People

Κάμαλα Χάρις: Βλέπει μισογυνισμό και σεξισμό για τα σχόλια του τρόπου που γελάει

Κάμαλα Χάρις: Βλέπει μισογυνισμό και σεξισμό για τα σχόλια του  τρόπου που γελάει

Πηγή Φωτογραφίας: U.S. Vice President Kamala Harris, September 2023. (Official White House photograph by Lawrence Jackson)

Κάμαλα Χάρις: «Έχω το γέλιο της μητέρας μου και μεγάλωσα με γυναίκες που γελούσαν με την καρδιά τους».

Στα σχόλια που δέχεται για τον τρόπο με τον οποίο γελάει αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, σε συζήτηση που είχε με την Ντρου Μπάριμορ, υπονοώντας ότι αποτελούν μια μορφή σεξισμού.

«Με ρώτησες νωρίτερα για το τι σημαίνει να είσαι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Και ξέρεις είναι αστείο γιατί ακόμα οι άνθρωποι προσπαθούν να το συνηθίσουν σωστά; Για παράδειγμα οι συνεργάτες μου, μου δείχνουν πράγματα που απλά με αφήνουν με διασκεδάζουν. Όπως όσα λένε ορισμένοι για τον τρόπο με τον οποίο γελάω» είπε χαρακτηριστικά η Κάμαλα Χάρις υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί ένα κομμάτι της προσαρμογής που πρέπει να κάνουν οι Αμερικανοί για να συνηθίσουν ότι το  νο2 της χώρας τους είναι γυναίκα.

«Ναι, έχεις δίκιο. Οκ. Αγαπώ το γέλιο σου» πρόσθεσε από την πλευρά της η Μπάριμορ. «Έχω το γέλιο της μητέρας μου. Και μεγάλωσα με γυναίκες που γελούσαν με την καρδιά τους. Γελούσαν ενώ καθόντουσαν στην κουζίνα και έπιναν τον καφέ τους συζητώντας για ιστορίες με πολύ γέλιο» πρόσθεσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vice President Kamala Harris (@vp)

«Ξέρεις ποτέ δεν θα μπορέσω να είμαι έτσι» συμπλήρωσε βάζοντας το χέρι της μπροστά στο στόμα της για να γελάσει με φειδώ.

«Δεν είμαι αυτό το άτομο. Και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε και να θυμίζουμε στους νεώτερους: μην περιορίζεστε από την αντίληψη που έχουν οι άλλοι για τα πράγματα και να μην σκέφτεστε πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεστε για να είστε σωστή και απέναντι σε ποιους» κατέληξε η κυρία Χάρις. «Μπορεί να είσαι η πρώτη που θα πετύχει πολλά σπουδαία πράγματα. Εκείνο που έχει σημασία είναι να κάνεις ό,τι μπορείς ώστε να μην είσαι και η τελευταία». Αυτά τα λόγια της μητέρας της θυμήθηκε η Κάμαλα Χάρις την ημέρα της ορκωμοσίας της. Η αντιπρόεδρος συγκεντρώνει στο πρόσωπό της μερικά χαρακτηριστικά, από εκείνα που δεν τελούν σε αφθονία στα ανώτατα αξιώματα. Είναι γυναίκα, ινδο-τζαμαϊκανής καταγωγής, κόρη μεταναστών. Η πορεία της στο δημόσιο βίο δείχνει ότι προσπαθεί να ανοίγει δρόμους, όχι μόνο για να περάσει η ίδια, αλλά και για να ακολουθήσουν πολλοί άλλοι νέοι, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και κοινωνικό-οικονομική προέλευση.

Εστιάζουμε σήμερα σε τρεις βασικούς πυλώνες της προεκλογικής της πλατφόρμας, που δεν ήταν απλά λόγια, ωραίες μπροσούρες και υποσχέσεις. Ήταν πεδία πολιτικής στα οποία είχε ήδη αφήσει το στίγμα της ως δημόσια κατήγορος στην Καλιφόρνια, ως γερουσιαστής, ως δημόσια λειτουργός εν τέλει. Η δημόσια διοίκηση, η κλιματική αλλαγή, η ισότητα και η προστασία των καταναλωτών, αποτέλεσαν πολιτικές στις οποίες η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη πετύχει σημαντικά επιτεύγματα».

Δημόσια Διοίκηση

Η Κάμαλα Χάρις, κατάφερε να δώσει θετικό περιεχόμενο στις δέκα πιο τρομαχτικές λέξεις των αγγλικών, σύμφωνα με τη γνωστή ρήση του Ρόναλντ Ρίγκαν. Ενώ για τον Ρίγκαν η οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση έμοιαζε τρομακτική, η Κάμαλα Χάρις πιστεύει στην ύπαρξη νόμων που προστατεύουν πολίτες και καταναλωτές από την δεσπόζουσα θέση μεγάλων εταιριών. Πολιτεύεται στην Καλιφόρνια, όπου ισχύουν μερικοί από τους πιο αυστηρούς νόμους για την προστασία των καταναλωτών, ενώ ταυτόχρονα, η πολιτεία αυτή είναι η έδρα των εταιριών που πρωτοπορούν σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας. Η ίδια ισχυρίζεται, ότι η Καλιφόρνια είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ότι οι νόμοι δεν αποτελούν τροχοπέδη της καινοτομίας. Οι κακοί νόμοι βλάπτουν – οι σωστοί νόμοι ενισχύουν την πρόοδο, την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη.

Η Κάμαλα Χάρις έχει μακρά ιστορία υποστήριξης των εργαζομένων στο δημόσιο στις ΗΠΑ. Ως γερουσιαστής είχε υποστηρίξει τον νόμο για το δικαίωμα στο συνδικαλίζεσθαι των δημοσίων υπαλλήλων. Στήριξε επίσης τον νόμο που παρείχε στους πολιτειακούς δημοσίους υπαλλήλους παρεμφερή δικαιώματα συλλογικώνδιαπραγματεύσεων, με αυτά που έχουν οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι. Η αντιπρόεδρος υποστηρίζει ότι πρώτα πρέπει να δοθεί στους υπαλλήλους η δυνατότητα να συνδικαλιστούν κι έπειτα, ενωμένοι, να προχωρήσουν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η Κάμαλα Χάρις εναντιώθηκε, επίσης, στην έκδοση εκτελεστικών διαταγμάτων από τον Τραμπ που διευκόλυναν την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων.

Το 2018, κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής ακρόασης με τον Jeff Pon, που ήταν τότε διευθυντής διαχείρισης προσωπικού του Δημοσίου, αντιτάχθηκε σθεναρά στα σχέδια του Τραμπ να ενσωματώσει την ομοσπονδιακή υπηρεσία διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στις διοικητικές υπηρεσίες του Λευκού Οίκου. Υποστήριξε ότι πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί ο διαχωρισμός της διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού του Αμερικανικού δημοσίου με από την οποιαδήποτε κομματική επιρροή. Κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται παρά μόνο αν υπάρχει απόσταση μεταξύ της πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας, γεγονός που υπονομεύονταν με την πρόταση του Τραμπ να θέσει «κάτω από τις φτερούγες του» την υπηρεσία που διοικεί όλο το ομοσπονδιακό ανθρώπινο δυναμικό του Αμερικανικού Δημοσίου.

Η νέα αντιπρόεδρος παραμένει, ταυτόχρονα, αυστηρή σε θέματα λογοδοσίας και διαφάνειας. Εισηγήθηκε νομοθεσία για την αστυνομία, σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικοί θα υποχρεώνονταν να φορούν κάμερες που θα κατέγραφαν κάθε περιστατικό. Θα έπρεπε, επίσης, να εκπαιδευτούν σε ήπιες τεχνικές αποκλιμάκωσης της έντασης ώστε να μην καταφεύγουν σε πυροβολισμούς, παρά μόνο ως έσχατη λύση, όταν κάτι τέτοιο είναι απολύτως απαραίτητο για την προστασία ανθρώπινων ζωών. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2014, η Κάμαλα Χάρις είχε εξοργίσει τους αστυνομικούς όταν ως εισαγγελέας είχε αρνηθεί να εισηγηθεί τη θανατική ποινή για το μέλος μιας συμμορίας που είχε πυροβολήσει αστυνομικό.

Αλλά και πιο πρόσφατα, στην πανδημία, η Κάμαλα Χάρις υπέγραψε μια επιστολή προς τον Τραμπ, ζητώντας του να μεριμνήσει ώστε να εφαρμοστεί στο μέγιστο δυνατό η τηλε-εργασία στο Δημόσιο. Τον Μάιο ζήτησε να πάρουν επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Τον Ιούνιο εισηγήθηκε νομοθεσία για την προστασία των υπαλλήλων που καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς και κατασπατάλησης των κονδυλίων αρωγής για τον κορωνοϊό. Όσοι εργάζονται στη διαχείριση αυτών των κονδυλίων, είχε πει, έχουν την υποχρέωση να καταγγέλλουν παραβατικές συμπεριφορές που πέφτουν στην αντίληψή τους και πρέπει το κράτος να τους προστατεύει όταν το κάνουν.

Περιβάλλον

Έντονη δράση έχει αναπτύξει και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. «Η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή και η αναστροφή της απαιτεί γενναιότητα. Απαιτεί πρώτ’ από όλα, να σταματήσει η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων να αρνείται την επιστήμη και να παραδεχτεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και πραγματική» είχε πει η Χάρις. Υποστήριξε τη «Νέα πράσινη Συμφωνία» που περιγράφει πως πρέπει να αναμορφωθεί η Αμερικανική οικονομία ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή Η συμφωνία αυτή ήταν σύμφωνα με κάποιους ρεπουμπλικάνους ένα σοσιαλιστικό μανιφέστο – δεν το έλεγαν για κομπλιμέντο. Όταν οι ΗΠΑ ήταν σε διαπραγματεύσεις για να συνάψουν εμπορική συμφωνία με τη Βραζιλία, η Κάμαλα Χάρις παρενέβη ζητώντας να σταματήσει η διαπραγμάτευση, αν ο Μπολσονάρο δεν υπέγραφε ρήτρες προστασίας του Αμαζονίου. Μαζί με την έτερη διάσημη των Δημοκρατικών, την Alexandria Ocasio-Cortez, εισηγήθηκαν ένα νομοσχέδιο για να ερευνηθεί κατά πόσο επηρεάζονται δυσανάλογα αρνητικά, οι οικονομικά ασθενέστεροι, από την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Ισότητα – Κοινωνική Δικαιοσύνη

Κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών, η Κάμαλα Χάρις υποστήριξε μερικές εξαιρετικά προοδευτικές, ακόμα και για τους ίδιους τους Δημοκρατικούς, προτάσεις που αφορούσαν τις γυναίκες. Μια από αυτές είναι η άποψη ότι οι αμβλώσεις πρέπει να χρηματοδοτούνται από το κράτος, γιατί έτσι θα σωθούν πολλές ζωές γυναικών που ανήκουν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Πρότεινε επίσης την δυνατότητα παροχής εξάμηνης άδειας σε όλους τους εργαζόμενους για λόγους οικογενειακούς (πχ. τεκνοθεσία), ιατρικούς, ακόμα και για λόγους ενδο-οικογενειακής βίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments