Οικονομία

Βλαπτική για το ευρώ μια πιθανή απόκλιση ΕΚΤ – Fed στα επιτόκια, προειδοποιεί οικονομολόγος

Βλαπτική για το ευρώ μια πιθανή απόκλιση ΕΚΤ – Fed στα επιτόκια, προειδοποιεί οικονομολόγος

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks to reporters following the Governing Council's monetary policy meeting at the ECB headquarters in Frankfurt, Germany, January 25, 2024. REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Η ΕΚΤ φαίνεται να βρίσκεται σε πορεία μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, εκτός αν υπάρξουν σημαντικές εκπλήξεις, και τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν έκτοτε ενισχύσει την υπόθεση μιας επικείμενης μείωσης του κόστους δανεισμού.

Η προοπτική απόκλισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι «ιδιαίτερα αρνητική» για την ευρωζώνη των 20 χωρών, σύμφωνα με  οικονομολόγο.

Η ΕΚΤ φαίνεται να βρίσκεται σε πορεία μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, εκτός αν υπάρξουν σημαντικές εκπλήξεις, και τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν έκτοτε ενισχύσει την υπόθεση μιας επικείμενης μείωσης του κόστους δανεισμού.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη, με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια να επικαλείται «έλλειψη περαιτέρω προόδου» για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν αναμένει να μειώσει τα επιτόκια έως ότου αποκτήσει «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά πίσω προς το επίπεδο-στόχο της, επαναλαμβάνοντας τη γλώσσα που χρησιμοποίησε μετά τις συνεδριάσεις του Μαρτίου και του Ιανουαρίου.

Αυτό αφήνει την ΕΚΤ σταθερά σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων πριν από τη Fed.

«Το πρόβλημα της μείωσης των επιτοκίων αυτή τη στιγμή είναι ότι η ΕΚΤ θεωρεί δεδομένη τη δύναμη του ευρώ. Και αν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αυτό ουσιαστικά δίνει στον κόσμο το μήνυμα ότι το ευρώ πρέπει να αποδυναμωθεί», δήλωσε ο Ντανιέλ Λακάλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Tressis Gestion, μιλώντας στο CNBC

«Και αν το ευρώ αποδυναμωθεί, ο λογαριασμός εισαγωγών της ευρωζώνης θα αυξηθεί, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την ανάπτυξη της ευρωζώνης»

Ο Λακάλ δήλωσε ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει τις γερμανικές, γαλλικές ή ισπανικές επιχειρήσεις να πάρουν περισσότερες πιστώσεις «επειδή μια μικρή μείωση των επιτοκίων δεν είναι ο κινητήριος μοχλός της πιστωτικής ζήτησης». Η πιστωτική ζήτηση αναφέρεται στην όρεξη για επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια.

Και πρόσθεσε: «Αυτό που κάνει την πιστωτική ζήτηση ενδιαφέρουσα ή να αυξάνεται είναι το γεγονός ότι [υπάρχουν] οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες και αυτές περιορίζονται από τη ρύθμιση και την εσφαλμένη ενεργειακή πολιτική της ευρωζώνης».

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε με το CNBC.

Η ΕΚΤ οδεύει προς μείωση των επιτοκίων;

Μιλώντας στο CNBC τον περασμένο μήνα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, με την επιφύλαξη τυχόν πρόσθετων κραδασμών.

«Πρέπει απλώς να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά αν αυτή κινηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, αν δεν έχουμε κάποιο σημαντικό σοκ στην εξέλιξη, οδεύουμε προς μια στιγμή όπου θα πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική», δήλωσε η Λαγκάρντ στις 16 Απριλίου.

Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια σύντομα, εκτός αν υπάρξει κάποια μεγάλη έκπληξη

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι οι τιμές στη ζώνη του ευρώ παρέμειναν σταθερές στο 2,4% τον Απρίλιο, ενώ η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο, ελαφρώς καλύτερα από τις προσδοκίες των οικονομολόγων. Το ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 αναθεωρήθηκε από μηδενική αύξηση σε συρρίκνωση 0,1%, γεγονός που σημαίνει ότι η ευρωζώνη βρισκόταν σε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Ο Λακάλ δήλωσε ότι ένα κυρίαρχο αφήγημα της αγοράς ήταν ότι τα υψηλά επιτόκια στην Ευρώπη ευθύνονται για την υποτονική οικονομική ανάπτυξη. «Ωστόσο, η επιβράδυνση της ευρωζώνης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις αυξήσεις των επιτοκίων», είπε.

Αντ’ αυτού, ο Λακάλ δήλωσε ότι η πρόσφατη οικονομική αδυναμία σε όλη την ευρωζώνη θα πρέπει να αποδοθεί στην ενεργειακή πολιτική του μπλοκ, στα ρυθμιστικά μέτρα και στη γεωργική και αγροτική πολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments