Policy Briefs

Όρμπαν: Θέλουμε επαναδιαπραγμάτευση της συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ

Όρμπαν: Θέλουμε επαναδιαπραγμάτευση της συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

«Είμαστε στο ΝΑΤΟ αλλά και δεν είμαστε. Δεν ξέρω πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε ότι επιδιώκει να «επαναπροσδιορίσει» τους όρους συμμετοχής της χώρας του στο ΝΑΤΟ, λόγω της μακροχρόνιας αντίθεσής του στην παροχή νατοϊκής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Οι δικηγόροι και οι αξιωματικοί μας εργάζονται (σ.σ. για να καθορίσουν) πώς η Ουγγαρία μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει ως μέλος του ΝΑΤΟ χωρίς όμως να συμμετέχει σε νατοϊκές επιχειρήσεις εκτός της επικράτειας του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Oρμπαν σήμερα, στο πλαίσιο ραδιοφωνικής συνέντευξης.

Ο Ούγγρος ηγέτης έχει αρνηθεί να στείλει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, ενώ έχει θέσει εμπόδια και στην επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων από την Ε.Ε. στη Ρωσία λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Είναι, επιπλέον, κατηγορηματικά αντίθετος στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών από το ΝΑΤΟ εντός των ουκρανικών συνόρων.

Σύμφωνα με τον Ορμπαν, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν μπορούν να νικήσουν στο πεδίο της μάχης και, ως εκ τούτου, η Δύση θα πρέπει να αποφύγει με κάθε τρόπο μια σύγκρουση με τη Ρωσία και το Κίεβο θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός.

Υπενθυμίζεται ότι οι ουγγρικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει μέρος σε αποστολές του ΝΑΤΟ στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, ενώ έχουν παράλληλα ηγηθεί και της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι σημερινές δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού έρχονται σε μια ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ που αναμένεται στην Ουάσιγκτον το καλοκαίρι και έπειτα από τις προτάσεις που διατύπωσαν πρόσφατα νατοϊκοί σύμμαχοι περί εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών από το ΝΑΤΟ όχι στα εδάφη άλλων ευρωπαϊκών χωρών αλλά εντός της Ουκρανίας.

«Είχαμε δηλώσει εκ των προτέρων ότι αυτό δεν το εγκρίνουμε και ότι δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε οικονομική ή εξοπλιστική υποστήριξη, ούτε καν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Επομένως, η κατάστασή μας είναι περίεργη. “Είμαστε εκεί (σ.σ. εντός του ΝΑΤΟ) αλλά και δεν είμαστε”. Δεν ξέρω πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει αυτό […] Αν επρόκειτο να εξαιρεθούμε, η συμμετοχή μας στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ θα άλλαζε επίσης», δήλωσε σήμερα ο Ορμπαν, χαρακτηρίζοντας «μη-συμμετέχουσα χώρα» (“non-participant” country).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments