Ελλάδα

Γιώργος Γιαννίτσης: Από το χρυσό deal με τα παγωτά στη… δηλητηρίαση των μαθητών

Γιώργος Γιαννίτσης: Από το χρυσό deal με τα παγωτά στη… δηλητηρίαση των μαθητών

Πηγή Φωτογραφίας: lamiareport.gr

Δεινός έμπορος τροφίμων αλλά και εργολάβος του Δημοσίου - Ποιος είναι ο επιχειρηματίας από τα Τρίκαλα που βρίσκεται υπό διερεύνηση για την υπόθεση της δηλητηρίασης των μαθητών και την ύποπτη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του στη Λαμία

Όταν στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου ο κ. Γιώργος Γιαννίτσης πουλούσε την εταιρεία Cold Sin στη ΔΕΛΤΑ, όλοι μιλούσαν για την επιτυχία του ιδίου να στήσει από την επαρχία, και μάλιστα τη Λαμία, μία απ’ τις πιο πετυχημένες εταιρείες στο χώρο του παγωτού μιας και είχε καταφέρει να αποτελεί τον επίσημο διανομέα σε ολόκληρη τη χώρα των σημάτων της Mars, της General Mills (Haagen-Dazs) και αποκλειστικός αντιπρόσωπος της ιταλικής Sammontana SPΑ. Αν και το ποσό που εισέπραξε ο επιχειρηματίας για την πώληση του 100% της εταιρείας δεν είχε γίνει γνωστό, πληροφορίες ανέφεραν τότε ότι ήταν διόλου ευκαταφρόνητο για τον επιχειρηματία. Επτά μήνες μετά, ο κ. Γιανίτσης βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο, μόνο που αυτή τη φορά για τους απόλυτα λάθος λόγους!

Οι προ ημερών καταγγελίες για τη μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών σε σχολεία που παρέδιδε έτοιμα γεύματα εταιρεία catering ιδιοκτησίας του, συνοδεύτηκαν προχθές απ’ την περίεργη καταστροφική πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της Γιαννίτσης Group ΑΕ στη Βιομηχανική Περιοχή της Λαμίας.

Μία εξέλιξη που πέραν της μεγάλης αβεβαιότητας που προκαλεί στους 200 και πλέον εργαζόμενους του Ομίλου έχει τροφοδοτήσει πλείστα σενάρια ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς, ειδικά καθώς ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ανδρέας Ζαμπέλας δήλωσε πως τη Δευτέρα ήταν να γίνει και ο έλεγχος στη μονάδα παραγωγής για τις καταγγελίες της τροφικής δηλητηρίασης ενώ οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα δείγματα των σχολικών γευμάτων που κατανάλωσαν μαθητές εντόπισαν το βακτήριο του σταφυλόκοκκου.

Πλέον η Πυροσβεστική και οι αρμόδιες Αρχές καλούνται να βρουν τις απαντήσεις, όπως εξάλλου ζήτησε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη.

Ο κ. Γιώργος Γιαννίτσης, με καταγωγή απ’ την Αγία Παρασκευή Τρικάλων, θεωρείται απ’ τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της Λαμίας κατέχοντας μάλιστα και τη θεσμική θέση του Προέδρου των βιομηχανιών και βιοτεχνιών του Βιομηχανικού Πάρκου Λαμίας. Ως εκ τούτου συνομιλητής των πολιτικών παραγόντων της Φθιώτιδας με στενές σχέσεις επίσης με την εκκλησία.

Μετά την πώληση της Cold Sin στον Όμιλο ΔΕΛΤΑ που διευκρινίζεται ότι έγινε πολύ πριν τα γεγονότα, ήτοι τον Οκτώβριο του 2023 και έκτοτε δεν υπάρχει καμία συμμετοχή της οικογένειας Γιαννίτση στο Διοικητικό Συμβούλιο και σε διοικητικές θέσεις της Cold Sin, η εταιρεία είχε φθάσει να τζιράρει περίπου 7,5 εκατ. ευρώ (με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του 2022), παραμένει ιδιοκτήτης, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γιαννίτσης Logistics ΑΕ και της Γιαννίτσης Group ΑΕ.

Η πρώτη, ιδρύθηκε από τον Γιώργο Γιαννίτση και τον εκλιπών σήμερα αδερφό του, Βασίλη, το Νοέμβριο 1987 στη Λαμία, με αρχικό στόχο και σκοπό την εμπορία τροφίμων. Οι υπηρεσίες logistics (αποθήκευση, τοπική διακίνηση κοκ) και πωλήσεων για γνωστά προϊόντα στην τοπική αγορά ήταν η αρχή. Χρόνο το χρόνο το δίκτυο της εταιρείας διευρυνόταν στους όμορους νομούς φθάνοντας τελικά την πανελλαδική διανομή, με “αιχμή” τα τελευταία χρόνια την Cold Sin που έστελνε τις διεθνείς μπράντες παγωτού που διακινούσε σε σημεία πωλήσεων ανά την Ελλάδα.

Κάτω απ’ την ομπρέλα της Γιαννίτσης Logistics ΑΕ, μίας αμιγώς οικογενειακής επιχείρησης καθώς η σύζυγος του κα Χριστίνα Μουστάκα έχει το ρόλο της εντεταλμένης συμβούλου και τα παιδιά του Γιάννης και Νάνσυ θέσεις στο ΔΣ, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες στο κομμάτι του catering με το σήμα “Fresh Catering” και στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων πίτας με τον τίτλο “Νέα Γάστρα”. Μάλιστα δίπλα απ’ το Logistic center της εταιρείας είχε δημιουργηθεί και η σχετική μονάδα παραγωγής, τα εγκαίνια της οποίας είχαν γίνει το 2016.

Εκεί παρασκευάζονταν καθημερινά τα προϊόντα “Νέα Γάστρα” για το εμπόριο και τα έτοιμα γεύματα με στόχο την κάλυψη διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων, ομιλιών και συνεδρίων στην ευρύτερη περιοχή και την ανάληψη της σίτισης μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών. Κάτι που καταφέρνει αρκετά γρήγορα και σε μεγάλο εύρος, γεγονός που φουντώνει τους ψιθύρους στην πόλη της Λαμίας γύρω απ’ τις αναθέσεις που καταφέρνει να εξασφαλίσει η εταιρεία συντηρώντας το προφίλ του πετυχημένου επιχειρηματία που προωθούν τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Η εταιρεία μάλιστα στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι έχει αναλάβει τη σίτιση μεγάλων οργανισμών όπως:

-Τη σίτιση των ασθενών και εφημερευόντων ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας επί σειρά ετών.

-Τη μίσθωση του εστιατορίου- κυλικείου του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας με φαγητά self service – έτοιμα γεύματα.

-Tη διακίνηση τροφίμων στο πλαίσιο του προγράμματος σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής σε μαθητές σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Φθιώτιδα, την Αμφισσα, το Καρπενήσι και το Δομοκό

-Την προμήθεια έτοιμων γευμάτων για την κάλυψη των συσσιτίων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

-Την προμήθεια ειδών κυλικείου και καντίνας στο κατάστημα κράτησης Δομοκού Φθιώτιδας.

-Τη σίτιση των σπουδαστών του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, στην Άμφισσα και στο Καρπενήσι.

-Την εκμετάλλευση των κυλικείων των κτιρίων του Τ.Ε.Ι ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στη Λαμία και τα Ψαχνά Ευβοίας.

-Την προμήθεια τροφίμων παιδικών σταθμών στη Λαμία.

-Τη σίτιση των μαθητών του μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Λαμίας επί σειρά ετών.

Πέραν τούτου γενικά η επιχείρηση καλύπτει σήμερα ένα ιδιαίτερα σημαντικό μερίδιο αγοράς στον τομέα των τροφίμων στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας , Φωκίδας , Βοιωτίας, Εύβοιας , Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας. Τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί και στην Αττική μέσω της θυγατρικής της εταιρείας 4G ΕΠΕ, όπως και σε πολλές περιοχές της χώρας με αντιπροσώπους στα παραγόμενα προϊόντα της “Νέας Γάστρας”.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις για τις οποίες βέβαια ο ορκωτός λογιστής έχει αρκετές σημειώσεις ο καθαρός κύκλος εργασιών της Γιαννίτσης Logistics ΑΕ το 2022 είχε υποχωρήσει 5,39%, στα 3,83 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη μετά τους φόρους βελτιώθηκαν στα 15 χιλ. ευρώ περίπου, από 11,69 εκατ. ευρώ το 2021. Οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας ήταν 1,27 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση της εταιρείας στα 1,77 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία έχει αρκετές εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις. Σε αυτές είναι:

1. Αγωγές της εταιρείας έναντι τρίτου, με σύνολο ζητηθείσας αποζημίωσης από την ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS ΑΕ, ευρώ 4.158.932,65. Οι πιθανότητες ευδοκίμησης, υπέρ της εταιρείας, της ανωτέρω εκκρεμοδικίας είναι σημαντικές.

2. Αγωγές τρίτων κατά της εταιρείας, με σύνολο ζητηθείσας αποζημίωσης ευρώ 1.622.107,05. Κατά την εκτίμησή μας αυτέςοι αγωγές, κατά της εταιρείας, θα απορριφθούν.

3. Ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας συνολικού ποσού ευρώ 3.124.544,30.

Από την άλλη η Εταιρεία Γιαννίτσης Group AE δραστηριοποιείται στον κλάδο της εμπορίας βιομηχανοποιημένου παγωτού προμηθεύοντας μεταξύ άλλων και δομές του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως σωφρονιστικά καταστήματα κοκ.

Ο καθαρός κύκλος εργασιών της συγκεκριμένης εταιρείας το 2022, με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις όπου επίσης έχει αρκετές σημειώσεις ο ορκωτός, ήταν 7,87 εκατ. ευρώ έναντι 5,84 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Τα κέρδη μετά τους φόρου ήταν μόλις 1.890 ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων 2,36 εκατ. ευρώ. Τα Ίδια Κεφάλαια ήταν 316 χιλ. ευρώ περίπου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments