Πολιτική

Τα μικρά κόμματα στη μάχη των ευρωεκλογών

Τα μικρά κόμματα στη μάχη των ευρωεκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: [368836] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)//newpost.gr

Πρόσωπα και στρατηγικές.

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές βλάπτουν σοβαρά την ποιότητα και την ουσία της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο, όπως καταδεικνύεται στις επιτροπές και στην Ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας, από το περιεχόμενο των παρεμβάσεων που σχεδόν καθημερινά γίνονται από πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή. Το περιεχόμενο των ομιλιών και των παρεμβάσεών τους κατά κανόνα δεν αφορά τα υπό συζήτηση και προς ψήφιση νομοθετήματα, αλλά συνιστά μια διαρκή και επαναλαμβανόμενη εφ’ όλης της ύλης κριτική τοποθέτηση τόσο έναντι της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και των θέσεων ή και των δράσεων ανταγωνιστών τους στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν εκδηλώνεται μόνον η γνωστή σύγκρουση ανάμεσα στους, με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς, «μεγάλους» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με «τρόπαιο» τη δεύτερη θέση. Αλλά και μια διαρκώς κλιμακούμενη αντιπαράθεση στην οποία έχουν εισέλθει και οι λεγόμενοι «μικροί», είτε πρόκειται για τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ (Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, ΚΚΕ), είτε για τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας (Νίκη, Ελληνική Λύση).

Νέα Αριστερά

Η Νέα Αριστερά ανακοίνωσε δεκαοκτώ νέες υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές 2024 της 9ης Ιουνίου, που εγκρίθηκαν από το Μεταβατικό Πανελλαδικό της Συντονιστικό.

Τα ονόματα πρώην υπουργών επί ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη και Γιώργου Σταθάκη, ξεχωρίζουν μεταξύ των ονομάτων του ψηφοδελτίου της Νέας Αριστεράς για τις ευρωεκλογές 2024.

Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Φίλης και ο Γιώργος Σταθάκης απομακρύνθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα, φέτος, και εντάχθηκαν στη «Νέα Αριστερά» όπου θα «διεκδικήσουν» μία θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η Νέα Αριστερά ανακοινώνει 18 νέες υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές που εγκρίθηκαν από το Μεταβατικό Πανελλαδικό της Συντονιστικό» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Πλεύση Ελευθερίας

Στην Πλεύση Ελευθερίας δεν ανοίγουν ακόμη τα χαρτιά τους.

Έως τώρα, τον τόνο στον μικρό κομματικό σχηματισμό της ριζοσπαστικής αριστεράς δίνει η πρόσφατη παρέμβαση του γνωστού τραγουδοποιού Μπάμπη Στόκα.

Συγκεκριμένα, ο Μπάμπης Στόκας αποκάλυψε ότι σκέφτεται την κάθοδο του στις Ευρωεκλογές, καθώς έχει δεχθεί σχετική πρόταση. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξής του με τον Φίλιππο Πλιάτσικα σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, έχει δεχθεί πρόταση από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου για να κατέβει υποψήφιος στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

«Είχα μια πρόταση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να κατέβω για Ευρωβουλευτής, το σκέφτηκα.. Το ένστικτό μου λέει να το δοκιμάσω. Δεν ξέρω τίποτα, δεν είμαι σε τίποτα μέσα. Είμαι καινούργιος αλλά με αγνές προθέσεις. Λέω να το δοκιμάσω. Βέβαια αν βγω, τώρα μιλάμε στον αέρα. Νομίζω χρειάζονται νέα πρόσωπα. Νομίζω η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας αυτή τη στιγμή χρειάζεται ανανέωση», αποκάλυψε ο Μπάμπης Στόκας.

ΚΚΕ

Πιο αποφασιστική και έντονη είναι η εκλογική κινητοποίηση το Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρόσφατη εκδήλωση παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε ότι «το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ εκφράζει τη γνήσια εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση που εκδηλώθηκε απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ με τους μεγάλους αγώνες του λαού και τις νεολαίας».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «σε αυτές τις ευρωεκλογές κρίνεται η ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της ΕΕ και της στρατηγικής του κεφαλαίου. Κρίνεται κυρίως το πόσο πιο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ και πόσο πιο αποδυναμωμένα θα είναι συνολικά όλα τα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ, είτε αυτά βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Κρίνεται το πόσο θα δυναμώσει ο αγώνας για την πραγματική και ρεαλιστική διέξοδο από τον φαύλο κύκλο της εκμετάλλευσης και της αδικίας, των πολέμων και της φτώχειας».

Πραγματική και ρεαλιστική διέξοδος προς όφελος του λαού υπάρχει και βρίσκεται στην πολιτική και το ανατρεπτικό πρόγραμμα του ΚΚΕ. Με τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, με τα κλειδιά της ανάπτυξης και της οικονομίας στα δικά του χέρια, σε μία κοινωνία απαλλαγμένη από τις επικίνδυνες δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν είναι καθόλου «χαλαρή» γιατί «καθόλου “χαλαρά” δεν είναι όλα αυτά που μας έρχονται ως κατευθύνσεις από την ΕΕ, από το Ευρωκοινοβούλιο και αποτελούν το 90% των νόμων που ψηφίζονται στη συνέχεια από τις κυβερνήσεις και τα άλλα κόμματα στη χώρα μας».

«Πίσω από όλα τα μεγάλα προβλήματα του λαού βρίσκεται η ΕΕ και οι πολιτικές της κατευθύνσεις, τις οποίες υλοποιεί μέχρι κεραίας σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Και όταν δεν τις υλοποιούν ως κυβερνήσεις, τις στηρίζουν ως αντιπολίτευση», επεσήμανε, απαριθμώντας, στη συνέχεια, τις βαριές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τον λαό από συγκεκριμένες Οδηγίες και την πολιτική της ΕΕ.

«Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι απλό, σαφές και αμείλικτο: Ο λαός και η νεολαία θα πουν “ναι, συμφωνούμε, προχωρήστε”; Ή θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης, αντίθεσης και θα πουν “ως εδώ, δεν σας νομιμοποιώ με την ψήφο μου για να συνεχίσετε αυτά τα εγκλήματα σε βάρος μου”»;, υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Όποιος αποφασίσει να κάνει το δεύτερο, πρέπει να ξέρει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ είναι ο γνήσιος, ο σταθερός, ο διαχρονικός και αταλάντευτος αντίπαλος της ΕΕ και της πολιτικής της».

Νίκη

Συνολικά 34 είναι τα πρόσωπα, που απαρτίζουν, μέχρι τώρα, το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Ανάμεσα σε αυτούς τους υποψηφίους διακρίνουμε τον Ραφαήλ Καλυβιώτη του Δικτύου Συντηρητικών, τον ηθοποιό Νίκο Αναδιώτη, τον αντιστράτηγο ε.α. Νίκο Ιντζέ και τον καθηγητή Σεισμολογίας Άκη Τσελέντη.

Υπενθυμίζεται ότι σταθερός ιδεολογικός προσανατολισμός του κόμματος παραμένει ο συντηρητισμός και ο σκεπτικισμός έναντι των γραφειοκρατικών δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελληνική Λύση

Στην Ελληνική Λύση δεν εκδηλώνουν ακόμη πλήρως τις πολιτικές προθέσεις τους.

Στις µετρήσεις προηγείται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, µε ποσοστό άνω του 9%, διεκδικώντας την 4η θέση από το ΚΚΕ. ∆ηµοσκοπικά, τουλάχιστον, έχει διπλασιάσει τη δύναµή του σε σχέση µε το 4,18% που έλαβε το κόµµα του στις ευρωεκλογές του 2019, εκλέγοντας τότε έναν ευρωβουλευτή, τον Εµµ. Φράγκο.

Ο κ. Βελόπουλος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το ευρωψηφοδέλτιο, αναµένοντας -σύµφωνα µε συνεργάτες του- όλες τις εξελίξεις στη Νέα ∆ηµοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ. Κατά τις ίδιες πηγές, συνοµιλεί και µε παλαιά στελέχη της φιλελεύθερης παράταξης από τη Βόρεια Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments