Πολιτική

Εκνευρισμός στην Τουρκία για Κυπριακό και Αιγαίο

Εκνευρισμός στην Τουρκία για Κυπριακό και Αιγαίο

Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μεσολάβησαν δώδεκα μήνες "ηρεμίας" της Άγκυρας.

Η προαναγγελία της κυβέρνησης ότι σκοπεύει να δημιουργήσει δύο νέα θαλάσσια πάρκα στο Ιόνιο και το Αιγαίο, από τη μια, και από την άλλη οι συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για την προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων, όπου η τύχη τους συνδέθηκε ευθέως με το Κυπριακό, ήταν αρκετά για να φορτίσουν επικίνδυνα το κλίμα στις σχέσεις της γείτονος με την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Η επανάληψη της στρατηγικής των προκλήσεων εκ μέρους της Άγκυρας έρχεται ένα μήνα πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, την οποία η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί στενά, δεδομένου ότι θα προηγηθούν δύο σημαντικές συναντήσεις στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Στις 22 Απριλίου θα φτάσει στην Αθήνα τουρκική αντιπροσωπεία για τον επόμενο γύρο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 26 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση αναφορικά με τη λεγόμενη “θετική ατζέντα”.

Από τις Βρυξέλλες, μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι “έκλεισε” επίσκεψη στην Άγκυρα για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στις 13 Μαΐου.

Για το Μέγαρο Μαξίμου, η εξαγγελία για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος είναι καθαρά περιβαλλοντικό ζήτημα, το οποίο δεν πρέπει ποτέ να “πολιτικοποιηθεί”, πόσο μάλλον μια διμερής διαφορά με την Τουρκία, η οποία δεν πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, ο οποίος χαρακτήρισε «παντελώς αδικαιολόγητη» την αντίδραση της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και μου προκαλεί εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μία πρωτοβουλία, η οποία στο κάτω κάτω έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, την οργή της Άγκυρας προκάλεσαν τα αποτελέσματα της συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με αφορμή τη ρητή αναφορά η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού.

Με μια οργισμένη ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε: “Η σύνδεση του Κυπριακού με την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ είναι απαράδεκτη. Κάθε προσέγγιση που περιορίζει τις πολύπλευρες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στο Κυπριακό πρέπει να εγκαταλειφθεί”.

Εν τω μεταξύ, την εξέλιξη αυτή χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι “εστάλη συνειδητά ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά το κατά πόσο αυτό το μήνυμα θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments