Τεχνολογία

Atos: O πρώην κολοσσός πληροφορικής αναζητά σανίδα σωτηρίας €1,2 δισ.

Atos: O πρώην κολοσσός πληροφορικής αναζητά σανίδα σωτηρίας €1,2 δισ.

Πηγή Φωτογραφίας: TOBIAS ARHELGER

Γιατί ο πρωην γαλλικός όμιλος πληροφορικής των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρειάζεται κρατική βοήθεια για να μειώσει το χρέος της

H πλούσια σε μετρητά και με χρηματιστηριακή αξία 15 δισ. δολαρίων το 2017, Atos SE φαινόταν να πλειοδοτεί για οτιδήποτε μπορούσε… Η εταιρεία πληροφορικής μέσω μιας σειράς εξαγορών, φαινόταν έτοιμη να γίνει ένας σπάνιος «πρωταθλητής» τεχνολογίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο σημερινός Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, ο οποίος ηγείτο της Atos εκείνη την εποχή, καυχιόταν για τον ισχυρό ισολογισμό της και πανηγύριζε για το πώς είχε ηγηθεί σε όλες αυτές τις συγχωνεύσεις και εξαγορές χωρίς χρέος.

Στη συνέχεια, όμως ό,τι μπορούσε να πάει στραβά, πήγε. Ο Μπετόν εγκατέλειψε το τιμόνι της Atos, οι επενδυτές άρχισαν να αμφισβητούν την απύθμενη όρεξη της Atos για συγχωνεύσεις και εξαγορές και οι ελεγκτές ανακάλυψαν λάθη στα βιβλία των αμερικανικών εταιρειών που είχε εξαγοράσει. Μια εναλλαγή διευθύνοντων συμβούλων – κατά μέσο όρο ένας κάθε έξι μήνες από το 2021 – ανέδειξε την αυξανόμενη δυσλειτουργία του ομίλου.

Τώρα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Atos έχει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ (5,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δανεισμό που δεν μπορεί να αποπληρώσει. Η κρίση χρέους της την ανάγκασε στα χέρια της γαλλικής κυβέρνησης, ζητώντας αντάλλαγμα για ενδιάμεση χρηματοδότηση, παρέχοντας στο κράτος δικαίωμα πρώτης άρνησης σε οποιαδήποτε συμφωνία πώλησής τους.

Πλέον η γαλλική εταιρεία πληροφορικής αναζητά 600 εκατ. ευρώ σε μετρητά και άλλα 600 εκατ. ευρώ σε πιστωτικές γραμμές και εγγυήσεις δανείων για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης έως το 2025, σύμφωνα με σχέδιο αναδιάρθρωσης που παρουσιάστηκε στους πιστωτές.

Η Atos στοχεύει να μειώσει το χρέος της κατά 2,4 δισ. ευρώ έως το 2026 και θέλει να παρατείνει τις υπόλοιπες λήξεις του χρέους της κατά πέντε χρόνια, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Το Bloomberg ανέφερε προηγουμένως ότι αναζητούσε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια και να μειώσει το χρέος της περίπου κατά το ήμισυ.

Η Atos, που κάποτε αντιμετωπίστηκε ως το ανερχόμενο αστέρι της τεχνολογικής βιομηχανίας της Γαλλίας, αντιμετωπίζει συσσωρευμένα χρέη – και εξαντλούνται οι επιλογές για να το μειώσει. Η εταιρεία οφείλει περίπου 4,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,65 δισ. ευρώ είναι απαιτητά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Στο μεταξύ, οι συνομιλίες για την πώληση τμημάτων της επιχείρησής της στην EPEI του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Ντάνιελ Γκρεντίσκι και στην Airbus SE έχουν αποτύχει.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 97% τα τελευταία επτά χρόνια, με μια σειρά από περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού, λογιστικά λάθη, προειδοποιήσεις για τα κέρδη και αντιξοότητες σε ολόκληρο τον κλάδο να εξαλείφουν σχεδόν 12 δισεκατομμύρια ευρώ στην αξία της αγοράς.

Η Atos εξασφάλισε ενδιάμεση χρηματοδότηση από τράπεζες και γαλλική κυβέρνηση Οι υφιστάμενοι μέτοχοι και οι τρίτοι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν προτάσεις χρηματοδότησης για χρέος ή μετοχές έως τις 26 Απριλίου, δήλωσε η Atos. Έως ότου επιτευχθεί συμφωνία, η Atos έχει παρατάξει 400 εκατ. ευρώ σε ενδιάμεση χρηματοδότηση από μια ομάδα τραπεζών και ομολογιούχων, με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ από το γαλλικό κράτος, το οποίο θα λάβει μια χρυσή μετοχή στη στρατηγική επιχείρηση υπερυπολογιστών.

Η εταιρεία επιδιώκει να ανακτήσει ένα προφίλ πιστοληπτικής αξιολόγησης ΒΒ μέχρι το 2026. Η S&P Global Ratings υποβάθμισε το χρέος της φέτος σε Β-, έξι βήματα προς την περιοχή των σκουπιδιών. Το σύνολο του χρέους της Atos είναι επί του παρόντος μη εξασφαλισμένο. Το αν ορισμένοι πιστωτές θα λάβουν ή όχι μεγαλύτερη ασφάλεια θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις, δήλωσε ο Σάλεχ. Η Atos δήλωσε ότι αναμένει τα έσοδά της να μειωθούν κατά 1,9% στα 9,9 δισ. ευρώ το 2024, πριν επιστρέψουν σε ανάπτυξη από το 2025

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments