Διεθνή

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διατάζει το Ισραήλ να τερματίσει την στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διατάζει το Ισραήλ να τερματίσει την στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα

Πηγή Φωτογραφίας: Armoured vehicles of the Israel Defense Forces (IDF) are seen during their ground operations at a location given as Gaza, as the conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas continues, in this handout image released on November 1, 2023. Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Την περασμένη εβδομάδα, η Νότια Αφρική ζήτησε από το Δικαστήριο της Χάγης να διατάξει τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης - Τι θα επιβληθεί στο Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ), η ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ, διέταξε την παύση της επίθεσης και κάθε δράσης του Ισραήλ στη Ράφα της Γάζας, καθώς αυτό συνιστά ευθεία απειλή για τους κατοίκους της Παλαιστίνης.

Μάλιστα, το Διεθνές Δικαστήριο προστάζει το Ισραήλ να παρουσιάσει σε διάστημα ενός μήνα την πρόοδό του όσον αφορά στα μέτρα που του έχουν επιβληθεί για να την αναχαίτιση των επιθετικών ενεργειών.

Η δικαστική απόφαση 

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η ανθρωπιστική κρίση στη Ράφα είναι ακόμη πιο έντονη, χειρότερη κι από την προηγούμενη φορά που εκδόθηκε ανάλογη νομική διαταγή. Η τωρινή κατάσταση στη Ράφα χαρακτηρίζεται πλέον καταστροφική.

Ειδικότερα η διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου περιλαμβάνει τα εξής:

– Αναχαίτιση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα – Άνοιγμα των συνόρων της Ράφα με την Αίγυπτο για την διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας – Πρόσβαση σε έρευνες και αποστολές στην περιοχή της Γάζας – Αναφορά στο Δικαστήριο εντός ενός μήνα για την πρόοδο του Ισραήλ όσον αφορά στα μέτρα που έχουν ζητηθεί Την περασμένη εβδομάδα η Νότια Αφρική ζήτησε από το Δικαστήριο της Χάγης να διατάξει παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, και ιδιαίτερα στη Ράφα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση του παλαιστινιακού λαού.

Το αίτημα γι’ αυτό το μέτρο έκτακτης ανάγκης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης υπόθεσης την οποία έχει φέρει ενώπιον του Δικαστηρίου η Νότια Αφρική, που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.

Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής ότι παραβιάζει τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948, λέγοντας ότι αποτελούν παρωδία του εγκλήματος γενοκτονίας.

Η Νότια Αφρική ζήτησε επιπρόσθετα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την προστασία της Ράφας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο από άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα. Έχει ζητήσει επίσης από το πάνελ των 15 μόνιμων δικαστών να διατάξουν το Ισραήλ να επιτρέψει την ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Γάζα αξιωματούχων του ΟΗΕ, οργανώσεων που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, δημοσιογράφων και ερευνητών.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ όπως και σε βάρος των επικεφαλής της Χαμάς.

Νετανιάχου και Γκάλαντ κατηγορήθηκαν γαι εγκλήματα όπως εξόντωση και επίθεση σε βάρος αμάχων. Το Ισραήλ, όμως, απέρριψε τις κατηγορίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments