Πολιτική

Για το δημογραφικό ως εθνική προτεραιότητα σήμερα ο Μητσοτάκης

Για το δημογραφικό ως εθνική προτεραιότητα σήμερα ο Μητσοτάκης

Πηγή Φωτογραφίας: [369697] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Το σχέδιο εξίσωσης των τριτέκνων με τους πολύτεκνους του Κυριάκου Μητσοτάκη,

Φορολογικά κίνητρα σε εταιρίες και επιχειρήσεις που υποστηρίζουν ή ακόμα και επιβραβεύουν νέους γονείς, με επιδόματα και άλλες ενέργειες, σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του μείζονος ζητήματος του δημογραφικού.

Σήμερα το πρωί στις 10:15, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει συνέντευξη στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου στο πλαίσιο του συνεδρίου “Δημογραφικό 2024 – Εθνική Προτεραιότητα” που πραγματοποιείται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για το δημογραφικό, καθώς και τα ήδη υλοποιηθέντα μέτρα σε αυτόν τον τομέα.

Παρόλο που το ενδεχόμενο εξίσωσης των τριτέκνων με τους πολύτεκνους είναι ακόμα ανοιχτό και έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος, ο κ. Μητσοτάκης θα επικεντρωθεί στα κίνητρα που θα ενθαρρύνουν μια οικογένεια με ένα παιδί να αποφασίσει να αποκτήσει και ένα δεύτερο παιδί.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες γενικότερα.

Στη σημερινή του παρέμβαση, αναμένεται να αναφερθεί σε μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, όπως η αύξηση του επιδόματος γέννας, το επίδομα μητρότητας για αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες, τα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι “νταντάδες της γειτονιάς” και το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής “Σπίτι μου”.

Θα ζητήσει και στήριξη από την Ε.Ε., με την αναγνώριση ότι αυτό το πρόβλημα δεν έχει μόνο εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή διάσταση. Θα ζητήσει, με άλλα λόγια, μια ενιαία ευρωπαϊκή δημογραφική πολιτική, με πόρους και πολιτικές, κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει το ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν που θα προκύψουν μετά τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναλύσει σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημογραφία και την Οικογένεια, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί πλήρως μέχρι τον Ιούνιο. Το έργο αυτό έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αποδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος, με τη μείωση του πληθυσμού και των γεννήσεων τα τελευταία χρόνια.

Οι βασικοί άξονες δράσης

Οι πέντε βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό, όπως έχουν χαραχθεί από το νεοσύστατο υπουργείο κοινωνικής συνοχής και οικογένειας και η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, έχουν ως εξής:

1.Στήριξη της οικογένειας Οικονομική στήριξη. Συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Ενθάρρυνση / υποστήριξη απόκτησης παιδιών.

2.Ενίσχυση του εργατικού δυναμικού Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών. Ενίσχυση της απασχόλησης γυναικών. Ενθάρρυνση της απασχόλησης άνω των 55 ετών. Μετανάστευση και brain gain.

3.Διαχείριση της μακροβιότητας / γήρανσης του πληθυσμού Προώθηση ενεργού γήρανσης. Στήριξη υγιούς γήρανσης. Κοινωνική συμμετοχή και εμπλοκή των ηλικιωμένων σε δραστηριότητες. Γερνώντας στο σπίτι.

4.Βελτίωση της ποιότητας ζωής Στήριξη περιοχών με ειδικές δημογραφικές ανάγκες. Ενίσχυση ελκυστικότητας της περιφέρειας. Πόλεις φιλικές προς τους πολίτες όλων των ηλικιών.

5.Προώθηση της ανάπτυξης Ενίσχυση της καινοτομίας. Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments