Πολιτική

Ευρωεκλογές: 70 ημέρες σκληρού ροκ

Ευρωεκλογές: 70 ημέρες σκληρού ροκ

Πηγή Φωτογραφίας: [368345] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός σε πρωταγωνιστικό ρόλο και πάλι.

“Η μουσική δωματίου τελείωσε και τώρα ήλθε η ώρα του σκληρού ροκ». Η διαδεδομένη φράση έχει τις καταβολές της στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα κλισέ των πολιτικών συντακτών. Κι όμως, είναι περίοδοι, που δεν μπορούν να περιγραφούν με μεγαλύτερη ακρίβεια. Μια τέτοια περίοδος είναι αυτή, που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και φαίνεται ότι θα έχει διάρκεια 70 ημερών, ήτοι δέκα εβδομάδων, μέχρι τις κάλπες των ευρωεκλογών, στις 9 Ιουνίου.

Με αυτό το δεδομένο, το κυβερνητικό προσωπικό αναπτύσσει επί του παρόντος μια συγκεκριμένη στρατηγική. Η στρατηγική βασίζεται σε δύο άξονες. Πρώτον, να μην επιτραπεί στην τραγωδία των Τεμπών να κυριαρχήσει στο κέντρο της πολιτικής επικαιρότητας. Παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να έρθει στο προσκήνιο για το θέμα αυτό, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται πρόοδος στη δικαστική έρευνα. Δεύτερον, να επιδιώξει να επικοινωνήσει με μεγαλύτερη έμφαση απ´ ότι αρχικά σχεδιαζόταν, το διακύβευμα της κάλπης, που πλέον αφορά, όπως λένε στην κυβέρνηση, την επόμενη μέρα της χώρας, θέτοντας ζήτημα πολιτικής σταθερότητας, άρα και κυβερνητικής ισχύος, σε αντιδιαστολή με συμφέροντα, που θα ήθελαν να τη διαταράξουν, προωθώντας τις δικές τους επιδιώξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι επισκέψεις εντός και εκτός Αττικής συνεχίζονται, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να κινείται μέσα σε αυτό το κλίμα της ακραίας πόλωσης. Η αρχή έγινε το Σάββατο στο Μοσχάτο, στην πρώτη “έξοδο” του πρωθυπουργού μετά τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας. Συνεργάτες του σημείωσαν τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά επισήμαναν ότι η καταγραφή του αναφέρεται στην κατάσταση των εθνικών εκλογών και όχι των ευρωεκλογών και ότι το γεγονός αυτό αντανακλά τις επιπτώσεις της πολωμένης κατάστασης.

Με τον Στέφανο Κασσελάκη να ζητεί διπλές εκλογές τον Ιούνιο και τον Νίκο Ανδρουλάκη να δηλώνει ότι το κόμμα του αποτελεί ισχυρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, είναι σαφές ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών αλλάζει και για την κυβέρνηση. Αν στο παρελθόν η πρώτη σημαντική εκλογική αναμέτρηση ήταν το ποιος θα διαπραγματευτεί για την Ελλάδα στην Ευρώπη και η ευρωκάλπη ήταν η δεύτερη πιο σημαντική εκλογική αναμέτρηση, σήμερα οι προτεραιότητες μάλλον αντιστρέφονται. Η πολιτική σταθερότητα θα κριθεί από τις επόμενες εκλογές, επεσήμαναν στο Μαξίμου, ενώ ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε χθες: “Είναι πολύ σημαντικό η ΝΔ να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή στις ευρωεκλογές για να έχει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση απέναντι σε όλους εκείνους που δεν προσφέρουν εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις”

Σε αυτό το πλαίσιο, η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου επαναπροσδιορίζεται, αλλά μετά τις παραιτήσεις των κ.κ. Μπρατάκου και Παπασταύρου, υπάρχει και η επιτακτική ανάγκη ανασυγκρότησης των δυνάμεων του κόμματος.

Στις κυβερνητικές προτεραιότητες, η οικονομία και η καθημερινότητα θα αποτελέσουν την αιχμή. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που από σήμερα ανέρχεται πλέον στα 830€, δίνει στην κυβέρνηση το επιχείρημα να απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί αύξησης, που οι πληθωριστικές πιέσεις εκμηδενίζουν, με την σημείωση ότι από το 2019 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 27%, έναντι 17%, που υπολογίζεται ότι έφθασαν οι ανατιμήσεις. Η κυβέρνηση θα επιμείνει στη δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950€ και μέσο μισθό στα 1500€ έως το 2027, διατήρηση της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα και ρυθμούς ανάπτυξης, που διατηρούν την οικονομία σε θετική πορεία.

Τα Τέμπη αποτέλεσαν αναμφίβολα τον “καταλύτη” για το πέρασμα της πολιτικής σύγκρουσης από τους χαλαρούς ρυθμούς των ευρωεκλογών σε μια σφοδρή αντιπαράθεση ένα χρόνο μετά τις διπλές εκλογές, που έφεραν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και τη ρήξη με την αντιπολίτευση. Με αφετηρία την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, ο οποίος έκανε λόγο για τυμβωρύχους και απόπειρα εκμετάλλευσης της τραγωδίας από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παραπέμπει σε δικαστικές έρευνες για την απόδοση ευθυνών. Οι δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος θα αποτυπώσουν τον αντίκτυπο των τελευταίων εξελίξεων στην κοινή γνώμη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments