SPOTLIGHTS

Παίρνει μπρος η Διπλή Ανάπλαση

Παίρνει μπρος η Διπλή Ανάπλαση

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΘΗΝΑ-ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ, ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πράσινο φως για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Ανακατατάξεις στο εγχώριο real estate θα επιφέρει η διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό. Ήδη μεγάλοι παίκτες της αγοράς ακινήτων έχουν σπεύσει να τοποθετηθούν στην περιοχή, ενώ προ ημερών πήρε πράσινο φως η χρηματοδότηση για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, “η διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό αποτελεί αναμφίβολα τη δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία για το εγχώριο real estate μετά την επένδυση στο παραλιακό μέτωπο, τόσο για την Αττική όσο και τη χώρα συνολικά. Το μεγαλόπνοο σχέδιο σε βάθος χρόνου θα αποτελέσει το “μήλον της Έριδος” για τους επενδυτές, προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας. Οι συνολικές παρεμβάσεις στη Λ. Αλεξάνδρας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 20 στρέμματα. Θα πραγματοποιηθούν στην καρδιά της Αθήνας και θα απαιτήσουν επενδύσεις ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ.

Περιοχές όπως του Γκύζη και οι Αμπελόκηποι δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πόλης, αντίστοιχα με εκείνο που είχε σημειωθεί στο παρελθόν στην περιοχή του Ψυρρή. Ο Βοτανικός θα δεχτεί τον μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων. Οι επενδύσεις που θα γίνουν θα μετατρέψουν τη ζώνη βιομηχανίας-βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου σε μια περιοχή που θα συμπεριλάβει σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους, χώρους πρασίνου, καθώς και κτίρια κεντρικών λειτουργιών. Η παρέμβαση αυτή σε μια έκταση περίπου 220 στρεμμάτων θα αλλάξει τη σημερινή εικόνα και θα τη μετασχηματίσει σε μια περιοχή υψηλού προφίλ και αξίας στο κέντρο της πρωτεύουσας”.

Στον Βοτανικό, η Dimand έχει προς ανάπτυξη το πρώην ακίνητο της Softex. Πρόσφατα η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή δανειακής σύμβασης με την IQ Athens ΜΑΕ (“IQ Athens”), 100% θυγατρική του ομίλου Dimand, με την Alpha Bank, με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Η χρηματοδότηση αφορά το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας για την αγορά ακινήτου στον Ελαιώνα (ακίνητο Softex) και την ανάπτυξη σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων, το οποίο θα περιλαμβάνει κτίρια βελτιωμένης ενεργειακής συμπεριφοράς και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Tο έργο αφορά την ανέγερση και ανακαίνιση συνολικά 10 κτιρίων, με σκοπό την εκμίσθωσή τους. Η συνολική επιφάνειά τους πρόκειται να ανέλθει σε 79.202 τ.μ., εκ των οποίων τα 47.007 τ.μ. αφορούν ανωδομή και τα 32.195 τ.μ. αφορούν τα υπόγεια, σε οικόπεδο συνολικής επιφανείας 49.125,42 τ.μ. Η ανάπτυξη στοχεύει στην πιστοποίηση LEED στο υψηλό επίπεδο GOLD και φέρει προδιαγραφές ενεργειακής βαθμολογίας κατά ΚΕΝΑΚ Α+. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εγκατάσταση συστημάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, σε υλικά χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, στην αναβαθμισμένη ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος και στην υγεία και ευεξία των χρηστών. Το εν λόγω οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται επί των οδών Ιεράς Οδού, Χαρτεργατών και Αγίου Πολυκάρπου, στην περιοχή Ελαιώνας του Δ. Αθηναίων, ανήκε στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία, περιλαμβάνοντας συγκρότημα βιομηχανικών κτιρίων, κτιρίων παραγωγής και αποθηκών.

Ανοιχτό, στο μεταξύ, παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με το ακίνητο του Βωβού που προόριζε για εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό και το οποίο έχει μείνει ημιτελές. Σε αυτήν τη φάση δεν έχει αποφασιστεί αν θα προχωρήσει η αλλαγή της χρήσης.

Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο αυτό προοριζόταν για mall, το οποίο μάλιστα φιλοδοξούσε να είναι το μεγαλύτερο στην Αθήνα, είχε προβλεπόμενη επιφάνεια 70.000 τ.μ. και θα περιελάμβανε και 3.000 θέσεις στάθμευσης. Το ύψος της επένδυσης θα έφτανε τα 250 εκατ. ευρώ. Το έργο σταμάτησε έπειτα από προσφυγές των κατοίκων της περιοχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το το mall ουσιαστικά αφέθηκε στην τύχη του.

Προ ημερών πήρε το πράσινο φως η χρηματοδότηση κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού. Ειδικότερα, ο Δήμος Αθηναίων ενέκρινε την πρόταση που υπεβλήθη από το ΥΠΕΝ για την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου ύψους 115 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2.11 “Πράσινες πόλεις (αστικές αναπλάσεις, εκσυγχρονισμός στόλου αστικών μεταφορών κ.λπ.)” του ΤΠΑ/ΠΠΑ.

Το προς υλοποίηση έργο αφορά την κατασκευή του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού. Το γήπεδο είναι χωρητικότητας τουλάχιστον 38.500 θεατών και κατηγορίας 4 (Category 4) κατά UEFA και συνολικής δόμησης περίπου 33.677,48 τ.μ.

Ειδικότερα, η περιοχή κατασκευής του γηπέδου οριοθετείται από τις οδούς Αγ. Άννης στα δυτικά και Αγ. Πολυκάρπου στα βόρεια, στα νοτιοανατολικά συνορεύει με το ρέμα Προφήτη Δανιήλ και νότια από ανώνυμη οδό.

Στο πλαίσιο κατασκευής του γηπέδου, κατασκευάζονται και υπόγειοι χώροι στάθμευσης 325 θέσεων, ενώ προβλέπονται χρήσεις όπως: – Κύριες αθλητικές δραστηριότητες και βοηθητικές αυτών / συμπληρωματικές. – Χώροι ιατρικής υποστήριξης και αποκατάστασης αθλητών. – Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού και αναψυχής. – Χώροι εστίασης. – Εμπορικές χρήσεις. – Πολυλειτουργικοί χώροι άθλησης και υγιεινής. – Αθλητικοί ξενώνες και χώροι φιλοξενίας. – Χώροι συνάθροισης κοινού – Εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων. – Χώροι εξυπηρέτησης Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Για την πρόσβαση στους υπόγειους χώρους στάθμευσης του γηπέδου προβλέπεται η κατασκευή συνδετήριας οδού μεταξύ των οδών Αγ. Άννης και Λ. Προφ. Δανιήλ, στα δύο άκρα της οποίας διαμορφώνονται τρισκελείς ισόπεδοι κόμβοι, που εξυπηρετούν μόνο κινήσεις εισόδου από τους δύο άξονες προς τον υπόγειο χώρο στάθμευσης του γηπέδου. Για τον λόγο αυτόν η συνδετήρια οδός είναι στο μεγαλύτερο τμήμα της μονοδρομημένη, με φορά από τα άκρα της προς τον σταθμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments