Διεθνή

Ευρωεκλογές: Προ των πυλών το φάντασμα της ακροδεξιάς

Ευρωεκλογές: Προ των πυλών το φάντασμα της ακροδεξιάς

Πηγή Φωτογραφίας: Euractiv.com

Η Γαλλία είναι η χώρα, που δημιουργεί τη μεγαλύτερη ανησυχία μιας ακροδεξιάς στροφής στις κάλπες του Ιουνίου.

Περίπου δυόμιση μήνες πριν 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους νέους 720 εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρώπη μοιάζει να αναμετράται με το φάντασμα του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς, με το crash test να αφορά πλέον την ίδια τη συνοχή της.

Η εκτίμηση Ευρωπαίων αναλυτών αποτυπώνει τον κίνδυνο της επόμενης ημέρας, όταν πλέον θεωρείται πιθανό το ένα τέταρτο του Ευρωκοινοβουλίου, το 25% των ευρωβουλευτών δηλαδή, να ελέγχεται από ομάδες, που εκπροσωπούν τις ακραίες φωνές, που ακούγονται όλο και πιο δυνατά στο εσωτερικό των 27.

Η αυξανόμενη υποστήριξη προς την ακροδεξιά και η κατάρρευση των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων μπορεί να μην αλλάξει τη θεμελιώδη αριθμητική των ευρωβουλευτών όμως σίγουρα θα ταράξει τις ισορροπίες και θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων κάνοντας σαφώς δυσκολότερο το εγχείρημα να οικοδομηθούν πλειοψηφίες στο κοινοβούλιο.

Το βράδυ της 9ης Ιουνίου, όταν οι κάλπες θα έχουν κλείσει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε εννέα χώρες -όπως οι Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Ολλανδία, όπου η νίκη του Γκερτ Βίλντερς τον περασμένο Νοέμβριο ήταν ενδεικτική του κλίματος- τα λαϊκιστικά κόμματα ή κόμματα της άκρας δεξιάς ενδέχεται να έχουν τερματίσει ακόμη και πρώτα. Αντίστοιχα, στη Γερμανία το εθνικιστικό AfD έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων, όπως αναμένεται να συμβεί και σε ακόμη οκτώ κράτη-μέλη – Ισπανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Εσθονία και Λετονία.

Πιο ειδικά, ο Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National), το γαλλικό κόμμα του οποίου ηγείται η Μαρίν Λεπέν, έχει πάρει ήδη θέση και ετοιμάζεται να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με το CDU/CSU της Γερμανίας.

Χαρακτηριστικό της ανόδου των ακροδεξιών ιδεών στην Ευρώπη είναι το γεγονός ότι τέσσερα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Αυστρία) τάσσονται ανοιχτά στο πλευρό των εξτρεμιστών, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ακροδεξιά κόμματα θα είναι τα πρώτα που θα κόψουν το νήμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Ipsos για λογαριασμό του Euronews (δείγμα περίπου 26.000 ατόμων) αποτυπώνουν αυτή την τάση. Ακόμη και αν επιβεβαιωθούν τα προβλεπόμενα αποτελέσματα, ο βασικός καταμερισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θα αλλάξει, αλλά η υποστήριξη προς την ακροδεξιά θα αυξηθεί αναμφίβολα στην Ευρώπη μετά από πέντε ταραχώδη χρόνια κατά τα οποία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πανδημικές ασθένειες, αύξηση των τιμών και πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο αριθμός των ευρωβουλευτών που ανήκουν στο κεντροδεξιό ΕΛΚ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να αλλάξει μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό.

Το αποδυναμωμένο Renew Europe (ένας κεντροφιλελεύθερος συνασπισμός με επικεφαλής τον Εμμανουέλ Μακρόν) αναμένεται να έρθει τρίτη δύναμη, ενώ η ακροδεξιά ID και η λεγόμενη ευρωσκεπτικιστική ομάδα του ECR θα βυθίσει τους Πράσινους στην έκτη θέση.

Η δημοσκόπηση της Ipsos δείχνει πως δεξιότερα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οι ακροδεξιοί σχηματισμοί θα μετρήσουν 30 επιπλέον έδρες καταγράφοντας άνοδο.

Ο Εθνικός Συναγερμός, το γαλλικό κόμμα του οποίου ηγείται η Μαρίν Λεπέν, θα ηγηθεί της προσπάθειας και αναμένεται να κερδίσει δέκα επιπλέον έδρες. Ο Geert Wilders – ο νικητής-έκπληξη των εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου 2023 στην Ολλανδία – θα καταλάβει εννέα. Το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι προβλέπεται να καταλάβει 24 από τις 76 έδρες της Ιταλίας, ενώ στο Βέλγιο, δύο δεξιά κόμματα, το Vlaams Belang (Φλαμανδικό Συμφέρον) και το NVA, θα καταλάβουν από τρεις έδρες. Το κόμμα AfD της Γερμανίας προβλέπεται να έχει 15 ευρωβουλευτές, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση σε εθνικό επίπεδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments