Γεωπολιτικά

Ιμάμογλου για Ερντογάν: Εάν συνεχίσει έτσι η πολιτική του ζωή θα συντομευτεί

Ιμάμογλου για Ερντογάν: Εάν συνεχίσει έτσι η πολιτική του ζωή θα συντομευτεί

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Mayor of Istanbul Ekrem Imamoglu gestures during an interview with Reuters in Istanbul, Turkey, December 6, 2021. REUTERS/Umit Bektas

Ιμάμογλου σε Ερντογάν: Άκου το μήνυμα των εκλογών αλλιώς ο πολιτικός σου βίος θα μικρύνει

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να φοβάται για το πολιτικό του μέλλον εάν δεν εγκαταλείψει τις πολιτικές μέσω των οποίων «η βούληση ενός και μόνο ατόμου» κυριαρχεί στο τουρκικό κράτος, ανέφερε ο επανεκλεγείς δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, καλώντας τον πρόεδρο της Τουρκίας να εισακούσει το μήνυμα της κάλπης, αλλιώς, όπως είπε «ο πολιτικός του βίος θα μικρύνει».

Σε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ο κ. Ιμάμογλου ανέφερε ότι «τα πάντα είναι στα χέρια του», ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών ως καθαρή ένδειξη απόρριψης του ελέγχου που ασκεί στους θεσμούς ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι τοπικές εκλογές, στις οποίες το κόμμα του Ερντογάν έχασε έδαφος στη χώρα, σηματοδότησε μια σαφή ένδειξη ότι οι ψηφοφόροι είχαν απορρίψει την αυστηρότερη πίεση του προέδρου στους τουρκικούς κρατικούς θεσμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Οι FT επισημαίνουν τις ανησυχίες Τούρκων και διεθνών αναλυτών για τη διάβρωση του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης υπό τον Ερντογάν και ο κ. Ιμάμογλου συμπληρώνει:

«Έχει εξελιχθεί σε ένα καθεστώς, ένα σύστημα στο οποίο ακόμα και ο διευθυντής ενός θεσμού στην Κωνσταντινούπολη δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την υφιστάμενη εξουσία του χωρίς πολιτική οδηγία», είπε ο Ιμάμογλου και πρόσθεσε πως «μας δίνει μια κρατική δομή που αντανακλά τη βούληση ενός μόνου προσώπου».

«Μπορούμε να το ονομάσουμε αυταρχικό καθεστώς σε εισαγωγικά. Αλλά νομίζω ότι αυτές οι εκλογές τελικά καταδίκασαν και απέρριψαν όλη αυτή τη μέθοδο, όλη αυτή την πρακτική», τόνισε.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για τις υποθέσεις που τον αφορούν στα τουρκικά δικαστήρια, ο Εκρέμ Ιμάμογλου απάντησε πως «αυτός που θα φοβηθεί ίσως είναι ο Ερντογάν».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως μετά από τα εκλογικά αποτελέσματα ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να αντισταθεί στην επιστροφή στις λαϊκίστικες πολιτικές και στην κατάπνιξη των αντιπάλων του και σημειώνει ότι επί χρόνια ο Ερντογάν έχει οδηγήσει την Τουρκία σε όλο και πιο αυταρχικό μονοπάτι.

«Όμως οι τοπικές εκλογές απέδειξαν πως εκατομμύρια Τούρκοι έχουν διατηρήσει την πίστη τους στη δύναμη της κάλπης», σχολιάζουν οι Financial Times.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments