Οικονομία

ΕΣΠΑ: Όλα τα προγράμματα για τις επιχειρήσεις που θα βγουν στον αέρα το 2024

ΕΣΠΑ: Όλα τα προγράμματα για τις επιχειρήσεις που θα βγουν στον αέρα το 2024

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Τα χρονοδιαγράμματα των προσκλήσεων

Μια σειρά από σημαντικές δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» του νέου ΕΣΠΑ έρχονται εντός του 2024, σύμφωνα με τον τελευταίο προγραμματισμό προσκλήσεων που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Εντός των επόμενων μηνών πρόκειται για να ξεκινήσει το Ερευνώ – Καινοτομώ των 300 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη και ενίσχυση των ικανοτήτων της έρευνας και της καινοτομίας και αξιοποίηση των προηγμένων τεχνολογιών από επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς.

Αντίθετα, για το τρίτο τρίμηνο του έτους πάει το πρόγραμμα των 100 εκατ. ευρώ για την «Στήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα» μέσω του οποίου θα υποστηριχθεί η παραγωγή ταινιών και σειρών από ελληνικές εταιρείες.

Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται το πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 1.900 ωφελούμενους ηλικίας 30-55 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία. Η δράση phasing θα τρέξει μέσω της ΔΥΠΑ αποκλειστικά σε περιοχές εκτός της Αττικής και του Ν. Αιγαίου. Ακόμη, μέσω της ΔΥΠΑ θα τρέξει και δράση για την κατάρτιση αυτοαπασχολουμένων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Εντός του δεύτερου τριμήνου αναμένονται δράσεις για την στήριξη των δομών μεταφοράς τεχνολογίας (προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ) και για τη δημιουργία κέντρων ικανοτήτων προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Μέχρι τον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσουν και δράσεις για διακρατικές συνεργασίες στην έρευνα και καινοτομία.

Εντός του τρίτου τριμήνου αναμένεται η ενεργοποίηση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα του Ταμείου Πατεντών (Patent Fund), το οποίο θα υποστηρίζει την κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 41,4 εκατ. ευρώ.

Μια επιπλέον δράση 200 εκατ. ευρώ

Εκτός του προγραμματισμού, για τώρα, βρίσκεται μια επιπλέον δράση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πρόκειται να προκηρυχθεί μετά το Πάσχα και να ξεκινήσει πιθανότατα τον Σεπτέμβριο. Η δράση αυτή θα αξιοποιήσει τα κονδύλια που έμειναν αδιάθετα από το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Οι τρεις δράσεις του προγράμματος «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», «Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» και «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ» ολοκληρώθηκαν με την υποβολή συνολικά 2.837 αιτήσεων χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 250.542.980 ευρώ με Δημόσια Δαπάνη 120.245.843 ευρώ. Το οποίο σημαίνει πως τα αδιάθετα κονδύλια από τον προϋπολογισμό των 300 εκατ. θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, καθώς δεν εγκρίνονται όλες οι αιτήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments