Πολιτική

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής θα μεταβεί την Πέμπτη ο Μητσοτάκης

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής θα μεταβεί την Πέμπτη ο Μητσοτάκης

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ//Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της ΕΕ θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί επίσης στην ασφάλεια και την άμυνα, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να αυξηθεί η συνολική αμυντική ετοιμότητα της Ευρώπης.

Μητσοτάκης: Χρέος των δημοκρατιών να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην επιθετική συμπεριφορά κρατών

«Οι δημοκρατίες έχουν καθήκον να ενώνουν και να συνασπίζουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην επιθετική συμπεριφορά κρατών, κάθε συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην 3η Σύνοδο για τη Δημοκρατία που διεξάγεται στη Νότια Κορέα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι ο επιθετικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας, ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα ενότητας ενώ αναφέρθηκε και στον πόλεμο στο Ισραήλ τονίζοντας με έμφαση πως η στοχοποίηση αμάχων και ο θάνατος παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις δεν είναι ποτέ αποδεκτά σε έναν κόσμο δημοκρατικών αξιών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη θέσπισης ρυθμιστικού πλαισίου για την τεχνολογία αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη. «Η παραπλανητική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τα deep fakes, μπορεί να διαταράξει τον ίδιο τον ιστό της πραγματικότητάς μας, με σοβαρές ενδεχόμενες συνέπειες για την «υγεία» της δημοκρατίας παντού» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι, είναι τιμή που μου δίνεται η ευκαιρία να απευθυνθώ σήμερα σε εσάς, στο πλαίσιο της 3ης Συνόδου για τη Δημοκρατία. Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτή η Σύνοδος διοργανώνεται από τη Δημοκρατία της Κορέας, μια χώρα που αποτελεί πρότυπο προόδου και ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζει τις οικουμενικές μας αξίες, προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα και υπερασπίζεται τη δημοκρατία.

Η φετινή Σύνοδος για τη Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική, δεδομένου ότι το 2024 σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, σχεδόν 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 60 ή περισσότερες χώρες θα προσέλθουν στις κάλπες. Η δημοκρατία είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ, και αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Προκλήσεις που σημαίνουν ότι όσοι από εμάς συνεχίζουμε να πιστεύουμε στη δημοκρατία ως πολιτικό σύστημα που αντιπροσωπεύει την καλύτερη από όλες τις εναλλακτικές, πρέπει να επικεντρωθούμε, πιστεύω, σε τρεις κρίσιμες προτεραιότητες.

Καταρχάς, ενότητα ενάντια στην επιθετικότητα. Πιστεύω βαθιά ότι οι δημοκρατίες έχουν καθήκον να ενώνουν και να συνασπίζουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην επιθετική συμπεριφορά κρατών, κάθε συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Ο επιθετικός πόλεμος, όπως ακούσαμε από τον Πρόεδρο Zelenskyy, εναντίον της Ουκρανίας, ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα ενότητας όσον αφορά στην αντίδρασή μας.

Οι ίδιες αξίες θα πρέπει να ισχύουν παντού. Οι άμαχοι πολίτες πρέπει να προστατεύονται παντού στον κόσμο. Και καταλαβαίνω ότι οι χώρες που ανήκουν στον Παγκόσμιο Νότο μπορεί να βλέπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ευρωπαϊκό πόλεμο, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν περιφερειακό πόλεμο. Είναι μια ανοιχτή πρόκληση για τη διεθνή σταθερότητα, για το Διεθνές Δίκαιο, για το διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες και το οποίο έχει υποστηρίξει και ο Παγκόσμιος Νότος.

Η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα απαιτεί επείγουσα δράση. Είναι υποχρέωση των δημοκρατιών να ανταποκριθούν σε αυτό το θεμελιώδες καθήκον. Η στοχοποίηση αμάχων και ο θάνατος παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις δεν είναι ποτέ αποδεκτά σε έναν κόσμο δημοκρατικών αξιών.

Δεύτερον, τα δημοκρατικά κράτη πρέπει να ανακτήσουν την απόλυτη εμπιστοσύνη των πολιτών τους. Είναι δική μας ευθύνη, ως δημοκρατικοί ηγέτες, να αποδείξουμε ότι η δημοκρατία είναι πράγματι το μόνο σύστημα που μπορεί να προσφέρει τις αξίες που πραγματικά επιθυμούν οι πολίτες: ασφάλεια, ευημερία, ελευθερία, σεβασμό και δικαιοσύνη. Η δημοκρατία, άλλωστε, είναι το μόνο σύστημα που διαθέτει τους μηχανισμούς λογοδοσίας ώστε να εγγυηθεί την προστασία αυτών των αξιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments