Πολιτική

Η εκπαιδευτική ανομία στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Η εκπαιδευτική ανομία στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Διαγραφές φοιτητών και πενθήμερες αποβολές.

Αποφασισμένη να προχωρήσει με σθένος σε πρόσθετες εκπαιδευτικές τομές εμφανίζεται η κυβέρνηση, λίγες ημέρες μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ιδιαίτερα, στον απόηχο και των επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στα πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα αυστηρότητας, διαμηνύοντας πως  οι παράνομες πράξεις στα ΑΕΙ δεν θα γίνουν αποδεκτές, ενώ επισήμανε ότι «δεν γίνεται να μην διαγράφονται φοιτητές που προχωρούν σε έκνομες πράξεις στα πανεπιστήμια.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου πως “υπήρχαν επιχειρήσεις και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι παράνομες πράξεις δεν θα γίνουν αποδεκτές και η κυβέρνηση και η ΕΛΑΣ θα είναι στην πρώτη γραμμή της απόδοσης των πανεπιστημιακών τμημάτων στους φοιτητές ώστε να παραμείνουν εστίες γνώσης και να μην γίνουν χώρος στείρων συγκρούσεων».

“Χρειαζόμαστε και τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών που πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους» ενώ επισήμανε ότι «δεν γίνεται να μην διαγράφονται φοιτητές που προχωρούν σε έκνομες πράξεις στα πανεπιστήμια. Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν θα υπήρχε η ανοχή που επιδεικνύεται ορισμένες φορές για τέτοιου είδους φαινόμενα”.

Αυστηρό και σαφές ήταν, επίσης, το μήνυμα, που απέστειλε λίγη ώρα νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας.

Το μήνυμα ότι «η πολιτεία και η αστυνομία παρεμβαίνει όπου και όποτε χρειαστεί» και «η εποχή της ανομίας χωρίς συνέπειες στα πανεπιστήμια έχει τελειώσει» έστειλε ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, με αφορμή τις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ το Σαββατοκύριακο στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου και το ΑΠΘ ενώ παράλληλα προανήγγειλε ότι θα επανέλθουν οι πενθήμερες αποβολές για περιστατικά bullying σε σχολεία.

«Το κρίσιμο δεν είναι αν παρεμβαίνει η πανεπιστημιακή αστυνομία ή αστυνομία, αλλά το ότι βλέπουμε κάτι που δεν συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια, γιατί ήταν ταμπού. Και νομίζω αυτό ακριβώς είναι και που η κοινωνία ζητά κι αυτό εντέλει θα διαφυλάξει και το ελληνικό πανεπιστήμιο από όλους αυτούς που επί τοις πράγμασι το επιβουλεύονται» είπε χαρακτηριστικά σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο κύριος Πιερρακάκης. 

Μάλιστα, αναφερόμενος ειδικότερα στα περιστατικά βίας στους εκπαιδευτικούς χώρους και την ανάγκη περιστολής τους, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην πλατφόρμα που ετοιμάζεται για την αποτύπωση περιστατικών με επώνυμες καταγγελίες: «Μέσα σε αυτή θα μπορεί ο γονιός και ο μαθητής από το Γυμνάσιο και πάνω να καταγγέλλει συγκεκριμένα περιστατικά και να διαχειρίζονται στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας. Η πρώτη διαχείριση του περιστατικού θα είναι εντός του σχολείου, αλλά για τα πιο βαριά περιστατικά θα υπάρχουν επιστημονικές επιτροπές. Υπάρχει αποτυπωμένη πολιτική, ορίστηκαν και οι σχετικοί υπεύθυνοι την περασμένη εβδομάδα. Η πρώτη διαχείριση των περιστατικών θα γίνεται εντός του σχολείου. Για πιο σοβαρά περιστατικά, θα υπάρχουν επιστημονικές επιτροπές που θα τα κοιτούν».

Όπως χαρακτηριστικά προανήγγειλε, «θα υπάρξει και εθνικής κλίμακας καμπάνια αλλά και μία αλλαγή στο πλαίσιο συνεπειών. Θα επανέλθει η 5μερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία. Δεύτερη αλλαγή είναι ότι θα επανέλθει ο διαχωρισμός της απουσίας σε αδικαιολόγητη και δικαιολογημένη, κρατώντας τον ίδιο αριθμό απουσιών που έχουμε σήμερα και ταυτόχρονα, θα υπάρξει διευκόλυνση στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για το θύτη», είπε ο υπουργός Παιδείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments