Πολιτική

Περιπλέκεται το σκηνικό στις σχέσεις Ελλάδας – Β. Μακεδονίας

Περιπλέκεται το σκηνικό στις σχέσεις Ελλάδας – Β. Μακεδονίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΪ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Νέα μηνύματα του πρωθυπουργού προς τη Β. Μακεδονία.

Σύνθετο είναι το σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή και από την Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις που γίνονται και στέλνουν… μηνύματα με αποδέκτες. Τα ανοιχτά μέτωπα στη «γειτονιά» έχουν αυξηθεί και μάλιστα σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων στη γεωπολιτική σκηνή. Από την κυβέρνηση ξεκάθαρο είναι το μήνυμα στην νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, που δείχνει να συνεχίζει τις προκλήσεις.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτες και καταδικαστέες τις πρόσφατες δηλώσεις από τα Σκόπια. Επισήμανε ότι η πορεία που ακολουθούν δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας και ότι ο ευρωπαϊκός τους δρόμος θα παραμείνει κλειστός. Επιπλέον, τόνισε ότι τα μνημόνια που προέκυψαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα κυρωθούν μέχρις ότου οι γείτονες αλλάξουν στάση και επιλέξουν τον δρόμο της λογικής και της συνεννόησης.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την ορκωμοσία της, η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, αναφέρθηκε στη χώρα της ως “Μακεδονία”. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παρατηρείται ότι στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας δεν αναφέρεται το όνομα του θεσμού “Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” δίπλα στο οικόσημο.

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση παρακολουθούν και τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή και τις κινήσεις που γίνονται από την κυβέρνηση της Λιβύης. Να σημειωθεί πως η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη έλαβε ρηματική διακοίνωση σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται νότια της Κρήτης, η οποία, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, θα απαντηθεί τις επόμενες μέρες προσηκόντως από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών. Η Ελλάδα ακολουθεί πάντοτε και σε όλες τις ενέργειες της το διεθνές δίκαιο είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας επιδιώκει τη συνέχιση του διαλόγου με την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενες εντάσεις λόγω διαφορών. Παράλληλα, όμως, έχουν τεθεί σαφείς “κόκκινες γραμμές” από την πλευρά της Τουρκίας και οι ελληνικές θέσεις έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια.

Στην Αθήνα εκτιμούν ότι μπορούν να διατηρηθούν ήρεμα νερά το καλοκαίρι, ενώ θεωρούν θετικό το γεγονός ότι έχουν μειωθεί δραστικά οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά και δεν υπάρχουν παραβιάσεις. Ωστόσο, ο τούρκος πρόεδρος παραμένει απρόβλεπτος παίκτης και παραμένει να διαπιστωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μέλλον.

Από την ελληνική πλευρά  εστιάζουν στην ενίσχυση του ρόλου της χώρας στην γεωπολιτική σκηνή και στην διατήρηση του καλού κλίματος με κράτη της ευρύτερης περιοχής. «Στη στρατηγική  σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία «δεν πρόκειται να ετεροκαθοριστεί», αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι. Με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει τη θέληση των δύο χωρών για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments