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούμε με τα υποψήφια κράτη μέλη της ΕΕ από τώρα για να διασφαλίσουμε την εναρμόνισή τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

   Επιπλέον, παραμένουμε προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας για την ισότητα των φύλων. Πρόσφατα γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι λοιπόν σημαντικό να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η ΕΕ προς την ισότητα των φύλων. Δυστυχώς, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο προς την πλήρη ισότητα – στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Πρόκειται σύντομα να ηγηθώ μιας αντιπροσωπείας μελών της ΕΟΚΕ που θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην Επιτροπή για το Καθεστώς των Γυναικών των Ηνωμένων Εθνών. Το τρέχον έτος θα επικεντρωθούμε στη φτώχεια, η οποία δεν είναι ουδέτερη ως προς το φύλο και εμποδίζει την πρόοδο προς την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα των φύλων. Η συμμετοχή μας στην Επιτροπή αποδεικνύει την αφοσίωσή μας στην παγκόσμια ισότητα των φύλων και στην ενίσχυση της φωνής της κοινωνίας των πολιτών στη διεθνή σκηνή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments