Policy Briefs

Συνάντηση Μακρόν – Σι Τζινπίνγκ: Ψηλά στην ατζέντα το εμπόριο

Συνάντηση Μακρόν – Σι Τζινπίνγκ: Ψηλά στην ατζέντα το εμπόριο

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Συνάντηση των δύο ανδρών τον Μάιο στη Γαλλία.

Ψηλά στην ατζέντα πρόκειται να είναι το εμπόριο κατά τη συνάντηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι τον Μάιο, λένε διπλωματικές πηγές.

Σημειώνεται πως θα είναι το πρώτο ταξίδι του Σι στην Ευρώπη εδώ και πέντε χρόνια εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ ΕΕ και Κίνας.

Ο Μακρόν έτυχε μιας ασυνήθιστα πλούσιας υποδοχής κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο πέρυσι, η οποία θεωρήθηκε από αναλυτές ως ένδειξη της «επίθεσης γοητείας» της Κίνας προς τα βασικά έθνη του ευρωπαϊκού μπλοκ για την αντιμετώπιση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αλλά έκτοτε, οι δεσμοί έχουν θολώσει από εμπορικά ζητήματα. Το Παρίσι υποστήριξε μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των επιδοτήσεων στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, η κυριαρχία των οποίων στην αγορά της ΕΕ απειλεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η Γαλλία εισήγαγε επίσης τον περασμένο Δεκέμβριο επιδοτήσεις καταναλωτών για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα ευρωπαϊκής κατασκευής.

Σε απάντηση, η Κίνα ξεκίνησε τον Ιανουάριο έρευνα αντιντάμπινγκ για το κονιάκ, μια κίνηση που θεωρείται ότι στοχεύει τη Γαλλία, η οποία αντιπροσωπεύει το 99,8% του συνόλου των εξαγωγών κονιάκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία.

«Θα υπάρξει αυστηρό μήνυμα για το εμπόριο», δήλωσε στο Reuters γαλλική διπλωματική πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Δεν ξέρουμε πραγματικά πώς θα είναι το μέλλον μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, οπότε πρέπει να προχωρήσουμε σε θέματα προτεραιότητας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Το Ελιζέ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Γάλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι είναι σημαντικό να «διατηρήσουμε την ικανότητά μας για διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο», προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη να μεταδοθούν «σταθερά» μηνύματα σχετικά με τη θέση της Κίνας για την Ουκρανία, τα Στενά της Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τον τελευταίο χρόνο, Γάλλοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να επηρεάσουν το Πεκίνο ώστε να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και να μειώσει την υποστήριξή της προς τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι προσπάθειες αυτές, με επικεφαλής τον διπλωματικό σύμβουλο του Μακρόν Εμανουέλ Μπον, δεν έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει αποτελέσματα, αλλά το Παρίσι πιστεύει ότι έχει ρόλο να λειτουργήσει ως εξισορροπητική δύναμη στη σύγκρουση. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Μακρόν και τον Μπον στο Παρίσι τον περασμένο μήνα.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ιανουαρίου για την 60ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Παρισιού και Πεκίνου, ο Σι δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι δύο χώρες μπορούν να «ανταποκριθούν στις αβεβαιότητες του κόσμου με τη σταθερότητα των σχέσεων Κίνας-Γαλλίας» και τόνισε τις πράσινες βιομηχανίες και την καθαρή ενέργεια ως πιθανούς τομείς συνεργασίας.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης προώθησαν έντονα τις γαλλοκινεζικές πολιτιστικές ανταλλαγές φέτος.

Το Πεκίνο έδωσε 15ήμερη είσοδο χωρίς βίζα σε τουρίστες από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, τον περασμένο Νοέμβριο, μια πολιτική που έκτοτε επεκτάθηκε σε περισσότερα ευρωπαϊκά έθνη, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ξένο τουρισμό μετά την πανδημία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments