Πολιτική

Σε θέση μάχης για την πρόταση δυσπιστίας – Οι στρατηγικές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Σε θέση μάχης για την πρόταση δυσπιστίας – Οι στρατηγικές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Πηγή Φωτογραφίας: [368299] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε κοινό βηματισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στο "μπλοκ" της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Την στρατηγική του ενόψει της τριήμερης μάχης στη Βουλή, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ,που αναμένεται να συνυπογράφουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, καταστρώνει το κυβερνητικό επιτελείο. Λίγο πριν ανοίξει -και επισήμως- η αυλαία της προεκλογικής περιόδου, ενόψει ευρωεκλογών, η κυβέρνηση αποφασισμένη να μην αφήσει καμία σκιά να πλανάται και να αλλοιώνει το προεκλογικό κλίμα, καλείται να δώσει μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες πολιτικές μάχες εντός του κοινοβουλίου, έναντι της αντιπολίτευσης για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, στον απόηχο του δημοσιεύματος του “Βήματος της Κυριακής” περί μονταζιέρας στις συνομιλίες του μοιραίου σταθμάρχη.

Πιο ειδικά, τριήμερο υψηλής έντασης ξεκινά από σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με την πρόταση δυσπιστίας που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης να μεταφέρει στο Κοινοβούλιο την αντιπαράθεση για την τραγωδία των Τεμπών. Αφορμή αποτέλεσε το δημοσίευμα του «Βήματος» περί παραποίησης των ενδοεπικοινωνιών τη νύχτα της τραγωδίας.

Σήμερα, αναμένεται η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, που θα σημάνει και την έναρξη της τριήμερης διαδικασίας. Αναμένεται να κορυφωθεί την Πέμπτη, με τη συζήτηση των αρχηγών και την ψήφιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπό κατάθεση κείμενο γίνεται αναφορά όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά και σε θέματα κράτους δικαίου, στις υποκλοπές και στην υπόθεση των emails της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Όπως γνωστοποιήθηκε από τη Χαρ. Τρικούπη το πρωί, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενημέρωσε τηλεφωνικά για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση.

Στις 11:00 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο. Το κείμενο της Χαριλάου Τρικούπη για την πρόταση δυσπιστίας εστάλη στην Κουμουνδούρου και έγιναν κάποιες τροποποιήσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «έγιναν προσθήκες, έγινε διαμόρφωση του κειμένου και οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν δεκτές από το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Κάποια κομμάτια στην πρόταση έγιναν πιο αυστηρά, μετά από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε συνδιαμόρφωση. Ο βασικός κορμός της πρότασης δυσπιστίας αφορά στα Τέμπη, υπάρχουν αναφορές στις υποκλοπές, στην υποκλοπή των στοιχείων των ομογενών, και στις τελευταίες αποκαλύψεις για τα μονταρίσματα των συνομιλιών που αφορούν στα Τέμπη», ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβέρνηση: Πόλεμος οικονομικών συμφερόντων

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση σηκώνει το “γάντι” της αντιπολιτευτικής πρόκλησης, όπως αυτή πρόκειται να αποτυπωθεί στο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας, και περνά στην πολιτική αντεπίθεση.

Το Μαξίμου έχει ήδη –μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και κορυφαίων στελεχών– δείξει σαφή δείγματα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει. Ο Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας πριν από λίγο στους πολιτικούς συντάκτες, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη κάνοντας λόγο για ταύτιση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ με «ισχυρά συμφέροντα», ενώ υποστήριξε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης γίνεται «υπονομευτής του πολιτεύματος» άπαξ και θέτει ζήτημα διαβλητότητας των εκλογών.

«Δεν είναι η πρώτα φορά που ισχυρά συμφέροντα δεν θέλουν ισχυρή κυβέρνηση και προφανώς αυτά τα συμφέροντα – που είναι συγκεκριμένα όταν μιλάμε για μια συγκεκριμένη εφημερίδα – ταυτίζονται με έναν συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό. Καλοδεχούμενη η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη», σημείωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ολα δείχνουν, συνεπώς, ότι η κυβέρνηση θα αντεπιτεθεί στη Βουλή μέσω και του ίδιου του πρωθυπουργού, σε υψηλότατους τόνους, προμηνύοντας για μια εκρηκτική συνεδρίαση. Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση μετατροπής της πρότασης δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μοιάζει προδιαγεγραμμένο, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο η όλη διαδικασία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αλλά και σε επίπεδο συσχετισμών, με τον σχηματισμό ενός –άτυπου– κοινού αντιπολιτευτικού μετώπου, περίπου δυόμισι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. ‘Ολες οι πλευρές, συνεπώς, κινούνται με το βλέμμα και στον στόχο της συσπείρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments