Πολιτική

Β. Μακεδονία: Διγλωσσία εντός και εκτός συνόρων

Β. Μακεδονία: Διγλωσσία εντός και εκτός συνόρων

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Χρήση διαφορετικής ονομασίας εντός και εκτός Β. Μακεδονίας από την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Στο πρώτο της ταξίδι ως νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επισκέφθηκε τον Πάπα Φραγκίσκο, αποφεύγοντας όµως να µιλήσει για «Μακεδονία». «Συµφωνήσαµε σχετικά µε την υποστήριξη του Βατικανού στην πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε γενικώς και αορίστως.

Στο Twitter πάντως, όπου αυτοαποκαλείται «πρόεδρος της Μακεδονίας», επανήλθε στις προκλήσεις και έκανε λόγο για «πολίτες της Μακεδονίας». Σε αυτό το κλίµα και όσο οι µέρες περνούν και οι παραφωνίες στη Βόρεια Μακεδονία πληθαίνουν, η στάση της Αθήνας γίνεται ακόµα πιο σκληρή.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε στους εθνικιστές του VMRO ότι δεν θα επιτραπεί η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι τα μνημόνια συνεργασίας δεν θα εγκριθούν μέχρις ότου αλλάξουν τη ρητορική τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι δεν θα υποχωρήσουν από αυτή τη θέση, καθώς αυτή εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Επιπλέον, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, αναφέρθηκε στη δέσμευση της ηγεσίας του VMRO για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της υπαγωγής της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον έχει έναν επιπλέον λόγο να ενδιαφέρεται για την καλή διαγωγή της νέας ηγεσίας, καθώς ως γνωστόν δεν επιθυµεί διείσδυση της Μόσχας στα ∆υτικά Βαλκάνια. Ούτε άµεση ούτε έµµεση διά «αντιπροσώπων».

Συνεπώς αναµένεται να ασκηθεί ακόµα πιο έντονο πρέσινγκ, µε δεδοµένο πως η Βόρεια Μακεδονία σε ενάµιση µήνα θα συµµετάσχει, όπως και η Ελλάδα, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. Εκεί θα συµπέσουν και οι κύριοι Μητσοτάκης και Μίτσκοσκι. Στην ίδια γραµµή µε τους Αµερικανούς και οι ισχυροί των Βρυξελλών.

«Η ηγεσία του VMRO θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις δεσµευτικές διατάξεις της Συµφωνίας των Πρεσπών και να χρησιµοποιεί µε συνέπεια το όνοµα “Βόρεια Μακεδονία”», έγραψε στο Χ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, Μάνφρεντ Βέµπερ.

«Η τήρηση των διεθνών συµφωνιών είναι θεµελιώδης προϋπόθεση για εµάς στο ΕΛΚ», είπε, υπογραµµίζοντας ότι διαφορετικά η Ευρώπη δεν µπορεί να λειτουργήσει και η ΕΕ δεν θα το δεχθεί αυτό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments