Policy Briefs

Σάντσεθ: Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Σάντσεθ: Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Σειρά ευρωπαϊκών χωρών πρόκειται να επισκεφθεί ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πηγές της ισπανικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα πραγματοποιήσει ένα ταξίδι σε ευρωπαϊκές χώρες στην πρωτοβουλία της Μαδρίτης για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Θα επισκεφθεί ειδικότερα τη Νορβηγία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και τη Σλοβενία, ενώ θα συναντηθεί και με τον Πορτογάλο ομόλογό του κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Pilar Alegria, ο Πέδρο Σάντσεθ (PSOE, Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) επιθυμεί να εκφράσει στους Ευρωπαίους ηγέτες την «ανησυχία του για την κατάσταση στη Γάζα και την ανάγκη αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτους» , ανέφερε η EFE.

«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Πρόκειται για την πίεση για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους », είπε. «Θέλουμε να συμβάλουμε στην έναρξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα μιας ειρηνευτικής διαδικασίας προκειμένου να επιτευχθεί η λύση των δύο κρατών, Παλαιστινιακό και Ισραήλ. »

Ο πρωθυπουργός πρότεινε την ιδέα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρόσφατα υπέγραψε επιστολή με τους ηγέτες πολλών χωρών της ΕΕ ζητώντας την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, όπου συναντήθηκε με «βασικούς παίκτες στον αραβικό κόσμο» στην Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, πρότεινε ότι η Μαδρίτη θα μπορούσε να αναγνωρίσει μονομερώς την Παλαιστίνη ως κράτος πριν από το «καλοκαίρι». Είπε επίσης ότι είναι πεπεισμένος ότι και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Επιπλέον, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία ​​ανακοίνωσαν στις 22 Μαρτίου ότι ήταν έτοιμες να αναγνωρίσουν το Κράτος της Παλαιστίνης, «τον μόνο τρόπο για να επιτευχθεί ειρήνη και ασφάλεια» σε αυτή τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο περιοχή.

Η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Τσεχική Δημοκρατία είναι τα εννέα κράτη μέλη της ΕΕ που αναγνωρίζουν επί του παρόντος το παλαιστινιακό κράτος.

Μετά το ταξίδι του στη Νορβηγία και την Ιρλανδία, ο κ. Sánchez θα δεχθεί τον νέο Πορτογάλο πρωθυπουργό, Luís Montenegro, στη Μαδρίτη τη Δευτέρα (15 Απριλίου) και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Σλοβενία ​​και το Βέλγιο την Τρίτη (16 Απριλίου) για να συναντήσει τους αρχηγούς των κυβερνήσεων. των δύο αυτών χωρών.

Από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, η στρατιωτική απάντηση του Τελ Αβίβ στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 33.360 Παλαιστινίων και 75.993 τραυματίες, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από την Υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments