Οικονομία

Tα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ «βάζουν φρένο» στις μειώσεις των επιτοκίων από την Fed

Tα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ «βάζουν φρένο» στις μειώσεις των επιτοκίων από την Fed

Πηγή Φωτογραφίας: Fed Chairman Jerome H. Powell on Wednesday said that rates will be unchanged.Credit...Pete Marovich for The New York Times

«Φρένο» στα σενάρια πρόωρων μειώσεων των επιτοκίων από την Fed

Tα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, «βάζουν φρένο» στα σενάρια πρόωρων μειώσεων των επιτοκίων από την Fed.

Καθώς οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ άρχισαν πέρυσι να κατευθύνουν τον κόσμο προς πιθανές μειώσεις επιτοκίων το 2024, πήραν θάρρος από τα στοιχεία που έδειχναν ότι ο πληθωρισμός για πολλούς μήνες είχε καταρρεύσει στο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, απόδειξη ότι οι πολιτικές τους περιόριζαν μια ακόμη υπερβολικά θερμή οικονομία.

«Φρένο» στα σενάρια πρόωρων μειώσεων των επιτοκίων από την Fed

Αυτές οι προβλέψεις έχουν πλέον αντιστραφεί, με τα νέα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάρτιο να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε σε 3,5% ετησίως από 3,2% τον προηγούμενο μήνα, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η άνοδος είναι πιθανό να τροφοδοτήσει την αμφιβολία στη Fed ότι τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν σύντομα σε μια οικονομία που συνεχίζει να αναπτύσσεται πάνω από την τάση, να παράγει αρκετές θέσεις εργασίας για να κρατήσει την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα και που έχει ωθήσει έναν πυρήνα τουλάχιστον τεσσάρων από τους 12 αξιωματούχους της Fed που ψηφίζουν για τη νομισματική πολιτική σε μια επιφυλακτική στάση.

Οι επενδυτές αντέδρασαν στα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, μετατοπίζοντας τα στοιχήματα από μια αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο προς μια μείωση τον Σεπτέμβριο. Επίσης, βλέπουν τώρα ότι η Fed θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς μόνο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα φέτος, από τις προσδοκίες για μείωση του επιτοκίου που έφθανε μέχρι και μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα.

«Όταν αρχίζετε να βλέπετε μήνα με το μήνα να μην μειώνεται ο πληθωρισμός, και να ανεβαίνει αν κοιτάξετε τις εξαμηνιαίες μεταβολές, νομίζω ότι αυτό έχει δώσει στη Fed έναυσμα… Υπήρξε μια αλλαγή στο κλίμα», δήλωσε η Karen Dynan, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μη μόνιμη ανώτερη συνεργάτης στο Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά.

Από καμία μέχρι μία μείωση φέτος

Τα μέλη της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων της Fed, συμπεριλαμβανομένων δύο διοικητών και δύο προέδρων περιφερειακών αποθεματικών τραπεζών, έχουν από την τελευταία συνεδρίαση αναλύσει λεπτομερώς τις σοβαρές ανησυχίες τους σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Thomas Barkin, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι ένας ακόμη μήνας απογοητευτικών στοιχείων μετά τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες μετρήσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τα πράγματα.

Η ετήσια εξαμηνιαία μεταβολή του ΔΤΚ χωρίς τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – που θεωρείται αξιόπιστος οδηγός για τον πληθωρισμό – αυξήθηκε από 3,08% τον περασμένο Νοέμβριο σε 3,94% τον Μάρτιο.

Αυτή η άνοδος – που παρατηρείται και στο μέτρο που χρησιμοποιεί η Fed για τον στόχο της για τον πληθωρισμό – διέκοψε μια ευνοϊκή πορεία μετρήσεων κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, η οποία ώθησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αρχίσουν να θέτουν τις βάσεις για τη μείωση του επιτοκίου πολιτικής από το σημερινό εύρος 5,25%-5,50%, όπου βρίσκεται από τον περασμένο Ιούλιο.

Η διοικητής της Fed Μισέλ Μπόουμαν -ίσως το πιο ένθερμο γεράκι- προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η αύξηση των επιτοκίων, αν και δεν αποτελεί τη βασική της υπόθεση.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση πολιτικής του Μαρτίου ότι μείωσε τις προοπτικές του από δύο μειώσεις επιτοκίων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 σε μία μόνο κίνηση στα τέλη του έτους. Σε συνέντευξή του την Τρίτη στο Yahoo Finance, δήλωσε ότι είναι πιθανό η Fed να μην μειώσει καθόλου τα επιτόκια φέτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments