Οικονομία

Σκυλακάκης: Ως το 2028-29 το ηλεκτρικό μας σύστημα θα έχει φθηνές τιμές και θα είναι πράσινο

Σκυλακάκης: Ως το 2028-29 το ηλεκτρικό μας σύστημα θα έχει φθηνές τιμές και θα είναι πράσινο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//''Οι επιχειρήσεις έχουν σε μεγάλο κομμάτι περάσει στους έξυπνους μετρητές αλλά δεν έχουν ακόμη μπει ακόμη στο δυναμικό τιμολόγιο, στο λεγόμενο πορτοκαλί, το οποίο θα το επιταχύνουμε και θα έχουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να το αξιοποιήσουν'' σημείωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης

''Οι επιχειρήσεις έχουν σε μεγάλο κομμάτι περάσει στους έξυπνους μετρητές αλλά δεν έχουν ακόμη μπει ακόμη στο δυναμικό τιμολόγιο, στο λεγόμενο πορτοκαλί, το οποίο θα το επιταχύνουμε και θα έχουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να το αξιοποιήσουν'' σημείωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης

«Το ηλεκτρικό μας σύστημα μέχρι το 2028-2029 θα έχει μεγαλώσει πολύ, θα έχει πολύ φθηνές τιμές και θα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό πράσινο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον Αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα, αναφορικά με τους έξυπνους μετρητές ο υπουργός σημείωσε: «Οι επιχειρήσεις έχουν σε μεγάλο κομμάτι περάσει στους έξυπνους μετρητές αλλά δεν έχουν ακόμη μπει ακόμη στο δυναμικό τιμολόγιο, στο λεγόμενο πορτοκαλί, το οποίο θα το επιταχύνουμε και θα έχουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να το αξιοποιήσουν. Σε λίγους μήνες έρχεται το πορτοκαλί τιμολόγιο. Αυτό αφορά περίπου το 45% της ενέργειας που καταναλώνουμε, η υψηλή τάση έχει ήδη τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνεται.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή την απόρριψη της επιπλέον πράσινης ενέργειας που παράγεται από τις ΑΠΕ:

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Ο λόγος που χρειάζεται να κάνουμε περικοπές είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση, όχι ότι δεν σηκώνει το δίκτυο. Όταν η ζήτηση είναι 5 ή 6 Giga watt και έχουμε ήδη εγκατεστημένα 13 Giga watt από ΑΠΕ και αυτά είναι στοχαστικά και υπάρχουν περίοδοι που δεν λειτουργούν όλα, για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά δεν λειτουργούν το βράδυ και όταν έχει συννεφιά ή τα αιολικά όταν δεν φυσάει αλλά όταν τυχαίνει να λειτουργούν ταυτόχρονα και φωτοβολταϊκά και τα αιολικά και έχουμε πολύ μεγάλη παραγωγή. Επίσης υπάρχει μια εποχικότητα στη ζήτηση για παράδειγμα την Άνοιξη δεν έχουμε air condition, δεν έχουμε θέρμανση με αποτέλεσμα η ζήτησή μας να είναι πολύ μικρότερη και επειδή αυτό συμβαίνει και στις διπλανές χώρες αυτό που λέμε ότι θα εξάγουμε την ενέργεια σε αυτές τις ειδικές συνθήκες, σημαίνει ότι θα πληρώνουμε για να τα εξάγουμε γιατί οι τιμές γίνονται αρνητικές.

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Το υπουργείο επεξεργάζεται να διευκολύνουμε αυτό που λέγεται ανταπόκριση ζήτησης που σημαίνει να επιταχύνουμε την είσοδο του δυναμικού τιμολογίου και να εξετάσουμε και τη δυνατότητα παλιοί μετρητές του νυχτερινού να πηγαίνουν σε διαφορετικές ώρες που να έχει πολύ περισσότερη λογική από πλευράς συστήματος δηλαδή να είναι πολύ φθηνότερες οι τιμές.

Για τους έξυπνους μετρητές:

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Οι επιχειρήσεις έχουν σε μεγάλο κομμάτι περάσει στους έξυπνους μετρητές αλλά δεν έχουν ακόμη μπει ακόμη στο δυναμικό τιμολόγιο, στο λεγόμενο πορτοκαλί, το οποίο θα το επιταχύνουμε και θα έχουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να το αξιοποιήσουν. Σε λίγους μήνες έρχεται το πορτοκαλί τιμολόγιο. Αυτό αφορά περίπου το 45% της ενέργειας που καταναλώνουμε, η υψηλή τάση έχει ήδη τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνεται. Ταυτόχρονα τελείωσε επιτέλους ο διαγωνισμός μετά από προσφυγές που καθυστέρησαν 1-2 χρόνια την υλοποίηση του προγράμματος, και αρχίζει η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών μαζικά και θα έχουμε πια εκατοντάδες χιλιάδες μετρητές να εγκαθίστανται κάθε εξάμηνο. Έχουμε όμως πολλά εκατομμύρια νοικοκυριά, πολλά εκατομμύρια συνδέσεις συνεπώς θα μας πάρει κάποια χρόνια αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης δηλαδή πάνω από το 50% της ζήτησης, θα έχει καλυφθεί με δυναμικό τιμολόγιο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ερωτηθείς τι θα σημαίνει για το κάθε νοικοκυριό η επάρκεια ρεύματος από την πράσινη ενέργεια:

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Το βασικό όφελος που θα έχει ο καταναλωτής είναι πολύ φθηνή ενέργεια την οποία θα χρειαστούμε και για την αντιμετώπιση των άλλων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής από την λειψυδρία για την οποία θα πρέπει να έχουμε αφαλατώσεις μέχρι τη ζέστη για την οποία θα πρέπει να έχουμε κλιματισμό. Και ταυτόχρονα μια πολύ πιο ανταγωνιστική οικονομία διότι καθότι θα υποκαθιστούμε τα ορυκτά καύσιμα με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια θα μειώνουμε τη εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που είναι εισαγόμενα καύσιμα και θα τα αντικαθιστούμε με εγχώρια παραγωγή. Αποκτούμε δηλαδή ενεργειακή αυτάρκεις , γινόμαστε λιγότερο ευάλωτοι στις ενεργειακές κρίσεις και έχουμε φθηνότερη ενέργεια.

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Το ηλεκτρικό μας σύστημα μέχρι το 2028-2029 θα έχει μεγαλώσει πολύ, θα έχει πολύ φθηνές τιμές και θα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό πράσινο.

Αναφορικά με τις επενδύσεις στο δίκτυο:

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή έχουμε τριπλασιάσει σε σχέση με το ’19 τις επενδύσεις στο δίκτυο. Ασφαλώς χρειάζονται επενδύσεις μόνο που θα πρέπει να έχουμε ένα timing γιατί πρέπει να θυμόμαστε και τη ζήτηση γιατί να μπουν πρόσθετες ΑΠΕ αν δεν υπάρχει ζήτηση τι θα την κάνουμε την ενέργεια; Αν δεν υπάρχει ζήτηση, αν δηλαδή έχουμε περισσότερες ΑΠΕ από ότι η ζήτηση τότε δύο πράγματα θα συμβούν, είτε θα πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής είτε θα πρέπει να πληρώσει ο φορολογούμενος γιατί η ενέργεια θα χαθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments